EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Splácíte úvěr na bydlení? Odečíst si z daní můžete až 300 tisíc korun

 


 

Podle zákona je možné ze základu daně odečíst takovou částku, která odpovídá úrokům zaplaceným z úvěrů bance, případně stavební spořitelně. Jednou z podmínek je, že touto půjčkou musí dotyčný řešit svou bytovou situaci. Odpočet se tedy nevztahuje například na rekreační objekty, výstavbu nemovitosti, která slouží k podnikatelské činnosti nebo na výstavbu za účelem pronájmu. 

Úroky si může odečíst jak zaměstnanec, tak i osoba samostatně výdělečně činná. „Zaměstnanci musejí obecně pro možnost odpočtu v průběhu roku odvádět na dani z příjmu více, než činí měsíční sleva na poplatníka 2 070 Kč. OSVČ musejí mít zase takový zisk, aby jim vznikla daňová povinnost,“ říká Jan Kruntorád, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Gepard Finance.

Daňovou povinnost si také nemůže snížit OSVČ, jejíž zisk je stejný nebo nižší než 165 500 korun ročně. Daň totiž v tomto případě vychází na 24 840 korun a po odečtení zákonné slevy na poplatníka vzniká nulová daňová povinnost.

Odečíst si můžete až 300 tisíc. Zatím

V rámci vlastního bydlení je tedy možné odečíst si úroky z úvěru na bydlení maximálně do 300 tisíc korun ročně. Od příštího roku ministerstvo financí plánuje limit snížit až na 80 tisíc korun. Odečtená částka závisí hlavně na výši úrokové sazby a počtu let do konce splatnosti hypotéky.

 „Zvláště v první třetině splatnosti úvěru tvoří většinu celkové měsíční splátky úroky úvěru. Úvěr je v této fázi umořován pouze asi z 20 %. Co zaplatí dlužník na úrocích, dostane však z části zpátky na daních. U hypotéky ve výši 1,8 milionu korun je běžné získat za rok 12 000 Kč na daních zpátky,“ uvádí Jan Kruntorád.

REKLAMA

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex je průměrná výše hypotéky 1, 7 milionu korun. Při splatnosti hypotečního úvěru na 30 let a úrokové sazbě 3,5 procenta, bude činit daňová úleva 8 700 korun. V následujících letech však dochází k jejímu snižování.

Je to proto, že daňový odpočet se vypočítává jako 15 procent ze zaplacených úroků v daném roce. Ty jsou v počátku splácení nejvyšší a postupně, s umořujícím se dluhem, klesají. I tak za celou dobu splácení hypotéky ve výši 1,7 milionu klient na úrocích zaplatí více než milion korun. Pokud by po celou dobu splácení dodržoval odpočitatelné položky, může na daních za 30 let uspořit 157 500 korun,“ doplňuje Daniel Kotula, majitel RE/MAX Center.

Pokud si chcete odečíst úroky z úvěru na bydlení, budete muset doložit výši zaplacených úroků a při prvním odpočtu výpis z katastru nemovití. Veškeré podklady banky i stavební spořitelny zasílají na začátku roku. V případě, že tato potvrzení nemáte, zažádejte si o jejich zaslání banku nebo stavební spořitelnu.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *