EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Monika Lukešová

14. 06. 2019

1 komentář

Tisíce lidí míří do Prahy. Drahé bydlení je ale vyhání do středních Čech

 

Během prvního čtvrtletí vzrostl počet obyvatel v České republice o tři tisíce na 10,653 milionů. Důvodem takového nárůstu je hlavně zahraniční stěhování. Údaje vyplývají z dat Českého statistického úřadu.

Loading



 


Od ledna do března letošního roku se do České republiky přistěhovalo 16 703 obyvatel, což je o 6 600 lidí více než se vystěhovalo. Nejvíce narostl počet lidí pocházejících z Ukrajiny, Slovenska a Rumunska. Naše země je pro cizince atraktivní díky extrémně nízké nezaměstnanosti, která umožňuje snadné uplatnění na pracovním trhu. Motivační jsou rovněž rychle rostoucí mzdy,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Do Prahy se podle dat Českého statistického úřadu za první tři měsíce letošního roku přistěhovalo více než 10 tisíc obyvatel. Jenže skoro stejný počet se jich odstěhoval za hranice Prahy, převážně do středních Čech. Důvodem jsou stále rostou ceny nemovitostí a zvyšující se nájmy. Bydlení v Praze je tak drahé, že si lidé hodně rozmyslí, zda dojíždět za prací do hlavního města a bydlet jinde, nebo pracovat a bydlet v metropoli.
Podle ČSÚ tedy do Prahy přibylo jen 550 lidí. Jenže data statistického úřadu počítají jen s lidmi, kteří jsou v hlavním městě oficiálně přihlášeni k trvalému bydlišti. Tisíce lidí však v Praze bydlí i na černo, takže neoficiálně je obyvatel metropole mnohem více.
Další tisíce lidí, kteří do Prahy přicházejí, nemají šanci získat trvalé bydlení a stěhují se většinou do podnájmů. Je ale statistika nezaznamenává. Navíc v případě dostupnějšího bydlení v Praze by počet těch, kdo město opouští, byl nepochybně výrazně nižší. Desítky tisíc přistěhovaných nových obyvatel ročně bydlení zkrátka potřebuje, o tom není pochyb,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.
Během celého loňského roku se podle oficiálních statistik přistěhovalo do Prahy více než 40 tisíc obyvatel. Se započtením přirozeného přírůstku tak hlavní město získalo v roce 2018 43,5 tisíce nových obyvatel. Ale téměř Na 29,5 tisíce obyvatel Prahy se rozhodlo odstěhovat.  „Velká část z nich směřuje do středních Čech, které rekordně rostou. A důvodem je samozřejmě nemožnost získat nový byt v hlavním městě – tedy 14,6 ročních platů na které přijde průměrný byt,“ dodala Tomášková.

Realitní investory Praha láká

V hledáčku investorů do nemovitostí se Praha objevuje čím dál častěji. Podle průzkumu Emerging Trends in Real Estate: Europe 2019 poradenské společnosti PwC. Praha se umístila na 17. místě a je pro investory do nemovitostí zajímavější, než například Milán nebo Curych.
Investoři začínají přemýšlet o Praze ne příliš odlišně od západoevropských trhů,“ říká Richard Jones, poradce pro trh s nemovitostmi PwC. „Ceny nemovitostí sice dosahují téměř svého maxima, ale zároveň je tu mnoho atraktivních příležitostí pro akvizice.
Mnohé lidi cenová nedostupnost bydlení znepokojuje. Krize se však netýká jen České republiky, ale problémy s bydlením mají například i obyvatelé Berlína. Dostupnost bydlení bude brzy pro evropský realitní trh jeden z největších problémů, protože bude určovat politickou agendu v celé Evropě.
Každé velké evropské město má stejný problém: nedostatek dostupného bydlení, nedostatek sociálního bydlení a nedostatek péče o seniory… A ten problém se neustále zhoršuje,“ doplňuje Jones.
 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Martin

    14 června, 2019

    Takže když nemám v místě bydliště trvalý pobyt, bydlím tam na černo? Co je to za blábol?

    Odpovědět