EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Gola

11. 05. 2016

1 komentář

Příjem z pronájmu jako zajištění v předčasném důchodu

 


 

Předčasný důchod je oproti řádnému důchodu finančně nevýhodný. Dřívější odchod do penze je sankciován formou krácení. Lidé, kteří se však ocitnou v předdůchodovém věku bez zaměstnání nebo mají zdravotní problémy nedostačující k přiznání invalidního důchodu, však musí po vyčerpání podpory v nezaměstnanosti odejít do předčasného důchodu, neboť by byli zcela bez pravidelného měsíčního příjmu.

Příjem z pronájmu jako přilepšení k předčasnému důchodu

Investice do další nemovitosti v produktivním věku lze chápat i jako finanční zajištění na penzi. Pravidelný příjem z pronájmu může být významným dodatečným finančním zdrojem v důchodu. Příjem z pronájmu je daňově výhodný a penzista může mít libovolně vysoký příjem z pronájmu a tato skutečnost nemá vliv na jeho pobíraný státní důchod. Ani předčasný.

  • Předčasný důchodce nemůže mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. V předčasném důchodu tedy nelze mí příjem, ze kterého se odvádí sociální pojištění.
  • Možnosti výdělku během předčasného důchodu do dosažení řádného důchodového věku jsou tedy velmi omezené. Zákonná podmínka je splněna např. při práci na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně.
  • Příjem z pronájmu nezakládá účast ne nemocenském pojištění. Z příjmu z pronájmu se neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Předčasný důchodce může mít libovolně vysoký příjem z pronájmu a současně pobírat předčasný důchod.

Pravidelný příjem z pronájmu může dorovnat životní úroveň

Odchodem do předčasného důchodu citelně klesá životní úroveň. Např. při odchodu do předčasného důchodu tři roky před dosažením řádného důchodového věku klesá životní úroveň o více než čtvrtinu. Tento finanční výpadek oproti řádnému důchodu může kompenzovat právě pravidelný příjem z pronájmu.

Praktický příklad

Paní Nováková má průměrnou měsíční mzdu za odpracované roky 27 280 Kč v současné hodnotě, získá dobu pojištění v rozsahu 41 let a odejde v roce 2016 do předčasného důchodu přesně tři roky před dosažením řádného důchodového věku, což je v případě paní Novákové nejdříve možný termín. Paní Hájková má průměrnou měsíční mzdu za odpracované roky rovněž 27 280 Kč v současné hodnotě, ale získá dobu pojištění v rozsahu 44 let, protože odejde do řádného starobního důchodu.

  • Měsíční předčasný důchod paní Novákové dle legislativy roku 2016 činí 9 685 Kč. Měsíční starobní důchod paní Hájkové je 12 926 Kč.
  • Přestože měla paní Nováková stejně vysoké příjmy v produktivním životně jako paní Hájková, tak měsíční státní důchod paní Novákové nedosahuje ani 75 % důchodu paní Hájkové.
  • Paní Nováková však bude mít během předčasného důchodu pravidelný příjem z pronájmu a pokles životní úrovně při odchodu do předčasného důchodu nebude tak velký.

Předčasní důchodci často neplatí z pronájmu žádné daně

Pravidelný příjem z pronájmu v předčasném důchodu je výhodný i z daňového hlediska. Z příjmu z pronájmu se neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Předčasní důchodci přitom mají vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny, neboť zdravotní pojištění za ně platí stát.

REKLAMA

I předčasní důchodci mají nárok na daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč a při splnění zákonných podmínek i na další daňové slevy. Daňový základ z pronájmu je příjem ponížený o výdaje, přičemž je možné uplatnit výdaje ve skutečné výši, nebo 30% výdajovým paušálem. I při uplatnění pouze základní daňové slevy na poplatníka se neplatí při příjmech z pronájmu daň z příjmu do hrubého zisku (příjem – výdaj) 165 600 Kč. Při uplatnění 30% výdajového paušálu je možné mít roční příjem z pronájmu ve výši 236 500 Kč a neplatit nic na dani z příjmu.

I při nulové daňové povinnosti je však nutné podat daňové přiznání na finančním úřadu.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ač se to nemusí zdát, nájmy v reálném vyjádření poklesly

Nájemné v Česku se od roku 2010 zvýšilo v průměru o polovinu. Úvahy související se změnami cen nájemného musí zohlednit inflaci a růst příjmů. A nejen to. Analytik Petr Bartoň na základě analýzy veřejně dostupných dat zauvažoval, jak se od roku 2010 zvyšovaly nájmy v Česku. Zjistil, že nominální nájmy byly v prosinci 2023 o […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

06. 03. 2024

Pronajímatelé často zakazují i to, co nemají

Nájemní smlouva o nájmu bytu či domu je jedním z nejčastějších typů smluv, které lidé uzavírají. Protože si je většinou píší pronajímatelé sami, jejich obsah se může velmi odlišovat, a to jak od jiných nájemních smluv, tak zejména od znění zákonných ustanovení. Vzniká velké množství situací, kdy je nájemníkovi zakázáno něco, co zakázat nelze. Jaké […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Thomas Futile

    11 května, 2016

    Myslím, že autor je krapet mimo. Jeho úvaha na první pohled vypadá rozumně, je tu ale skrytý jeden „drobný“ problém (vlastně 2 drobné problémy – ale fakt, že mnoho lidí prostě neshromáždí v průběhu produktivního života dost prostředků na koupi druhé nemovitosti nyní ponechme stranou).
    Hlavní problém spočívá ale v demografii. Pokud si pořídím byt na pronájem jako JEDINEC (a většina ostatních lidí tak nečiní), tak jej pak skutečně mohu výhodně pronajmout a zvýšit si tak životní úroveň. Potíž je ale v tom, že tisíce dalších lidí ve stejné věkové kohortě taky tuší, že státní důchod bude stát za lejno a taky se chtějí zabezpečit. A jakmile to udělají VŠICHNI, bude mazec. Ve dvacátých letech se bude stavět jako o život, lidi budou na hypotéky kupovat předražené byty, aby je potom ve 30. nebo 40. letech neměli komu pronajmout. Na 10 důchodců s bytem totiž připadne jeden student nebo přistěhovalec, který bude pronájem potřebovat. Co to udělá s cenami nemovitostí není třeba vysvětlovat, ostatně japíci by mohli vyprávět…

    Odpovědět