EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

13. 02. 2024

0 komentářů

Stát snižuje podporu fotovoltaik v Nové zelené úsporám. Podporu tak může získat více domácností

 

Státní fond životního prostředí na konci ledna zveřejnil nové podmínky podpory v rámci programu Nová zelená úsporám. Podmínky platí od 15. února 2024. 

Loading



 

Nové podmínky dotace

Stávající maximální výše dotace 200 tisíc korun v programu Nová zelená úsporám zůstává z důvodu započtení bonusu ve výši 40 tisíc korun  v případě, kdy je instalace fotovoltaiky zkombinována se zateplením. Pokud žadatel instaluje pouze FVE bez zateplení, maximální výše dotace se snižuje na 160 tisíc korun.

Na tepelné čerpadlo s ohřevem vody připojené na fotovoltaiku lze čerpat až 125 tisíc korun. Za FVE, která zajistí ohřev vody lze získat bonus ve výši 10 tisíc korun.

Jednotková výše dotace na FVE se mění následovně:

  • základní podpora 35 tisíc koruna nebo 60 tisíc korun s využitím tepelného čerpadla
  • za 1 kWp instalovaného výkonu 8 tisíc korun
  • za 1 kWh el. akumulačního systému 8 tisíc korun

„Míra podpory zůstává na 50 % způsobilých výdajů, limity dotace byly upraveny podle aktuální situace na trhu. Na vyšší podporu dosáhnou žadatelé, kteří spojí instalaci fotovoltaické elektrárny s realizací zateplení, za tuto kombinaci dostanou na bonusech navíc 40 tisíc korun,“ vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. „Zvýhodníme projekty, které zajistí ohřev teplé vody, a zavedeme omezení na maximální rezervovaný výkon do distribuční sítě, což umožní připojení více domácích fotovoltaických elektráren,“ dodává Valdman.

REKLAMA

Podmínky ostatních úsporných opatření zůstávají stejné. Změny se nedotknou programů Oprav dům po babičce, Nové zelené úsporám Light ani výzev na podporu bytových domů.

„Výsledky všech dotačních programů průběžně vyhodnocujeme a parametry podpory pravidelně upravujeme tak, aby reflektovaly vývoj cen používaných materiálů i technologií. Důležitým kritériem je i dostupnost finanční pobídky k renovacím domů pro co největší okruh domácností,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík. „Nové podmínky začnou platit od 15. února a příjem žádostí bude kromě krátké několikahodinové technické pauzy pokračovat bez přestávky,“ dodává.

Širší okruh podpořených a snížení cen

Z důvodu vysokého zájmu o podporu navyšuje Ministerstvo životního prostředí zdroje o dalších 10 miliard z Modernizačního fondu. Díky snížení jednotkové podpory ze stávajících 200 tisíc korun na 160 tisíc korun na dotaci dosáhne více domácností.

„Dalším důvodem k tomuto kroku může být fakt, že ceny komponentů šly rapidně dolů a konečně se zdá, že se ceny i ustálily. V očích některých zákazníků se pořízení fotovoltaické elektrárny při snížení dotací může zdát méně atraktivní, nicméně je důležité zdůraznit, že i přes tuto změnu zůstávají fotovoltaické systémy dlouhodobě ekonomicky výhodnou investicí, a díky snížení ceny komponentů budou fotovoltaiky i přes snížení dotací stále o poznání dostupnější než třeba před dvěma lety,“ míní Martin Pour, jednatel ABERG ENERGY.

Podle Poura může snížení dotací dočasně zpomalit růst trhu s fotovoltaickými elektrárnami, z dlouhodobého hlediska ale rostoucí příklon k udržitelným zdrojům v kombinaci s poklesem cen technologií přispěje k obnovení dynamiky trhu.

Z dat Státního fondu životního prostředí vyplývá, že v dobíhající výzvě odstartované 26. září 2023 bylo podáno více než 27 tisíc žádostí, z toho 66 % žadatelů požádalo o dotaci na fotovoltaické elektrárny.

„Poptávka po fotovoltaických elektrárnách je v posledních letech opravdu vysoká a dotace na pořízení fotovoltaických systémů si ukously velkou část dotačního rozpočtu,“ uzavírá Pour.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *