EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

25. 09. 2018

1 komentář

Vyžene drahé bydlení některé profese z velkých měst?

 

Drahé bydlení trápí hlavně mladé obyvatele Prahy. Vysoké nájmy a dostupnost bytů jsou oblasti, které obyvatelé velkých měst považují za nejvíce problematické. Rostoucí ceny nemovitostí mohou mít za důsledek stěhování lidí do menších měst. Někomu se více vyplatí cestovat půl hodiny vlakem než dávat vyšší částku za nájem, či splátku hypotečního úvěru.

Loading



 


Zaměstnanci pracující jako zdravotních sestry, učitele, řidiči, hasiči, policisté atd. hodnotí cenu a dostupnost bytů jako závažný problém. Mimo Prahu totiž bydlení zas takový problém není. Hlavně jsou lépe vyřešeny problémy například s parkováním a s dopravní situací obecně.
Ze svého platu lidé nejvyšší částku dají za bydlení. Proto není překvapením, že poměr příjmů a nákladů na bydlení zásadně ovlivňuje kvalitu života. Tím pádem si lidé hodně rozmýšlejí, zda je výhodnější pracovat v Praze a dojíždět, nebo naopak pracovat a bydlet nedaleko velkého města.
Graf: Kolik % z vašeho příjmu tvoří náklady na bydlení?

Zdroj: STEM/MARK
Obecně platí, že Češi jsou ochotni dávat zhruba třetinu svého výdělku na bydlení. Tato rovnice v podstatě platí i v době konjunktury – tedy při rostoucích platech. Lépe vydělávající člověk je ochoten zaplatit více za nájem i nákup nemovitosti, neboť v přepočtu podíl ze mzdy to vychází stále stejně. Pokud však zároveň nastane situace, jaké jsme svědky nyní v především Praze – tedy že je výrazně vyšší poptávka po bydlení, než jaká je nabídka – mohou rostoucí platy vyšroubovat také ceny bydlení, a to jak novostaveb či bytů a domů z druhé ruky, tak i nájmů,“ říká Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.cz  a dodává, že právě v případě nájmů se dá v následujících 12 měsících očekávat ještě další skokový růst cenové hladiny.
Navíc podle něj nová pravidla hypoték totiž k nájemnímu bydlení přivedou všechny, kteří doposud cílili na nákup vlastní nemovitosti.

Bude mít Praha problémy?

To, že Pražané z vybraných skupin považují ve většině své náklady na bydlení za příliš vysoké, se může v budoucnu stát pro Prahu velkým problémem“, varuje Jana Proboštová z agentury STEM/MARK.
Drahé nájmy trápí hlavně mladé lidi, kteří na počátku své profesní dráhy nemají na vlastní bydlení, a i výše nájmů jim teď dělá těžkou hlavu.
Podle průzkumu agentury STEM/MARK polovina pražských pracovníků ve vybraných profesích si umí představit změnu profese, 4 z 10 jsou pak ochotni uvažovat také o změně lokality práce. Odstěhovat se za prací ven z Prahy je pak výrazně atraktivnější než se do Prahy přistěhovat.
Ceny nemovitostí v Praze vyrostly až o 30 %, lidé se začali stěhovat na okraje Prahy nebo až do Středočeského kraje, kde jsou ceny stále nižší. Z čistě finančního hlediska se jistě vyplatí bydlet v Benešově a každý den dojíždět do Prahy. Tahle situace je samozřejmě individuální, protože ne každý si může např. z časového hlediska dovolit dojíždět,“ komentuje situaci Jakub Veverka, jednatel a spoluzakladatel VideoBydlení.cz.

Zajímavý zaměstnanecký benefit: příspěvek na bydlení

Služební byty se už k mnoha profesím nedávají, ale jako benefit by zaměstnanecký příspěvek na bydlení hodně zaměstnanců uvítalo. Ale spíše, než o finanční příspěvek by více lidí ocenilo bydlení s dotovaným nájemným.
S myšlenkou dotovat bydlení profesím, které město potřebuje se ztotožňují hlavně mladí lidé – souhlasí s ní 8 z 10 z nich. Nejčastěji by takový benefit lidé přisoudili hasičům a zdravotním sestrám.

Problémy realitního trhu netrápí jen Pražany

Nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou vzniká spíše v malých městech, kde jsou rozsáhlé průmyslové zóny a kapacita realitního trhu se úplně vyčerpá. V některých případech se potom zaměstnavateli podaří zajistit ubytování pro zaměstnance až ve více než padesátikilometrové vzdálenosti a musí k tomu ještě zajistit vlastní hromadnou dopravu,“ upřesňuje Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ManpowerGroup.
Je tedy jasné, že realitní trh ovlivňuje trh práce a naopak. Otázkou je, komu se z dlouhodobého hlediska vyplatí zůstat bydlet v Praze a kdo si spíš připlatí za jízdné a bude bydlet levněji na okraji hlavního města.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *