EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

17. 02. 2023

0 komentářů

Stát podpoří nájemní bydlení. V dubnu startuje program pro výstavbu nájemních bytů

 

Řada lidí si nemůže dovolit koupit vlastní nemovitost. Stát nyní chystá program podpory výstavby nemovitostí určených k nájemnímu bydlení. K podpoře mají mít přístup primárně obce, ale podporu může čerpat i soukromá právnická osoba.  

Loading



 

Především pro obce, ale i další subjekty

Program, který má být spuštěn v dubnu, podpoří výstavbu nájemních bytů kombinací dotace a zvýhodněných úvěrů. O podporu mohou požádat obce, spolky, charity a další právnické osoby – tedy například i developeři.

„Obce budou mít prospěch i z projektů, na které získá podporu soukromý investor. V takovém případě mohou určit, komu se pronajme část bytů. Program je součástí širší reformy podpory bydlení, na které pracuje Ministerstvo pro místní rozvoj,“ vysvětluje tisková mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková.

Kombinace dotace a úvěru

Program spravuje Státní fond podpory investic. Kombinace dotace (maximálně ve výši 25 %) a výhodného úvěru může dosáhnout až 90 % nákladů. Výše nájmu se má řídit obvyklými nájmy v lokalitě a dotace s úrokovým zvýhodněním nepřesáhnou provozní zisk z investice, míní ředitelka Státního fondu podpory investic Hana Pejpalová. Veřejná podpora tak nenaruší tržní prostředí.

„Žádat mohou například obce, jimi zřizované organizace, charitativní organizace, církve a další právnické osoby. SFPI bude dbát na to, aby podporu získaly především samosprávy. I v případech, kdy s projektem uspěje soukromý investor, má obec možnost určit nájemce u nejméně čtvrtiny bytových jednotek,“ říká Veronika Hešíková z MMR. O nájem bude moci požádat kdokoliv, kdo nevlastní nemovitost, nikoliv pouze vymezené skupiny osob, jak tomu bylo doposud.

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše je pro dostupnost nájemních bytů klíčová nejen podpora státu, ale i spolupráce obcí a soukromých investorů. Současně se chystá speciální program podpory nájemních bytů pro obce, o kterém však ministerstvo pro místní rozvoj teprve jedná s Evropskou komisí.

REKLAMA

Na půjčky pro mladé nezbývají letos peníze

Mladé rodiny, které se chystaly čerpat půjčku pro mladé v programu „Vlastní bydlení“ Státního fondu podpory investic, mají v letošním roce smůlu. Fond podle vyjádření na webových stránkách v letošním roce program z důvodu finančních prostředků neotevře. „Stávající příjemci úvěrů najdou dokumenty k tomuto programu na stránce Archivované programy zde,“ píše SFPI.

Finanční prostředky z programu mohli žadatelé do 40 let věku využít ve výši do 3,5 milionu korun na koupi rodinného domu včetně pozemku, anebo 3 miliony na koupi bytu. Maximálně mohl žadatel získat 90 procent ceny nebo skutečných nákladů na výstavbu. „V roce 2022 bylo v rozpočtu programu připraveno celkem 700 milionů korun. Státní fond podpory investic zastavil příjem žádostí už k 20. dubnu 2022. Důvodem bylo vyčerpání rozpočtu, protože už v polovině dubna zájemci podali žádosti v souhrnné výši převyšující 713 milionů korun,“ vysvětluje Veronika Kráčmar Hegrová z fintech startupu hyponamiru.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Průzkum potvrdil to, co je vidět. Třetina domů neprošla vnější rekonstrukcí

Třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí, přitom jejich průměrné stáří je dle údajů ČSÚ 51 let. Více než polovina domů má nová okna, třetina je zateplená nebo po výměně či opravě střechy. Trojskla s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi má jen necelá čtvrtina lidí, zateplení fasády silnější než 16 cm jen 5 %. Údaje […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *