EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Aktuální sazby hypoték: Konec moratoria se blíží, sazby stagnují

 

Úrokové sazby hypoték si vybírají zasloužené volno a stagnují. V současné době není ani důvod, aby hypoteční sazby dál klesaly. Blíží se konec období odkladů splátek a banky vyčkávají, zda se zvýší počet klientů, kteří nebudou schopni splácet hypotéky. Úplně růžově nevypadá ani vývoj tuzemské ekonomiky.

Loading



 

Aktuální sazby hypoték v září 2020

Největší hypoteční hráči (Česká spořitelna, skupina ČSOB a Komerční banka) zlevnily hypotéky naposledy během května a na začátku června. Přestože snížily sazby až o 0,8 procentního bodu, dvouprocentní hranice v jejich úrokových lístcích zůstala nepokořena.
Odvážněji se v minulých měsících ke snižování sazeb postavila Banka Creditas, Fio banka, mBank a UniCredit Bank, které zájemcům o hypotéku nabízejí sazby začínající jedničkou. A nově se k nim připojila i Sberbank.
Ta od 11. srpna zlevnila hypoteční úvěry o 0,4 procentního bodu. Hypotéky s fixací na jeden a tři roky tak začínají na 2,19 procentech a hypotéky s fixací na pět let na 1,79 procentech. Sberbank je tak pátou bankou, která snížila úrokové sazby hypoték s fixací na pět let pod dvě procenta.
„Chceme podpořit klienty v řešení bytové otázky i při refinancování stávající hypotéky. Sazba 1,79 procenta ročně s fixací až na 10 let patří mezi nejlepší volbu na trhu,“ vysvětluje Roman Brychnáč, Head of Lending Sberbank. Nejlevnější hypoteční bankou však stále zůstává mBank se sazbou 1,64 procenta.

Pokles sazeb se zastavil

Sberbank je jedinou bankou, která se během srpna ještě odhodlala snížit úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Ostatní banky zatím vyčkávají a hypoteční sazby stagnují.
Důvod k dalšímu snižování hypotečních sazeb nedala bankám ani Česká národní banka (ČNB), která dle očekávání základní úrokové sazby na svém posledním zasedání na začátku srpna nezměnila.
Zpomalení tempa poklesu úrokových sazeb hypoték potvrdila již v červenci průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex, která klesla o šest bazických bodů na 2,15 procenta. V květnu a červnu ale klesala ještě o devět bazických bodů.

„V tuto chvíli je těžké předjímat, jak se budou hypotéční sazby dále vyvíjet. Pečlivě analyzujeme trh a rizika, která mohou vzniknout s případným poklesem ekonomiky,“ uvedl Petr Plocek z UniCredit Bank.

Česká ekonomika zatím ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 11 procent. Co se týká propadu hrubého domácího produktu (HDP) má tuzemská ekonomika podle ekonomů to nejhorší za sebou. „Řada ekonomických ukazatelů včetně nezaměstnanosti se ale bude zhoršovat teprve se zpožděním, a zejména po ukončování podpůrných vládních programů,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Banky vyčkávají na konec moratoria

Hypoteční sazby může ovlivnit i konec úvěrového moratoria, které umožnilo klientům bank odložit si splátky úvěrů (včetně hypotečních) na tři, nebo na šest měsíců. Tříměsíční odklad splátek sice skončil na konci července, většina lidí ale dala přednost šestiměsíčnímu odkladu a tato lhůta uplyne až na konci října. Pokud by došlo k nárůstu počtu klientů, kteří nebudou schopni splácet hypoteční úvěry, úrokové sazby porostou.
Banky tak zatím se změnou úrokových sazeb hypoték příliš nepospíchají. Potvrzuje to například Česká spořitelna, která v září měnit sazby neplánuje. „Stávající úrokové sazby u hypoték nebude Česká spořitelna během září měnit,“ uvedl František Bouc z tiskového centra České spořitelny.
Vzhledem k tomu, že dopady moratoria budou viditelné až později, sazby by mohly stagnovat i v nadcházejících měsících. „Podle našich odhadů budou hypotéční sazby v nadcházejících měsících stagnovat na dnešních úrovních,“ dodal František  Bouc.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 1. 9. 2020

     Aktuální úrokové sazby – září 2020
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,19 do 80 %
Banka Creditas —– 1,89 1,99 do 80 %
Česká spořitelna 3,04 2,44 2,34 do 80 %
ČSOB 2,19 2,19 2,19 od 70 do 80 %
Equa Bank 3,99 2,09 2,09 do 80 %
Fio banka 1,48 1,58 1,68 do 80 %
Hypoteční banka 2,19 2,19 2,19 od 70 do 80 %
Komerční banka 2,49 2,29 2,29 do 80 %
mBank 2,74 2,69 1,64 do 80 %
Moneta Money Bank 2,22 2,22 2,22 do 80 %
Raiffeisenbank 2,53 2,33 2,33 od 70 % do 80 %
Sberbank 2,19* 2,19* 1,79* do 80 %
UniCredit Bank —– —– 1,79 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: *Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. Při objemu hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun činí sazba 2,69 % a od 300 tisíc do 700 tisíc korun 2,79 %.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů až do 90 % hodnoty nemovitosti s fixací na 1, 3, 5, a 7 let, platných v období od 17. února do 20. března 2020, je zahrnuta sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem ze stávajícího účtu vedeného u ČSOB či Poštovní spořitelny minimálně 3 měsíce za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny, kterou lze nahradit slevou za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Úroková sazba platí za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby.
Equa Bank: Uvedené úrokové sazby platí při sjednání pojištění schopnosti splácet (jinak + 0,2 %) a výši hypotéky alespoň 1 mil. Kč (jinak + 0,1 %).
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů až do 90 % hodnoty nemovitosti s fixací na 1, 3, 5, a 7 let, platných v období od 17. února do 20. března 2020, je zahrnuta sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem ze stávajícího účtu vedeného u ČSOB či Poštovní spořitelny minimálně 3 měsíce za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny, kterou lze nahradit slevou za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Úroková sazba platí za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot: Od 1. července2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Alena

    4 září, 2020

    Já jsem si na v prvním čtvrtletí pořizovala hypotéku u Equa bank a s nastavením podmínek jsem velmi spokojená. Také s komunikací a zacházením s klientem. Doba to nebyla lehká, ale všichni na pobočce byli vstřícní a vše jsme zrealizovali k mé spokojenosti. Takže ještě jednou děkuji.

    Odpovědět

  • Karel

    6 září, 2020

    Proč neuvadite refinanso?

    Odpovědět