EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 03. 2023

0 komentářů

Stát by si měl rušení podpory stavebního spoření ještě velmi dobře rozmyslet

 

Státní podpora stavebního spoření činila loni 4,2 miliardy korun. K tomu stát na příspěvcích na bydlení utratil dalších 8 miliard korun. Je přitom jisté, že domácnosti nyní ohrožuje energetická chudoba víc než kdy v minulosti – žádostí o státní příspěvek na bydlení tak v budoucnu bude pravděpodobně přibývat a náklady pro stát významně porostou. Přitom je to právě stavební spoření, které může pomoci státu tyto náklady snížit, a stát tak v konečném důsledku uspoří a náklady na podporu se mu vrátí.

Loading



 

Stavební spořitelny nabízejí státu řešení, jak nezrušit státní podporu a ještě vydělat

„Přestože se v Česku už léta zatepluje a lidé stále častěji využívají fotovoltaiku, tepelná čerpadla a další úsporná opatření, velká část obytných budov na svou energetickou renovaci stále čeká. To platí pro více než 75 procent rodinných domů a více než 60 procent bytů, které jsou součástí bytových domů,“ říká Pavel Čejka, místopředseda AČSS a generální ředitel Raiffeisen stavební spořitelny.

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu je potřeba energeticky renovovat alespoň 3 % bytového fondu ročně. „Náklady na tyto renovace se podle analýzy České bankovní asociace pohybují ve výši 60 miliard korun za rok. Stát do nich v současnosti ročně investuje zhruba 19 miliard korun, 41 miliard tedy chybí. Právě tady mohou pomoct stavební spořitelny,“ říká Petr Toman, člen prezidia AČSS a místopředseda představenstva Moneta Stavební Spořitelny.

„Spořitelny ročně poskytnou úvěry o objemu zhruba 60 miliard. Mohou na sebe tedy převzít financování těchto nákladů. Navíc mohou poskytnout státu hotovou a kontrolovanou infrastrukturu, kterou je možné začít okamžitě využívat pro kvalitní a cílené rozdělování dotací a podpor českým domácnostem. Tím by došlo k zatraktivnění státní podpory bez negativního dopadu do rozpočtu; střednědobě pak ke snížení výdajů z jiných rozpočtových kapitol,“ uvedl Michael Pupala, 1. místopředseda AČSS a generální ředitel Modré pyramidy.

Stát by tak mohl snadno podpořit energetickou transformaci domácností a uspořit na nákladech do dynamicky rostoucích výdajů spojených s příspěvkem na bydlení.

Státní příspěvek má smysl pro stát i domácnosti

Princip stavebního spoření stojí už třicet let na úsporách obyvatel, které ke spoření motivuje státní příspěvek. Pokud by jej stát zrušil, 75 % Čechů by o stavební spoření v budoucnosti už zájem nemělo. Přitom to, co Češi u spořitelen naspoří, finanční domy klientům prostřednictvím velmi výhodných úvěrů opět půjčí.

REKLAMA

„V loňském roce bylo takto půjčeno 100 % uložených peněz. Systém tedy funguje vysoce efektivně, získává peníze, které jsou formou úvěrů využity na svůj primární účel – bydlení,“ vysvětluje Martin Vašek, člen prezidia AČSS a generální ředitel ČSOB Stavební spořitelny. „Pokud by lidé se stavebkem nespořili, nemohly by spořitelny takto výhodné úvěry poskytovat. V dnešní době jsou přitom úvěry ze stavebka klíčovým zdrojem financování energetických úspor domácností,“ dodává.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *