EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: David Martan

26. 08. 2015

1 komentář

Praktické rady, jak se hledá práce

 


 

Máte signály o blížící se výpovědi? Hledejte novou práci hned

Nejlepší obranou proti ztrátě zaměstnání je samozřejmě prevence, kdy si lze občas všimnout signálů, že výpověď může přijít, a hledat novou práci už v tomto okamžiku. Jako zaměstnaný a tedy i placený člověk máte lepší vyjednávací pozici, tzn. nepotřebujete místo za každou cenu, abyste zaplatili hypotéku a složenky.

Hledání práce vám také ulehčí jakákoliv likvidní finanční rezerva, která v ideálním případě stačí na cca 6 měsíců omezeného provozu, a státní podpora v nezaměstnanosti, protože opět nebudete v takovém finančním tlaku a můžete o platu a ostatních podmínkách nového zaměstnání lépe vyjednávat.

Průběžně aktualizujte svůj životopis

Vždy mějte připravený aktuální životopis (curriculum vitae, CV) vždy v minimálně v českém a anglickém jazyce. Často se stává, že narazíte na vhodnou nabídku, ale je třeba, abyste co nejrychleji poslali své CV. Pokud ho začnete aktualizovat až v okamžiku, kdy je o něj požádáno, bývá většinou pozdě – hrozí zde chyby ve spěchu a určitě ho nestihnete připravit (aktualizovat, zformátovat, přizpůsobit potenciálnímu zaměstnavateli) tak kvalitně, jako kdybyste to dělali dva klidné zimní večery.

Na internetu je spousta návodů, jak životopis napsat. Dejte ovšem hlavně pozor na jeho přehlednost; zkušený personalista vyhodnotí zhruba za 3 vteřiny, zda vás na pohovor pozve, či nikoliv. Nechte si svůj životopis zkontrolovat od pár známých, zda je v něm na první pohled opravdu to, co má – tj. nejvyšší dosažené vzdělání, relevantní praxe, zahraniční zkušenosti a jazykové znalosti.

Co se dnes počítá

Vysoká škola – stále více a více zakončuje své vysokoškolské vzdělání bakalářským stupněm, proto není na škodu školu „dokončit“ magisterským titulem s výjezdem na oblíbený Erasmus, který dokládá jazykovou vybavenost a elementární schopnost umět se o sebe postarat.

REKLAMA

Další výhodou jsou jakékoliv zahraniční stáže, absolvované ideálně u firmy v oboru. Nejsou často příliš dobře placené, ale jejich nabídka je relativně široká. Jako poslední, ale neméně důležité jmenujme praxi a znalost cizích jazyků.

S prací to je jednoduché – přehledně a bez vymýšlení napište, co jste dělali, a dodejte referenci na svého nadřízeného či kolegu. S jazyky je to čím dál tím těžší; angličtina už není výhodou, ale naprostým standardem a počítá se to, co umíte dál. Jakýkoliv bonus ve formě certifikátů, MBA apod. je vítaný, i když se v poslední době se stále dostupnějšími programy lehce degraduje.

Sociální sítě se získáním zaměstnání pomohou

Dejte o sobě vědět na sociálních sítích, hlavně na Facebooku a LinkedIn. Velice často, když se hledá někdo nový do firmy, se ptá manažer svých podřízených, zda někoho neznají a nemohou doporučit. Facebook je pak jako dělaný pro sdílení takové nabídky či poptávky práce.

Pokud máte relevantní pracovní zkušenosti, udržujte si, stejně jako svůj životopis, aktualizovanou sociální síť LinkedIn. Ta vás sama navede co všechno vyplnit, abyste byli pro personální oddělení zajímaví. V podstatě sem vypíšete celé své CV, které je viditelné pro nejen vaše kontakty, ale i pro personalisty. Buďte aktivní a nechte se prostřednictví vašich kontaktů představit dalším uživatelům, či si předplaťte na pár měsíců po dobu hledání práce rozšířenou verzi za pár set korun (např. Personal Plus, Job Seeker).

REKLAMA

Oslovte kamarády a známé

Nestyďte se kontaktovat napřímo své kamarády ve firmách. Není to žádná ostuda ani nic zavrženíhodného – je naprostým standardem, že firma hledá nejdříve ve vlastních zdrojích, pak na základě referencí (tzn. šance pro vás) a až nakonec vypíše oficiální inzerát. Jak se říká, úplně každý důvod skočit na pivo s kamarádem je dobrý – i když z toho pracovně nic nebude, alespoň si osvěžíte mysl a přijdete na jiné myšlenky. Je ovšem možné, že narazíte na někoho, kdo právě do firmy kandidáta shání, ale hlavně budete mít relativně spolehlivé informace přímo z tamních zdrojů.

V případě, že opravdu nějaká pozice k dispozici bude, získáváte ihned informační výhodu, kdy získáte vnitřní informace o opravdové náplni práce, atmosféře ve firmě, svém budoucím šéfovi či cenné informace týkající se vyjednávání o platu. Podstatně snáze se pak trefíte do požadavků firmy a v platové rovině lze snáze zasáhnout maximální platovou hranici, které je pro vaší pozici určena.

Registrace na portálech práce se vyplatí

Zaregistrujte se na portálech práce (např. jobs.cz, monster.cz, práce.cz apod.). Čím více, tím lépe. Budete pak v několika databázích, čímž roste pravděpodobnost vašeho oslovení. I v případě, že se přesně nebudete hodit na danou pozici, může personalista zjistit, že se hodíte na jinou, kterou právě nabízí, nebo si na vás může vzpomenout později.

Zároveň se vyvarujte bezmyšlenkovitého rozesílání životopisů. Raději odpovězte na méně inzerátů, ale s větší rozvahou a nezapomeňte pak do firmy napsat či ideálně i zavolat, zda váš životopis obdrželi a jak se situace vyvíjí. Zavoláním nic nemůžete ztratit, lze pouze získat cennou zpětnou vazbu.

REKLAMA

Veletrhy práce jsou vhodné především pro studenty a absolventy

Navštivte veletrhy práce! Pokud se jedná o čerstvého absolventa či člověka hledající práci ještě při škole, lze doporučit návštěvu veletrhů práce. Podobné akce pořádá téměř každá vysoká škola.

Na veletrzích nelze jen reálně získat práci, ale i cenné praktické rady ohledně vašeho životopisu a rady jak získat práci. Zpravidla na nich bývají zástupci z personálních oddělení, se kterými můžete osobně konzultovat. Vhodné je se na veletrhy také online zaregistrovat, protože mají vlastní databáze, které jsou sdílené s firmami hledající uchazeče, a navíc se lze zaregistrovat na různé zajímavé semináře v rámci veletrhu.

Do práce nespěchejte. Udělejte si dovolenou

Kdy začít? Nabízí se odpověď: „Co nejdříve!“ Pokud ale nemáte ihned nějakou nabídku a pokud vám to finanční situace dovolí, udělejte si volno. I když se to na první pohled nemusí zdát, výhodou nezaměstnanosti je dostatek času pro nějakou delší dovolenou. Ve většině zaměstnání není možné vzít si dovolenou delší než 3 týdny v kuse. Využijte volného času pro delší dovolenou, díky ní si opravdu odpočinete.

Pokud si můžete domluvit v práci pozdější datum nástupu, je případná dovolená ještě lepší, protože budete mít jistotu zaměstnání.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

stavebnictví čr

Stavebnictví se probouzí. Táhne ze dna i bytovou výstavbu

Stavebnictví se v letošním roce celkem daří. Došlo i na rozmach bytové výstavby. V dubnu se stavební produkce meziročně zvýšila o 8,9 procenta. Vzrostl i počet stavebních povolení a začalo se stavět dokonce o 34,2 procenta více bytů než loni ve stejnou dobu. Údaje vyplývají z dat Českého statistického úřadu.

Text: Monika Lukešová

07. 06. 2019

pohyb obyvatel

Vyžene drahé bydlení některé profese z velkých měst?

Drahé bydlení trápí hlavně mladé obyvatele Prahy. Vysoké nájmy a dostupnost bytů jsou oblasti, které obyvatelé velkých měst považují za nejvíce problematické. Rostoucí ceny nemovitostí mohou mít za důsledek stěhování lidí do menších měst. Někomu se více vyplatí cestovat půl hodiny vlakem než dávat vyšší částku za nájem, či splátku hypotečního úvěru.

Text: Monika Lukešová

25. 09. 2018

Jak na zdanění z pronájmu?

Jestliže mají zaměstnanci současně příjem z pronájmu, tak se nevyhnou podání daňového přiznání. Za rok 2013 došlo k omezení výdajových paušálů, které jsou zejména u pronájmu velmi oblíbené. Jak se bude danit příjem z pronájmu za rok 2013?

Text: Jiří Havelka

10. 02. 2014


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Leoš

    8 března, 2019

    Se sháněním práce problém není. Všude jí je dost. Důležitější je se zaměřit na samotné výběrové řízení, aby člověk udělal dojem. Já jsem nechtěl nic podcenit, tak jsem se připravil dopředu. Zodpověděl jsem si pár otázek https://www.ekariera.sk/magazin/10-najcastejsich-otazok-na-pohovore/ , abych nebyl u pohovoru zaskočený.

    Odpovědět