EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Jana Poncarová

11. 02. 2021

2 komentáře

Státní půjčky na bydlení nově i pro čtyřicátníky. Na byt až 2 miliony

 


 

Zvýšením věkové hranice ze třiceti šesti na čtyřicet let se Státní fond podpory investic rozhodl rozšířit dostupnost státní půjčky na bydlení. Z úvěru s úrokem 1 procento je možné financovat nákup bytu, výstavbu domu nebo rekonstrukci.
Pořízení vlastního bydlení je v době rostoucích cen nemovitostí, ekonomické recese, nejistoty a poměrně přísných podmínek bankovních úvěrů pro mnoho rodin oříšek. Zvlášť páry, které se starají o malé děti a jeden z partnerů je například na rodičovské, se mohou potýkat s nedostatkem prostředků na zajištění vlastního bydlení.
Mladým rodinám by mohl s bydlením pomoci nový státní program Vlastní bydlení, který od ledna poskytuje úvěr širšímu okruhu žadatelů. Navíc došlo i ke zvýšení limitů půjček, a to o statisíce korun.

Půjčky na bydlení pro čtyřicátníky

Půjčky na bydlení pro mladé stát zavedl poprvé v roce 2018. Tehdy se ale setkaly s kritikou odborníků i některých politiků, protože poskytované částky neodpovídaly realitě na trhu s nemovitostmi. Limity byly nízké a podmínky pro přiznání půjčky poměrně přísné. Tomu odpovídalo i skóre poskytnutých úvěrů. Například loni bylo v programu připraveno 730 milionů korun, nakonec se ale schválilo jen 171 smluv za 207 milionů korun.
Od ledna letošního roku se program dočkal změn. Předně byla zvýšena věková hranice. Zatímco dříve mohli žádost o státní půjčku podávat lidé do 36 let věku, nově je program otevřený i čtyřicátníkům. O státní půjčku mohou žádat mladé rodiny, bezdětní manželé nebo registrovaní partneři. U žadatelů, kteří nejsou manželé, je podmínkou dítě do 15 let.
„Věkovou podmínku nemusí splnit oba žadatelé. Stačí, když ke dni podání žádosti alespoň jeden z nich nepřekročí věk 40 let. U rodičů, kteří spolu nežijí, může o úvěr zažádat sám i ten, jemuž jsou svěřeny do péče děti,“ uvádí Státní fond podpory investic na svém webu.

Až dva miliony korun na byt

Navýšeny byly i objemy úvěrů, o něž mohou lidé požádat. Zatímco v minulosti stát poskytoval na rekonstrukci bydlení 300 tisíc korun, nyní je to dvojnásobek. Úvěr na pořízení (i výstavbu) rodinného domu se zvýšil o 400 tisíc na 2,4 milionu. Na byt mohli lidé dříve dostat 1,2 milionů, teď jsou to až 2 miliony korun.
Navíc nejsou stanoveny limity na podlahovou plochu, jako tomu bylo dříve. V předchozím programu bylo u bytu dovoleno maximum 75 metrů čtverečních, u rodinného domu 140 metrů čtverečních. Tentokrát je také možné úvěr kombinovat s jinými půjčkami, třeba hypotékou. „Téměř vždy je ale potřeba vyřešit otázku ručení – první pořadí vůči zastavované nemovitosti,“ uvádí Karolína Smetanová, tisková mluvčí Státního fondu podpory investic.
 

Přehledně: Výše státní půjčky

  • Od 50 000 do 600 000 korun na modernizaci bydlení.
  • Až 2,4 milionu na pořízení domu včetně výstavby, nejvýše však 90 % nákladů.
  • Až 2 miliony na pořízení bytu nebo družstevního podílu, nejvýše však 90 % ceny.

Na otázku, zda bude stát u vyšších úvěrů vyžadovat zástavu, nám z fondu odpověděli následovně: „U úvěrů nad 600 tisíc korun je vyžadováno zajištění zástavním právem v prvním pořadí ve prospěch fondu a vinkulace (omezení možností nakládat s určitou věcí, pozn. red.) z pojistného plnění ze živelního pojištění nemovitosti, příp. zástavní právo ve druhém pořadí, ručitel a vinkulace z pojistného plnění ze živelního pojištění nemovitosti, nebo zástavní právo k družstevnímu podílu, nebo zajišťovací převod práva.“
Stát také bude ověřovat úvěruschopnost. „Ověřujeme výši příjmů, výdajů a nahlížíme do příslušných veřejných i neveřejných rejstříků,“ potvrzuje Karolína Smetanová.

Úrok je zafixován na 5 let

Na výhodnost každé půjčky poukazuje úrok, výše splátek i doba, po níž bude úvěr splácen. Aktuální úroková sazba je u státní půjčky na bydlení stanovena na 1 procento. Pro srovnání, u českých bank se v prosinci 2020 pohybovala průměrná úroková sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex těsně pod hranicí dvou procent.
Zároveň je stanovena i maximální doba splatnosti úvěru. V případě půjčky na modernizaci má žadatel čas deset let. Pokud kupuje dům nebo byt, může úvěr splácet maximálně dvacet let. Úroková sazba je fixní po dobu pěti let.
A co se bude dít v případě, že žadatel nebude schopen úvěr splácet? Stát bude peníze vymáhat. „Vymáhání podléhá příslušnému zajištění úvěru prostřednictvím právního oddělení. V případě neschopnosti splácet se nejprve obracíme na klienta s návrhy řešení a až poté věc řešíme soudní cestou. V současné době máme likvidní pohledávky,“ vysvětluje Karolína Smetanová.
Ačkoli fond nepožaduje pro poskytnutí úvěru zřízení pojištění schopnosti splácet, žadatelé si ho mohou na základě vlastního uvážení zřídit u některé z pojišťoven.

REKLAMA

Přerušení splácení kvůli dítěti i nemoci

Podmínky pak počítají i s jistými úlevami. Pokud se žadateli narodí dítě nebo pokud si dítě osvojí, je mu svěřeno do pěstounské péče nebo poručenství, může si požádat o přerušení splácení jistiny až na dva roky. Celková doba splatnosti úvěru se následně prodlouží o dobu, na kterou bylo povoleno přerušení splácení jistiny.
Státní fond podpory investic může také na žádost povolit přerušení splácení jistiny, pokud příjemce půjčky ztratil práci na více než tři měsíce nebo je nemocný více než čtvrt roku, případně došlo v domácnosti k úmrtí. Z těchto důvodů může odložit povinnost splácet úvěr na dobu maximálně dvou let. I v tomto případě se opět celková doba splatnosti úvěru prodlouží o dobu, na kterou bylo povoleno přerušení splácení jistiny.
Novinkou v programu je také to, že pojištění proti živelním pohromám je požadováno pouze u rodinného domu. Původně bylo nutné si jej sjednat i u bytu. U domácností s našponovaným rozpočtem přitom mohou být výdaje za pojištění problém.
O půjčku lze žádat i online
Pro žadatele je ve fondu pro letošek připraveno 530 milionů korun. Žádosti o půjčku z programu Vlastní bydlení přijímají pracoviště Státního fondu podpory investic v Praze a Olomouci. Podávat je lze osobně, poštou nebo online přes datovou schránku. Kromě samotné žádosti je nutné připojit i další dokumenty, jako je například potvrzení o výši příjmů. Všechny formuláře si je možné stáhnout na webu www.sfpi.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • rita

    10 dubna, 2021

    Chtěl bych využít této příležitosti a poděkovat panu richard mills, který mi pomáhá s půjčením, už několik let hledám půjčku na zahájení podnikání. Nikdy jsem nenašel dobrého půjčitele půjčky, dokud jsem se nedostal do kontaktu s richard mills skutečný věřitel, od kterého konečně dostanu svoji půjčku, pokud jste někde, kde potřebujete dobrou půjčku, stačí poslat e-mail: (24hoursloancom@gmail.com)

    Odpovědět

  • Filip Kučera

    22 prosince, 2022

    Jsem jednotlivec, který nabízí mezinárodní půjčky. S kapitálem, který bude použit na poskytování půjček mezi jednotlivci v krátkodobém i dlouhodobém horizontu v rozmezí od 50 000 do 2 000 000 Kč všem vážným lidem, kteří to skutečně potřebují, úroková sazba 2 % ročně poskytuje finanční půjčky, půjčky na nemovitosti , investiční půjčky, půjčky na auta, osobní půjčky. Jsem připraven uspokojit své zákazníky maximálně do 1 dnů od obdržení vaší žádosti.
    Email: filipkucera045@gmail.com

    Odpovědět