EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Monika Lukešová

08. 02. 2018

1 komentář

Dostupnost bydlení se zhoršuje. Průměrný roční plat stačí jen na koupelnu

 

Pořídit si vlastní bydlení je rok od roku těžší, respektive dražší. Lidé musí mnohem více šetřit, aby si pořídili vlastní byt, či dům. Průměrný roční plat vystačí jen asi na šest metrů2, což odpovídá běžné koupelně v pražské novostavbě. Ukázaly to aktuální analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Loading



 


Ceny bytů stále rostou a zdražující hypoteční úvěry dostupnosti bydlení také nijak zvlášť neprospívají. Podle analýzy zmíněných developerů stojí teď garsonka stejně, jako dříve stálo 2+kk.
Tabulka: Průměrná nabídková cena bytu

Zdroj: Central Group, Trigema, Skanska Reality
 

Za poslední dva roky se dostupnost bydlení rapidně zhoršila

Zlom v cenách nemovitostí nastal v roce 2015. Tehdy bylo na průměrný pražský byt potřeba necelých 10 ročních platů. V roce 2017 už bylo potřeba o dva roční platy více. Česká republika tak zažívá nejrychlejší růst cen z celé Evropy. To potvrzují i data Eurostatu, podle kterých u nás domy a byty ve 3. čtvrtletí roku 2017 meziročně zdražily o 12,3 procenta. V celé Evropské unii přitom ceny nemovitostí rostly ve 3. kvartálu pouze o necelých pět procent. Podle dostupných dat je na tom podobně jako Česká republika Irsko, kdy meziroční nárůst cen činí 12 procent.
Graf: Počet hrubých ročních platů potřebných na průměrná prodaný byt

Zdroj: Výpočty Central Group

Centrum Prahy je 2,5x dražší, než je průměrná pražská cena bytu

V průměru jsou nejnižší ceny nabízených bytů v Praze 4 a v Praze 9. V těchto lokalitách se ceny pohybují 17 procent pod průměrem. Nejdražší je naopak centrum Prahy, kdy pořídíte byt 2,5x dráž, než je průměr, a dokonce 3x dráž než v nejlevnější pražské lokalitě.
Garsonku v novostavbě tedy v Praze pořídíte v rozmezí od 2,1 milionu korun (Praha 9) až do 13,9 milionu korun (Praha 1). Nejdražší nabízený byt, u kterého je veřejně uvedena cena, nepřesahuje 55,9 milionu korun. Rozsah cen je tedy mezi 40 -405 tisíci korunami za metr2. Zahrnuty jsou byty nabízené developery, kteří se analýzy účastní. Patří sem tedy byty Trigemy, Central Groupu a Skanska Reality.

Letos se ceny bytů vyšplhají na 100 tisíc korun za metr2

Podle analýzy zmíněných developerů nabídkové ceny, tedy ty, za které nyní mohou zájemci o nové bydlení nakupovat, jsou v současnosti dokonce o 7,5 procenta vyšší než prodejní z posledního čtvrtletí loňského roku. Nabídkové ceny tak prolomily hranici 90 tisíc korun za m2.
Ceny bytů podle ale ještě pravděpodobně porostou, nebude to však už tak dramatické. Cena nového bytu by ale v průměru mohla atakovat hranici 100 tisíc korun za metr2.
Obrázek vývoj ceny bytů podle výměry

Ještě před dvěma lety tvořily nové byty v Praze s cenou do 60 tisíc korun za metr polovinu nabídky. O dva roky později to jsou pouhá dvě procenta. Již nyní je průměrná cena bytu v pražské novostavbě na 90 tisících za metr čtvereční a je klidně možné, že při pokračování umělého omezování nabídky se letos dočkáme i průměrné ceny nad 100 tisíc korun,“ uvádí šéf Central Group Dušan Kunovský.

Dispozice bytů se zvětšují

Marcel Soural z Trigemy  podotknul, že nové byty se zvětšují. Výměra bytů je větší, ale dispozice zůstávají stejné. Lidé si totiž kvůli rostoucí ceně stále kupují dispoziční menší byty, které by měly být o něco levnější. Samozřejmě záleží na konkrétní nabídce.
Tabulka: Stav dostupných bytů dle dispozic

Poznámka: 3 650 dostupných bytů k 31.12.2017
Zdroj: Trigema (výměra, odhadovaná hodnota)
Trigema, Skanska Reality, Central Group (Podíl dostupných bytů)

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Táňa

    6 února, 2019

    Pravda.. a bude hůř. My s přítelem bydlíme už několik let v podnájmu a obávám se, že v něm i zůstaneme. Dřív jsme si několikrát museli vypůjčit tisícovku nebo dvě, abysme vůbec utáhli všechny účty. Přes tenhle srovnávač – https://www.hyperfinance.cz/pujcky/pujcka-1000/ – se nám sice vždycky podařilo najít takovou půjčku, kde jsme moc nepřeplatili, ale stejně nás to vždycky dostalo jen do větších potíží. Teď teda naštěstí příteli trochu přidali, takže už zvládáme tvořit nějakou finanční rezervu, ale jak zvládnem utvořit nějaký základ, abysme vůbec dostali hypotéku, to teda fakt netuším.

    Odpovědět