EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

16. 05. 2023

0 komentářů

Program nájemní bydlení odstartoval. Jaká jsou pravidla?

 

Státní fond podpory investic začal od pondělka 15. května přijímat žádosti do programu Nájemní bydlení. Z rozpočtu 800 milionů korun může být podpořena výstavba tří set nájemních bytů. 

Loading



 

Výstavba nájemních bytů jako náplast na bytovou krizi

Lidé nemají finanční prostředky na koupi vlastního bydlení. Zpřístupnění nájemních bytů je proto klíčové. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše je pro dostupnost nájemních bytů klíčová nejen podpora státu, ale i spolupráce obcí a soukromých investorů. Ministerstvo pro místní rozvoj chystá i speciální program podpory nájemních bytů pro obce.

„Kvůli zvyšujícím se cenám bytů a nevýhodným hypotékám je pro stále více lidí problém si obstarat vlastní bydlení. Chceme jít proto cestou zajištění co největšího počtu bytů pro nájemní bydlení, aby byla naše pomoc opravdu rychlá. A protože ani nájemních bytů není dostatek, je nutné podpořit jejich výstavbu. Z programu mohou čerpat obce, jimi zřizované organizace, charitativní organizace, církve, developeři a další právnické osoby,“ říká ředitel Státního fondu podpory investic Daniel Ryšávka.

Podpora primárně pro obce

Z celkové částky 800 milionů korun je půl miliardy určeno výhradně pro obce. Kromě obcí a jimi zřizovaných organizací mohou o podporu požádat také církve, ale i další právnické osoby, například developeři. Obce však získají prospěch i tehdy, realizuje-li projekt soukromá osoba.

„V takovém případě budou moci samosprávy určit, komu se pronajme nejméně čtvrtina bytů. Podobnou spolupráci obcí a soukromého sektoru chceme do budoucna výrazně posílit,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

REKLAMA

Pravidla podpory

V rámci programu může žadatel získat dotaci  do výše 25 % způsobilých výdajů a úvěr až do výše 90 % způsobilých výdajů. Při kombinaci dotace a úvěru je limitem 90 % způsobilých výdajů. SFPI žádosti přijímá prostřednictvím Klientského portálu.


Podmínky pro poskytnutí podpory:

  • podlahová plocha nájemního bytu nepřekročí 120 m2, podporu lze poskytnout jen do výše nákladů na 80 m2 podlahové plochy;
  • výstavba musí probíhat mimo záplavová území nebo je stavba pojistitelná proti povodni a záplavě;
  • žadatel je vlastníkem pozemku nebo stavby, na nichž bude provedena výstavba, nebo má právo stavby po dobu splácení úvěru, nejméně však následujících 20 let;
  • žadatel má zajištěny finanční prostředky na dofinancování výstavby;
  • na pozemku a stavbě nevázne věcné břemeno ani jiné právo, které by bránilo řádnému užívání nájemních bytů;
  • stavba je povolena podle stavebního zákona.

Podporu lze využít:

  • na výstavbu bytového domu s nájemními byty;
  • na stavební úpravu prostor určených k jiným účelům než k bydlení, kterou vznikne nájemní byt (netýká se prostor v rodinném domě);
  • na nástavbu nebo přístavbu, kterou vznikne nájemní byt (nikoliv v rodinném domě);
  • stavební úpravu rodinného nebo bytového domu nezpůsobilého k bydlení, kterou vznikne bytový dům;
  • stavební úpravu bytu, který je nezpůsobilý k bydlení, kterou vznikne nájemní byt způsobilý k bydlení.

Zdroj: Webové stránky Státního fondu podpory investic.


Zvýhodněná úroková sazba bude fixní po celou dobu splácení, splatnost úvěru až 30 let. Státní fond podpory investic chystá v květnu a červnu pro zájemce informační webináře.

„Do roku 2025 půjdou ze SFPI na výstavbu bytů celkem tři miliardy korun. Počítá se také se vznikem odborných poradních týmů, které budou v regionech obcím pomáhat s hledáním vhodného modelu investic do bydlení na základě jejich místních potřeb. Pomohou také například s nastavením spolupráce se soukromým sektorem,“ říká Karolína Smetanová ze Státního fondu podpory investic.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *