EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Pozor na podvodníky. Chtějí z vás vymámit peníze a hrozí exekucí

 


 

Dopisy dostali hlavně senioři, které pochopitelně taková zpráva vyděsila. Píše se v něm, že kontrolou účetní evidence firma zjistila, že jí dotyčný dosud neuhradil dlužnou částku ve výši 3 566 korun. Částka byla údajně vyfakturována a splatnost byla 20. prosince 2013. List dále nabádá adresáta, aby neprodleně společnost kontaktoval na telefonním čísle 900 850 555. Jenže toto číslo je zpoplatněno, což už se v textu nedočtete.

Firma udává telefonní číslo  900 850 555. U hovorů začínajících čísly 900, 906 a 909 platí, že čtvrtá a pátá pozice určuje cenu za minutu volání v Kč včetně DPH. V tomto případě tedy jde o pětaosmdesát korun za minutu,“ uvedla Marcela Reichelová ze Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska.

Telefonní číslo je v dopise uvedeno celkem třikrát a firma varuje, že pokud se adresát na dané číslo neozve, bude čelit komplikacím vyplývajícím ze soudního sporu.

Podle zákona o ochraně spotřebitele platí, že pokud prodávající používá pro komunikaci se spotřebiteli zákaznickou linku, nesmí být tato linka zpoplatněna vyšším tarifem. dTest již v této věci podal podnět k prošetření České obchodní inspekci a rovněž trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1,“ uvedl časopis dTest.

Společnost Endemos navíc podle informací Exekutorské komory ČR čelí šesti exekucím z října minulého roku pro pohledávky z předváděcích akcí.

REKLAMA

Dopis cílí hlavně na seniory

Jde v podstatě o psychologický nátlak, který bohužel právě na starší lidi zabírá. Poškozených by ale nemělo přibývat. Policisté ze zlínského oddělení hospodářské kriminality ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem už v úterý linku zablokovali.                     

Desítky lidí se již obrátilo na policii a například na dTest, či Sdružení ochrany spotřebitelů. „Předpokládáme, že podobný dopis dostalo mnohem více lidí a není tedy vyloučeno, že počet přijatých oznámení bude vyšší,“ řekla policejní mluvčí Irena Urbánková. Lidé se každopádně mají před placením „dlužné částky“ obrátit na policii.                               

Dostali jste dopis? Radíme, co s tím

V případě, že jste obdrželi obdobnou upomínku a se společností Endemos distribution jste nikdy žádnou smlouvu neuzavřeli, nevolejte na uvedenou telefonní linku a ani nic neplaťte.

Odborníci radí, abyste doporučeným dopisem vyzvali společnost k poskytnutí dokumentů, na základě kterých požadují uhradit vzniklý dluh. Na společnost také můžete podat trestní oznámení na nejbližší služebně Policie ČR nebo státním zastupitelství.                      

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

srážky ze mzdy 2023

Exekuční srážky ze mzdy v roce 2023

Na konci loňského roku schválila vláda na návrh Ministerstva spravedlnosti ČR novelizaci nařízení o nezabavitelných částkách. Od lednové výplaty budou exekuční srážky ze mzdy počítány opět jinak. Kolik dlužníkovi zbyde?

Text: Veronika Hejná

04. 01. 2023

paušální výdaje

Lidé v bytech si měsíčně připlatí tisíce, teplotu u nich nikdo kontrolovat nemůže

Nadcházející topná sezóna bude pro české domácnosti finančně náročnější než ty předchozí. Členům společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytových družstev (BD) se kromě nákladů na služby spojené s užíváním bytů, jako jsou teplo, teplá a studená voda, úklid, či osvětlení společných prostor, mohou navíc zvednou také dlouhodobé zálohy na opravy, tzv. fond oprav. To vše může […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

19. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *