EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Robert Sommer

30. 08. 2017

0 komentářů

Je služba Airbnb postrachem cen nájmů v Praze?

 

V poslední době se hodně hovoří o službě Airbnb a jejím negativním dopadu na pražský trh s byty. Je opravdu tato služba postrachem pro nájemce, kteří si chtějí dlouhodobě pronajmout byt v Praze?

Loading



 

Krátkodobý vs. dlouhodobý pronájem

Pokud jste hrdým majitelem nemovitosti, zajisté znáte ten pocit, že nemovitost je na jednu stranu radost, ale na druhou velká starost. Mnoho majitelů, kteří si byt zakoupili, popř. jej nabyli v dědictví či restituci, řešilo, jak s takovou nemovitostí naloží. Část majitelů přenechá nemovitosti potomkům a část ji pronajme.
Trh s pronájmem bytů je samostatně fungujícím trhem a řídí se samozřejmě poptávkou a nabídkou. Majitel bytu, který se rozhodne byt pronajmout, může nalézt vhodného nájemce např. prostřednictvím internetové inzerce, popř. přes zprostředkovatele, tedy realitní kancelář.
S dlouhodobým pronájmem jsou spojeny náklady, které majiteli vzniknou po odchodu nájemce z pronajatého bytu. V lepším případě po dvou až pěti letech řeší výmalbu, kontrolu a opravu některých zařizovacích předmětů, aby bylo možné byt opětovně pronajmout. Dříve majitel bytu jinou možnost pronájmu neměl.
V dnešní době se kromě klasického dlouhodobého pronájmu naskytla i možnost krátkodobého pronájmu. Na trhu se objevilo mnoho serverů, které nabízí tuto zprostředkovatelskou službu. Nicméně trnem v oku se stala platforma Airbnb.
Mnozí majitelé bytů oceňují český jazyk platformy i snadnou ovladatelnost. Krátkodobé pronájmy navíc přinášejí vyšší výnos než pronájmy dlouhodobé. Proto se někteří majitelé rozhodli vydat tímto směrem. Ne každý chce byt pronajímat byt tímto způsobem, navíc o to trh se zahraniční klientelou nestojí.

Co na to společnost?

Společnost se začala obávat toho, že nebude dostatek bytů na trhu pro běžného českého občana, a že majitelé nemovitostí budou upřednostňovat pouze zahraniční klientelu. Serverů jako je např. Airbnb není třeba se bát.
Pokud jste majitelem nemovitosti např. na Praze 1, Praze 2 a části Prahy 3, krátkodobý pronájem vám může opravdu vydělat více prostředků oproti tomu dlouhodobému. Ale pouze v měsících sezonních.
V Praze můžeme lokality zájmu pro zahraniční klientelu v rámci krátkodobého pronájmu členit na několik územních částí: I. centrum, vnitřní město, vnější město a II. městské periferie a zázemí. Samozřejmě, že zahraniční klientelu II. územní část Prahy nezajímá.

Dá se služba zneužít?

Ano. Existují případy, kdy si nájemce pronajme byt v centru Prahy od majitele k dlouhodobému pronájmu a ten bez souhlasu majitele na černo dále přepronajímá. Tím nejen, že je poškozen majitel bytu, ale zároveň i město, které má správně získat z každého cizince příslušný poplatek. Dále je zde povinnost každého zahraničního klienta evidovat, což samozřejmě tento černý obchodník s byty nečiní.

Co platformy jako Airbnb znamenají pro zájemce o dlouhodobý pronájem?

Mnozí zájemci o dlouhodobý pronájem, kteří chtějí bydlet v Praze za účelem studií či zaměstnání, mohou bydlet bez potíží nadále v lokalitě spadající do II. územní části. V tomto území jsou nabízeny jak byty k dlouhodobému pronájmu, tak i městské byty, u kterých MČ zahajují výstavbu. Zároveň je zde i možnost pro každého zájemce o nájem ušetřit na nájemném a dojíždět z blízkého okolí Středočeského kraje.
Bytů na území hlavního města a náležejícím okolí je dost. Majitelé bytů mají však dnes již více možností a nástrojů, jak s byty nakládat. Na trhu s byty je však převážná většina majitelů, kteří budou vždy byty pronajímat dlouhodobě. V převážné většině případů nechtějí mít s nemovitostí starosti, které přináší krátkodobý pronájem, a to i přestože jsou již na trhu zprostředkovatelé těchto služeb.
Z podstaty věci konzervativní majitele nepřesvědčíte o tom, že by měl byt pronajímat krátkodobě. Zároveň je zde důležitý argument spojený s tím, že II. územní část je určena právě k dlouhodobému pronájmu, a nikoliv ke krátkodobému. Situace tedy není na trhu tak černá, jak se zdá.

REKLAMA

Kdo má aktuálně zájem o dlouhodobý pronájem?

  1. Studenti – každý student by samozřejmě rád místo na koleji bydlel na Praze 1 či 2. Praha má však i jiné lokality, kde mohou bydlet.

  2. Mladý pár či rodiny, které nemohou prozatím získat úvěr – jedná se o dočasný pronájem způsobený tím, že si pár či rodina nejprve musí našetřit část prostředků, aby jim banka mohla poskytnout úvěr. Majitelé nemovitostí tuto skupinu zájemců rádi uvítají. Nicméně každý pár i rodina má určitý strop daný maximální cenou nájmu vč. záloh za služby, proto si mnoho rodin nemůže dovolit bydlet v centru, ale jsou rádi alespoň za okrajovou část s dobrou občanskou vybaveností a vhodným dopravním spojením.

  3. Pracující single – v tomto ohledu záleží na bonitě zájemce. Některým dostačuje periferie, jiní dávají přednost centru, ale ne každý si může bydlení v centru dovolit.

  4. Cizinci žijící dlouhodobě v Praze – jedná se o skupinu zájemců, kteří hovoří již dobře česky, mají zde dlouhodobý pobyt, jsou často i dobře finančně situovaní a mají zde již často založenou rodinu. Tato skupina zájemců má problém s tím, že jsou stále v očích Čechů cizinci. Proto nemalá část majitelů nemovitostí dává přednost českému zájemci. Majitelé nemovitostí mají buď špatnou zkušenost s touto skupinou zájemců, popř. se pouze bojí, že jim nájemce z nájmu uteče bez placení a se škodou na majetku, kterou nebudou mít jak nárokovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *