EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

30. 09. 2022

2 komentáře

Fotovoltaika na rodinném domě: Kdy potřebujete licenci a stavební povolení?

 

Bezprecedentní růst cen energií vede k růstu poptávky po instalacích domácích fotovoltaik. V jakých případech je k provozu potřeba licenci podle energetického zákona? A kdy instalace vyžaduje stavební povolení?

Loading



 

Licence podle energetického zákona

Fotovoltaiky s menším výkonem můžete provozovat i bez energetické licence, cílem však nesmí být dosahování zisku. Instalace do 10 kW za podmínky, že hlavním cílem je výroba pro vlastní spotřebu, nevyžadují licenci udělovanou Energetickým regulačním úřadem.

Transpoziční novela energetického zákona, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu v minulých dnech předložilo do meziresortního připomínkového řízení, počítá s navýšením limitu pro bezlicenční provoz domácích fotovoltaik na 50 kW.

Stavební povolovací procesy

Stavební zákon rozlišuje dvě situace – instalace fotovoltaiky je považována buď za stavební úpravu, anebo za samostatnou stavbu.

Aby bylo možno instalaci panelů považovat za stavební úpravu, musí být naplněny následující podmínky:

REKLAMA

  • fotovoltaika je funkčně spojena se stavbou (střechou, obvodovým pláštěm), anebo s pozemkem stavby,
  • instalace slouží primárně této stavbě k zásobování elektřinou

Stavební úprava pak nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení, jestliže bez ohledu na instalovaný výkon

  • nezasahuje do nosných konstrukcí stavby;
  • nemění vzhled stavby (tzn. nedojde ke změně sklonu střechy v důsledku podložení panelů, nemění se celková plocha střechy apod.);
  • nemění způsob užívání stavby;
  • není třeba posouzení vlivů na životní prostředí;
  • nedochází k negativnímu vlivu na požární bezpečnost stavby;
  • stavba není kulturní památkou.

Porušuje-li stavební úprava byť i jedinou z výše uvedených podmínek, pro případ rodinných domů a rekreačních objektů musíte stavbu ohlásit stavebnímu úřadu. U bytových domů je nutné získat stavební povolení.

Pokud nejsou naplněny podmínky, za nichž považujeme instalaci za stavební úpravu, jedná se o samostatnou stavbu. Jde nejen o panely instalované na poli nebo zahradě, ale i o střešní fotovoltaické parky. Zde je již rozhodující instalovaný výkon. První podmínkou je, že zastavěná plocha musí být vždy v souladu s územním plánem.

Rozlišujeme potom instalace nepřesahující výkon 20 kW, zde je vyžadován pouze územní souhlas. Nad 20 kW je třeba získat územní rozhodnutí a stavební povolení, uvedení do provozu je možné pouze na základě kolaudace. Ministerstvo pro místní rozvoj v rámci novely stavebního zákona navrhuje navýšení limitu na 50 kW.

Osm a půl tisíce domácích FVE za první pololetí 2022

Za první pololetí letošního roku bylo v Česku postaveno celkem asi 8 500 elektráren na rodinných domech. Do sítě bylo připojeno 9 354 elektráren s celkovým výkonem 74,8 MW, ukazují data Solární asociace.

„Oceňujeme snahu vlády a ministerstev urychlit povolovací procesy pro obnovitelné zdroje energie, zvláště pak pro fotovoltaiku. Každý měsíc, který domácnosti nebo firmy zbytečně čekají na výstavbu solárních elektráren, je měsíc navíc, kdy už by mohly odebírat levnou energii ze slunce,“ říká výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Poptávka roste nejen ze strany domácností, ale i firem, které mohou získat dotace z Národního plánu obnovy. Domácnosti získávají finanční podporu na výstavbu obnovitelných zdrojů energie z programu Nová zelená úsporám.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Stavební povolení

Kdy musíte zažádat o stavební povolení?

Stavební povolení je dokument, který potřebujete mít vystaven od státu při výstavbě či stavební úpravě nemovitosti. Stavební povolení nepotřebujete pro veškeré stavební úpravy, může vám stačit jen ohlášení nebo je možné dané úpravy provádět i bez ohlášení. Jaké jsou podmínky pro stavební povolení a pro stavební úpravy v Česku?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

14. 11. 2023

Komunitní energetika

Komunitní energetika pomůže ušetřit na energiích

Klíčem ke sdílení energie vyrobené z obnovitelných zdrojů je návrh novely energetického zákona – tzv. Lex OZE II. Předlohu v červnu schválila vláda. Jak má sdílení energií fungovat?

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

29. 08. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • L.Ondráš

    5 října, 2022

    Klasická domácnost si s mikrozdrojem, tedy s fve bez licence bohatě vystačí, a to můžu říct, že my máme fve ještě trochu předimenzovanou, takže tomu odpovídá i to množství, které sami nespotřebujeme a posíláme ho do oběhu. Máme to u bezdodavatele účtovaný podle trhu, takže kor teďka přes léto byly ty ceny hodně slušný a dalo se tím tak nachystat zas na zimu, kdy budeme zas naopak sami brát ze sítě, ale všechno podle svitu.

    Odpovědět

  • Ivo Zavřel

    24 června, 2023

    V Kroměříži se dům nachází v Jiráskové ulici a ulice prý spadá pod památkový úřad. Je možno na střeše domu postavit votovoltarku?

    Odpovědět