EUR 25.265

USD 23.279

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.279

Text: Monika Lukešová

28. 06. 2019

1 komentář

Pražany trápí drahé bydlení a kolabující doprava

 

Obyvatelé Prahy za největší problém považují nedostatek bytů a vysoké ceny nemovitostí. V průzkumu pro Sdružení architektů a rozvoj to uvedlo 57 procent dotázaných.

Loading



 


Trnem v oku je pro více než třetinu Pražanů kolabující doprava. Vzdáleně pak následuje bezpečnost (tři procenta), školství, zdravotnictví a sociální služby (po jednom procentu).
Podle odborníků ze (SAR) aby došlo k odblokování stavební paralýzy a řešení krize bydlení, bude nutná spolupráce všech aktérů rozvoje, a to na úrovni státu, ministerstva pro místní rozvoj, města, městských částí a investorů. Výstavbě by pomohlo schválení novely stavebního zákona, jehož věcný návrh vláda nedávno schválila.
Graf 1: Jaký je podle vás největší problém Prahy?

Zdroj: SAR

Obyvatel Prahy je víc, než uvádí ČSÚ

Praha podle nejnovějších údajů potřebuje byty pro 1,55 milionu obyvatel, kteří v hlavním městě reálně žijí. Jedná se zhruba o 250 tisíc lidí více, než kolik jich uvádí Český statistický úřad (ČSÚ). Tuto analýzu zveřejnila společnosti CE-Traffic.
Města již nejsou centry průmyslu, ale především obchodu a služeb, a po všech stránkách se v nich zlepšují podmínky k životu. Aktuální čísla ukazují, že poptávka po životě v Praze je ještě větší, než jsme vnímali, a do budoucna musíme umět s takovýmito informacemi průběžně pracovat,“ uvedl primátor náměstka pro územní plánování Petr Hlaváček (TOP 09).
Každý všední den podle analýzy do Prahy přijíždí 300 tisíc až 400 tisíc lidí, kteří ji večer opět opouštějí. Jde o lidi dojíždějící do Prahy například za prací, studiem, na pracovní schůzky nebo k lékaři. „Pokud k těmto osobám připočteme turisty, z dat vyplývá, že v přesný okamžik ve všední den se na území Prahy pohybuje zhruba 1,75 milionu lidí,“ uvádí studie.
Podle Českého statistického úřadu za první čtvrtletí vzrostl počet obyvatel v České republice o tři tisíce na 10,653 milionů. Do Prahy se přistěhovalo více než 10 tisíc obyvatel, skoro stejný počet obyvatel hlavní město také opustil. Jenže ve statistice jsou uvedeni jen lidé, kteří mají v Praze uvedený trvalý pobyt.
Uznávaní architekti i urbanisté Praze opakovaně radí, aby se inspirovala v Rakousku a zvýšila hustotu zástavby na podobnou úroveň, jakou má Vídeň. A to nejen kvůli tomu, aby se vyřešila zhoršující bytová krize, která kvůli převisu poptávky nad nabídkou dál žene cenu za metr čtvereční nahoru. Ta podle nejčerstvějších údajů již činí 107 000 korun,“ uvedl Tal Grozner z developerské společnosti Star Group.

Praha chce postavit nové byty a staré rekonstruovat

Praha chystala výstavbu stovek bytů převážně na Černém Mostě a v Horních a Dolních Počernicích. Jenže teď zastupitelé usoudili, že plány jsou již zastaralé a je potřeba je změnit.
Město chce zastaralé projekty přizpůsobit modernímu trendu a mít tak bytové domy ekologicky a urbanisticky šetrnější.
Bude to taková pilotní výstavba, na které vyhodnotíme, jak postupovat dál. Zbylou část projektu bychom rádi předělali do alternativnější formy. Do výstavby by mohla vstoupit družstva nebo menší developeři. Upravili bychom to tak, aby domy nebyly tolik nalepené na stávající zástavbu,“ uvedl náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).
Zástupci hlavního města Prahy chtějí rekonstruovat prázdné městské byty, které jsou však často vybydlené a v naprosto dezolátním stavu. Rekonstrukce však nebudou levné a celkem časově náročné. Více jsme psali zde.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • PetrM

    28 června, 2019

    Jedine reseni je vyssi domy a sirsi cesty nebo omezeni aut, ale to zase neprojde jinde. Vzdy bude nekdo nespokojeny. Bud pozabijet prazany nebo pamatkare,jinak se to neodblokuje

    Odpovědět