EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Online refinancování hypotéky může přinést úsporu ve výši několika desítek tisíc korun

 

Stále se najdou Češi, kteří se před koncem sjednané doby fixace hypotéky nezajímají o nabídky konkurenčních bank, a zbytečně se tak připravují o peníze. Často setrvání u jedné banky obhajují tím, že jim výše finanční úspory nevyváží vynaložené úsilí nebo jednoduše nemají čas.

Loading



 


Majitelé hypoték, kterým v nejbližších měsících končí sjednaná doba fixace, mají jedinečnou příležitost dosáhnout na historicky nejnižší úrokové sazby. „Především banky s menším podílem na trhu dnes nabízí hypotéky i za méně než dvě procenta ročně. U největších hráčů se pak aktuální sazby pohybují kolem dvou procent. K získání nejvýhodnější sazby je ovšem třeba vyjednávat a nespoléhat se, že vám stávající banka automaticky nabídne nejnižší možný úrok. Před koncem doby fixace se určitě vyplatí porovnávat nabídky konkurence,“ doporučuje Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz. V případě výraznějšího rozdílu mezi sazbami stávající banky a konkurence stojí za zvážení refinancování hypotéky.

TIP: Aktuální nízké úrokové sazby mohou získat i ti zájemci o hypotéku, kterým končí fixační období ode dneška do dvou let. Najdou se totiž banky, které nabízí takzvané dopředné refinancování.

Obavy z refinancování nejsou na místě

Co se týče ochoty měnit banku, jsou Češi spíše konzervativní. Některé majitele hypoték odrazuje od refinancování přesvědčení, že srovnávání hypoték zabere spoustu času, převod hypotéky k jiné bance je příliš složitý nebo že výsledná finanční úspora nestojí za vynaložené úsilí. Tyto obavy jsou ovšem vcelku zbytečné. „S využitím vhodného online srovnávače a sjednávače lze porovnat nabídky hypoték jednotlivých bank z pohodlí domova. V současné době tedy není potřeba oslovovat jednotlivé banky nebo se osobně scházet s nezávislými finančními poradci. U hyponamiru.cz je rovněž možné hypotéku online refinancovat,“ ujišťuje Veronika Hegrová.

Úspora v řádu desetitisíců

V případě úročení hypoték hraje roli každá desetina procenta. Pokud se vám například při refinancování třímilionové hypotéky podaří stlačit úrokovou sazbu z 2,19 procenta na 1,79 procenta, ušetříte při pětileté fixaci více než 35 tisíc korun. Veronika Hegrová k tomu dodává: „Při srovnávání hypoték je potřeba sledovat nejen výši nabízené úrokové sazby, ale i další poplatky spojené s hypotékou. Přesný obrázek o celkové nákladovosti hypotéky vám dá pouze ukazatel RPSN. Při výběru hypotéky mohou rozhodnout i další výhody jako například zajímavé slevy na další produkty stejné banky.“

V kurzu jsou delší fixace

Při refinancování hypotéky lze dosáhnout nejen na nižší úrokovou sazbu, ale také si nově nastavit dobu fixace. I když je stále nejvíce hypoték s tří nebo pětiletou fixací, v posledních letech získávají na oblibě sedmileté i desetileté fixace. Úrokové sazby jsou ovšem u těchto delších fixací o něco vyšší. „Delší dobu fixace hypotéky volí především lidé, kteří chtějí mít po co nejdelší dobu jistotu neměnné výše měsíční splátky. Dnešní úrokové sazby hypoték jsou velmi nízké a vyrovnávají se historickým minimům z konce roku 2016,“ doplňuje Veronika Hegrová.

REKLAMA

Důležité je nepropásnout správný okamžik

Na refinancování hypotéky je potřeba se připravit dostatečně dopředu. V úvěrové smlouvě je vždy uvedeno datum, do kterého platí sjednaná úroková sazba (pozn. datum, kdy končí sjednané období fixace). Toto datum se vyplatí mít poznačené a hlídat si jej. Veronika Hegrová k tomu dodává: „Pokud nám klient svěří své údaje o hypotéce, datum fixace za něj pohlídáme a včas ho upozorníme na možnost refinancování.” Dva měsíce před vypršením doby fixace je nejvyšší čas začít porovnávat aktuální nabídky hypoték na trhu. Stejně jako při výběru nové hypotéky si lze i při refinancování usnadnit výběr banky pomocí online hypoteční kalkulačky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Hypoteční sazby 2024

ČNB snížila základní repo sazbu na 4,75 %. Co to znamená pro hypotéky?

Ve čtvrtek 27. 6. snížila bankovní rada základní sazby o 0,5 procentního bodu. O takovém snížení rozhodlo 5 členů bankovní rady ze sedmi. Zbývající dva prosazovali snížení o 0,25 procentního bodu, což ostatně očekávaly i trhy. Rada ale ve svém prohlášení ujistila, že dbá na cenovou stabilitu a že tak velké snižování sazeb je nejspíše […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 06. 2024

nákup nemovitosti

Je letošní rok vhodný pro nákup nemovitosti?

Letošní rok je charakteristický zatím dvěma zásadními vlastnostmi. Oživení trhu nemovitostí i hypoték přináší určitou naději, že bude brzy lépe. Na druhou stranu, ale trh nemovitostí oživuje o dost rychleji, než klesají úrokové sazby u hypoték. Tak jak tedy: koupit nové bydlení, nebo ještě čekat?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *