EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

14. 10. 2021

0 komentářů

Státní nájemní byty? Stát plánuje stavět v partnerství se soukromým sektorem

 

Ministerstvo pro místní rozvoj připouští, že stimulace poptávkové strany, tedy dotace pro obyvatele, současnou krizi bydlení nevyřeší. Připravuje proto modelový projekt výstavby nájemního bydlení ve spolupráci se soukromým sektorem. Projekt má být vhodný adept pro spolupráci s Národním rozvojovým fondem.

Loading



 

Spolupráce se soukromým sektorem

Hlavním principem projektu má být vytvoření speciální projektové společnosti (SPV – Special Purpose Vehicle), která zajistí výstavbu nájemních bytů na státních pozemcích. Zadavatelem projektu bude Ministerstvo pro místní rozvoj, resp. Státní fond pro podporu investic.

  1. Zadavatelem projektu by mohl být Státní fond pro podporu investic (SFPI) ve spolupráci s MMR.
  2. Koncesní smlouva bude hlavní smlouvou upravující práva a povinnosti zadavatele a koncesionáře.
  3. Nájemné hrazené nájemníky bude příjmem SFPI. Nájem bude vybírat koncesionář, ale bude přímo zasílat na účet SFPI.
  4. Koncesionář bude společnost (SPV), speciálně založená v ČR pouze pro realizaci projektu.
  5. Investoři budou hlavními akcionáři koncesionáře. Investují vlastní kapitál.
  6. Banky poskytnou koncesionáři zejména dlouhodobé seniorní úvěry se splatností 20 až 30 let.
  7. Projektové zadání vytvoří koncesionář. Dodavatel (stavební společnost), zajistí výstavbu na základě tzv. „smlouvy na klíč“.
  8. Správa a údržba bude zajištěna koncesionářem, nebo správcovskou společností se smlouvou s koncesionářem.
  9. Spojení více lokalit do jednoho PPP projektu = úspory z rozsahu, zájem kvalitnějších a silnějších dodavatelů, rychlejší realizaci a profesionálnější přípravu a manažerské řízení.

Zdroj: MMR

SPV (koncesionář) zajistí projektové financování a vysoutěží jak dodatavatele stavby, tak následnou správcovskou společnost, která zajistí správu bytů. Vlastníkem samotné nemovitosti bude po celou dobu výstavby a splácení stát nebo jemu podřízený SFPI.

„Na základě vzorového záměru chceme vytvořit metodická doporučení včetně vzorových smluv a vzorových podkladů pro soutěžení poradců a dodavatele definovaného díla. Ty by byly využitelné pro další projekty státu. Chtěli bychom je ale nabídnout i obcím a krajům,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

REKLAMA

Poplatek za dostupnost bydlení

Výhodou PPP projektu je to, že nezvýší zadluženost státu. Chybějící know how týkající se výstavby bytových domů dodá soukromý sektor. Na druhou stranu má však vhodné pozemky, o něž se sníží náklady projektu.

SPV uzavře se Státním fondem pro podporu investic (SFPI) koncesní smlouvu. Na základě této smlouvy bude SFPI hradit koncesionáři tzv. poplatek za dostupné bydlení. Ve své podstatě půjde o splátku, která umoří jak náklady výstavby, tak náklady provozu. Ministerstvo si představuje, že nájemné z dostavěných bytů bude inkasovat přímo SFPI.

Podle modelového příkladu může být postaven projekt s téměř 1400 byty v hodnotě 3 miliard korun. Stát počítá s tím, že poplatky za dostupnost ve výši 272 milionů ročně po dobu 27 let by projekt splatil. Navíc bude inkasovat nájemné přibližně ve výši 130 milionů korun ročně a dalších deset milionů získá na daních od provozovatelů bytů. Nájemné v bytě 2+kk o 50 metrech čtverečních by mohlo vyjít na 8 200 korun.

 

Pozemků má stát dostatek

Evidenci pozemků ve vlastnictví státu vede Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jen v Praze je k dispozici více než 6 tisíc pozemků. Lze využít rekultivované brownfieldy a další nevyužité plochy.

„Dalším zajímavým souborem pozemků jsou pozemky, které vlastní armáda nebo nemocnice. Tyto pozemky mají přístup k plné občanské vybavenosti a také kvalitní dopravní obslužnost a je možnost je v souladu s územním plánem využít k výstavbě bytů pro lékaře, sestřičky a další zaměstnance Integrovaného záchranného systému,“ doplňuje tiskový mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Stát plánuje založit státní developerskou společnost, která má pracovat na evidenci vhodných pozemků a jejich předprojektové přípravě. Aktuálně totiž stát nemá v rukou kompletní databázi o pozemcích vhodných pro státní bytovou zástavbu.

„Tento projekt chce MMR nabídnout jako vhodný pro spolupráci s Národním rozvojovým fondem zřízeným pod Národní rozvojovou bankou. Jedním z hlavních cílů Národního rozvojového fondu je právě podpora smysluplných PPP projektů veřejného sektoru,“ uzavírá Vilém Frček.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *