EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

21. 04. 2022

1 komentář

Růst cen nových bytů v Brně se téměř zastavil

 

V prvním čtvrtletí roku 2022 se průměrná cena za nový byt v Brně vyšplhala na částku přes 125 tisíc korun za metr čtvereční. Oproti předchozím obdobím se ovšem jedná pouze o drobné navýšení, růst cen se téměř zastavil. Vyplývá to z dat společnosti Trikaya, která od roku 2014 publikuje pravidelné analýzy brněnského trhu.

Loading



 

Nabídku nových bytů táhnou menší, často investiční jednotky. Z městských částí se výstavba zaměřuje zejména na tzv. brněnský Bronx, a především Královo Pole. Obě lokality od počátku roku zaznamenaly nejvíce prodejů a nabízí momentálně i nejširší nabídku bytů.

Za období letošních prvních tří měsíců došlo u nových bytů pouze k mírnému nárůstu cen, alespoň co se průměrné ceny za metr čtvereční týče. Ceny tak stagnují již třetí kvartál za sebou.


Zdroj : Trikaya

„Díky enormnímu nárůstu cen nových bytů během uplynulého roku, zejména jeho druhé poloviny, jsme svědky relativní stagnace. Zda to ovšem znamená dosažení cenového stropu při prodeji nových bytů v Brně, je nejisté. Na takovéto predikce je ještě brzy a realitu ukážou až čísla z dalších čtvrtletí,“ říká Dalibor Lamka, předseda představenstva společnosti Trikaya.

REKLAMA

Průměrný byt v Brně je aktuálně v nabídce za bezmála 6,8 milionu korun. Při srovnání nabídkové ceny přepočítané na užitnou plochu bytu je vidět, že se vyšplhala na nové maximum 125 tisíc korun, což představuje meziroční nárůst o 15 %.

Zatímco v loňském roce se nové byty v Brně prodávaly v průměru za 101 100 korun na metr čtvereční, v prvním čtvrtletí to bylo 121 900 korun. Pokud se porovnají údaj s průměrem roku 2020, jedná se o enormní 50% nárůst.

Poptávka je stále silná, navzdory vysokým cenám

Prodeje bytů potvrdily trend silných prvních kvartálů z let 2019 až 2021. S výjimkou rekordního loňského druhého kvartálu, kdy se prodalo 503 jednotek, se tak začátek letošního roku řadí mezi nejvýraznější období.

„První měsíce v roce zpravidla táhne nahoru v počtu prodaných bytů řada realizovaných prodejů z rezervací, které se nashromáždily za rok předchozí. I v letošním roce byl nejsilnějším prodejním měsícem prvního kvartálu leden,“ vysvětluje Dalibor Lamka.

Celkem se za první tři měsíce roku 2022 prodalo 292 jednotek, tedy o 17 % více v porovnání se stejným obdobím roku minulého. Mezikvartálně šlo pouze o 4,6% nárůst. Podle Dalibora Lamky počet bytů, které přibyly v nabídce, stále ani zdaleka nedostačuje.

„Situace v Brně je velmi podobná té v Praze. Charakterizuje ji především velký převis poptávky po nových bytech nad nabídkou. Příčiny nízké nabídky jsou veřejnosti známé: extrémně dlouhé povolovací procesy, starý a nevyhovující územní plán,“ říká.

Na čele výstavby je Královo Pole, pokračující boom drží brněnský Bronx jako druhý

V Brně se od začátku roku v nabídce objevilo 363 nových bytů a ke konci kvartálu jich bylo celkem 1168, což představuje meziročně mírný nárůst o 10 %. Výstavbu táhne městská část Královo Pole, kde je nabízeno hned několik developerských projektů, např. u Rostislavova náměstí nebo Kollárovy ulice.

„Královo Pole patří mezi nejvyhledávanější adresy v moravské metropoli, přitom má zároveň stále velký potenciál k rozvoji. Tomu nasvědčuje nejen počet projektů, ale také průměrná cena nových bytů, která se se 128 tisíci za metr čtvereční vyrovnaná samotnému centru města,“ komentuje Dalibor Lamka.

V Králově Poli se také ze první čtvrtletí prodalo nejvíce bytů za celý kvartál, a to 78. Následovaly prodeje v tzv. brněnském Bronxu.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vladimír

    11 května, 2022

    Není divu, že je o Královo Pole stále takový zájem, bydlení je tu pěkné a je blízko do města i z města. Je to dva roky zpátky, co jsme tu pořizovali přes MMka investiční byt a cena byla v tý době ještě celkem ok, dost nám s výběrem pomohli. Být to dneska, tak bychom asi už ani nic takového nerealizovali.

    Odpovědět