EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Veronika Hejná

14. 05. 2020

0 komentářů

Praha zřizuje vlastní developerskou společnost. Bude mít na starosti městskou bytovou výstavbu

 

Rada hlavního města Praha rozhodla o zřízení vlastní developerské společnosti. Subjekt s názvem Pražská developerská společnost má vzniknout od 1. června letošního roku. Cílem příspěvkové organizace, do které hlavní město Praha vloží 13 milionů korun, bude péče o pozemky v městském vlastnictví a realizace městské bytové výstavby.

Loading



 

Hlavní cíl: Městská bytová výstavba

O založení městské organizace, která by pečovala o městské pozemky a zabývala se jejich využitím především pro výstavbu bytových domů, se hovořilo již v průběhu roku 2019. Hlavním cílem organizace je příprava městské bytové výstavby, která má zásadním způsobem přispět ke zvýšení dostupnosti bydlení.

„Rozvoj bytové výstavby na pražských brownfieldech je klíčovou záležitostí pro řešení krize dostupnosti bydlení a je pro stávající koalici velkou prioritou. Ze strany města musí být diskuse a práce v oblasti bydlení vedena zhruba třemi směry: musí probíhat konstruktivní komunikace se soukromým sektorem, město by mělo co nejdříve zahájit výstavbu družstevního bydlení a řádně pečovat a rekonstruovat městský bytový fond,“ uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Proces, který by Pražská developerská společnost měla řídit, bude spočívat v přípravě pozemků pro výstavbu až k fázi územního řízení. Ve vlastnictví má hlavní město Praha velké množství pozemků, z nichž bylo vytipováno více než čtyřicet vhodných k realizaci projektů městské bytové výstavby.

„V současné době panuje shoda na přístupu, že nemovitosti a pozemky vhodné pro bytovou výstavbu v majetku hlavního města Prahy nebudou prodávány, protože jde o klíčové aktivum, které přestože nemusí být využito v nejbližších letech, může být aktivováno a zhodnoceno výstavbou v budoucnu,“ stojí v důvodové zprávě k návrhu na zřízení Pražské developerské společnosti.

REKLAMA

Po vzoru západní Evropy

Podle realitního odborníka a jednoho z garantů přípravy Pražské developerské společnosti Petra Urbánka subjekt tohoto typu zabývající se rozvojem výstavby na městských pozemcích doposud Praze chyběl. „Liší se v tomto směru od jiných západoevropských měst, která se obvykle prostřednictvím přímo vlastněných obchodních společností developerskou činností na městských pozemcích zabývají. Novou výstavbou rozšiřují bytový fond, o který se následně dlouhodobě starají,“ podotýká Petr Urbánek.

Při zakládání Pražské developerské společnosti se vedení metropole inspirovalo v Mnichově či Hamburku, kde samospráva podle náměstka primátora Petra Hlaváčka čelí obdobným výzvám jako v Praze. „Poptávka po bydlení dramaticky přesahuje nabídku a ceny bydlení patří v Mnichově i Hamburku k nejvyšším v celém Německu, přestože místní samospráva sama aktivně reaguje,“ konstatuje Petr Hlaváček.

Land-development pražských brownfieldů

Hlavní město Praha zde zůstává vlastníkem pozemků, proto budou muset být veškeré fáze výstavby podléhat schválení vedení hlavního města Prahy. V úzké spolupráci bude Pražská developerská společnost s Institutem plánování a rozvoje hlavního města (IPR), Dopravním podnikem hl. města Prahy, Technickou správou komunikací a dalšími subjekty, které jsou správci městské infrastruktury.

Úkolem organizace je posuzování ekonomických, stavebně-technických a realizačních parametrů projektů městské výstavby. Samo město anebo město ve spolupráci s bytovými družstvy či soukromými investory bude projekty následně realizovat.

Během druhé poloviny příštího roku má být zajištěno územní rozhodnutí pro projekty s kapacitou přibližně 200 až 400 bytů. Pozemky, které jsou za tímto účelem předány Pražské developerské společnosti k hospodaření stojí na katastrálním území Černého mostu, Dolních Počernic, Smíchova, Libně, Krče, Kamýku nebo Kobylis.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *