EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

27. 09. 2022

0 komentářů

Rekonstrukcí staršího bytu se dá ušetřit až 15 % oproti koupi novostavby

 

Za posledních šest let cena nemovitostí rapidně vzrostla. Ceny bytů v období 2015–2022 vzrostly o 110 %, u rodinných domů o 100 %. Otázkou pro investory tak zůstává, co se vyplatí více. Analýza společnosti Silverline Real Estate ukazuje, že pořízení bytu před rekonstrukcí může být za současných podmínek na trhu trefou do černého. V atraktivních lokalitách je o takové byty extrémní zájem a často se na trh ani nedostanou.

Loading



 

Rekonstrukcí staršího bytu se dá výrazně ušetřit

V bytové problematice se nově publikovaná analýza zaměřila na stav trhu s nemovitostmi ve dvou největších městech v republice – Praze a Brně. Ukazuje, že v současném tržním prostředí se finančně vyplatí komplexní rekonstrukce bytu oproti nákupu novostavby. Za srovnatelný byt tak může investor ušetřit až 15 % (před rokem 10 %) kupní ceny novostavby, tedy až 1,2 mil. Kč za standardní byt 2kk v Praze o výměře 60 m2.

Nevýhodou je poté pouze umístění jednotky ve starším domě. Vzhledem k rekordní nedostupnosti bydlení v ČR ovšem analýza očekává, že tento diskomfort bude akceptovatelný pro velký počet investorů. Starší byty v Praze dosahují cca 75 % ceny novostavby, zatímco před rokem atakovaly hranici 80 %.

Analýza dále rozebírá i vývoj nákladů na rekonstrukci. Často diskutovaný růst cen materiálů se sice v absolutní hodnotě projevuje a finální účet za rekonstrukci za poslední roky stoupnul, avšak výrazně méně než ceny novostaveb. Dnes dosahují náklady na rekonstrukci v průměru 14 tisíc Kč včetně DPH/m2, což představuje zhruba 10–15 % kupní ceny nového bytu ve velkých městech.

Pro rozhodnutí, zda kupovat byt v novostavbě, nebo rekonstruovat, existuje zjednodušené pravidlo – pokud je rozdíl mezi cenou novostavby a bytu k rekonstrukci vyšší než 20–25 tisíc Kč/m², bude úspornější koupit byt k rekonstrukci. Tedy i po započítání dalších nákladů, jako jsou financování či architektonické a projekční práce,“ říká Dan Vaško z fondu Silverline Real Estate.

REKLAMA

Potenciální úspora při rekonstrukci se bude snižovat

Na současném trhu, který se potýká s nízkou dostupností nemovitostí vůči mzdám a drahým hypotékám, vzniká koktejl limitující poptávku po nemovitostech. Zejména dražších novostavbách. Většina Čechů však stále touží po vlastním bydlení, a tak budou i přes tyto okolnosti hledat možnosti, jak svou touhu uspokojit.

Možnost zrekonstruovat byt s časovou prodlevou po jeho koupi také přispěje k lepší akomodaci celkové investice do rozpočtu domácnosti. Lze předpokládat, že výsledkem této situace bude v roce 2022 a 2023 přesun části poptávky do segmentu starších bytů. Tempo přesunu je otázkou spotřebitelského sentimentu a očekávání.

Očekávám, že cena starších bytů mírně poroste i v příštím roce, zatímco u novostaveb přetrvá stagnace cen. Současný rozdíl v cenách novostavby a staršího bytu i okolo 40–50 tis./m² se v průběhu následujících let sníží na rovnovážnější úroveň okolo 25–35 tis./m²,“ komentuje Vojtěch Brix z fondu Silverline Real Estate.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *