EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 12. 2022

0 komentářů

Proč si nepořídit nemovistost v zahraničí? Třeba v Chorvatsku

 

Vysoká inflace, nedostatek bytů i stavebních materiálů a rostoucí náklady ve spojitosti s energetickou krizí vede Čechy k hledání zajímavých investic do nemovitostí i v zahraničí. Poptávka po koupi nemovitostí se tak zvyšuje například v Chorvatsku. Jejich hodnota totiž stále stoupá. Zájemci oceňují také kulturní a jazykovou blízkost a dobrou dojezdovou vzdálenost.

Loading



 

Situace na chorvatském realitním trhu je pro investory z hlediska zhodnocení a výnosů nadále příznivá, protože ceny nemovitostí vzrostly a stále se dobře prodávají.

„Od pandemie koronaviru se prodeje nemovitostí v Chorvatsku zdvojnásobily. Jejich ceny za poslední rok pak ve klasických přímořských lokalitách stouply o dalších 10 až 20 procent, v těch nejatraktivnějších se zvýšily ještě více. Lidé totiž pořád chtějí vlastní nemovitost, která jim zajistí soukromí, a zároveň si přejí bezpečně investovat. Zájem je aktuálně obrovský. Pokud se tedy nemovitosti nachází v lukrativní oblasti, kde vybírají domácí i zahraniční kupci, všechny byty či apartmány jsou často vyprodány dlouho před dokončením budovy,“ říká odbornice realitní kanceláře Luxent – Exclusive Properties Veronika Pecková.

Podle Peckové panuje obzvlášť velká poptávka i ze strany Čechů po luxusních nemovitostech, jichž je v současné době nedostatek. Z tohoto důvodu se ale v různých oblastech už začala stavět řada nových exkluzivních projektů. To je možné díky tomu, že v Chorvatsku se vyskytuje hodně nevyužité půdy. Potenciál pro novou výstavbu je tak obrovský.“

Ochrana peněz před inflací

Na nákup zahraniční nemovitosti většina zájemců využívá hotovost, protože s bankovním financováním je to složitější. Je sice možné žádat o úvěr u české banky, ale formou tzv. americké hypotéky, při níž žadatel musí ručit nemovitostí v České republice. Zahraniční banky zase budou požadovat zdroj příjmů v jejich zemi.

Veronika Pecková k tomu poznamenala: „Velký počet kupujících si letos pořizuje nemovitost, aby ochránili své finance před inflací. Takto totiž peníze neztrácí na hodnotě a v případě, že nemovitost dají do pronájmu, mají z toho zisk a zároveň ji částečně mohou využívat pro sebe. Měsíční náklady jsou přitom u všech luxusnějších bytů a domů i přes enormní inflaci pořád levnější než v Česku.“

REKLAMA

Kombinace užití zahraniční nemovitosti jak pro vlastní potřebu, tak k pronájmu patří stále k nejčastějším variantám. Při koupi dokonce většina developerů poskytuje celoroční servis. Navíc v Chorvatsku není problém sehnat správcovskou firmu individuálně. A začaly zde vznikat i vyloženě české společnosti, které tyto služby nabízí.

Proč právě Chorvatsko?

Chorvatsko je oblíbené jak kvůli historické vazbě Čechů k této zemi, tak ke skutečnosti, že se vcelku snadno domluví. Jazyková bariéra v okolních státech totiž představuje pro mnoho lidí problém. Oproti jiným přímořským státům, například Španělsku, je zde relativně krátká dojezdová vzdálenost autem. Poté, co pandemie koronaviru poukázala na omezení letecké dopravy, hraje i tato skutečnost významnou roli.

A jak vypadá nejčastěji poptávaná nemovitost? „Čeští kupující velmi oceňují blízkost moře. Většinou chtějí být tzv. v první řadě, podle čehož se také odvíjí cena nemovitosti. Dále preferují blízkost letiště a moderní výstavbu i vybavení. Ideální nemovitost musí mít samozřejmě bazén. Z technologií nejčastěji vyžadují klimatizaci a podlahové vytápění,“ popisuje Veronika Pecková a dále uvádí: „Aktuálně naši klienti shánějí jak apartmány, tak rodinné domy. Častěji se také setkáváme s fenoménem, že Češi se chtějí do Chorvatska částečně přestěhovat, nebo tam alespoň trávit více času než jen o prázdninách.“

Co se týče destinací, k těm oblíbeným patří zejména severní část, tedy Istrie, a hlavně oblast střední Dalmácie díky přímým leteckým spojům do Zadaru a Splitu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *