EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Veronika Hejná

01. 02. 2021

0 komentářů

Koupě nezasíťovaného pozemku se může prodražit

 

Nezasíťované stavební pozemky jsou výrazně levnější než ty zasíťované. Pokud chce stavebník na stavbě rodinného domu ušetřit s tím, že si napojení na inženýrské sítě zajistí sám, stavba se mu může ještě prodražit. Kdo má povinnost sítě k pozemku přivést a kolik to stojí?

Loading



 


Inženýrskými sítěmi jsou vodovodní síť, vedení elektřiny a plynu, odpadní sítě nebo telekomunikace. Pokud je pozemek zasíťovaný, sítě vedou k hranici pozemku. Pak je na stavebníkovi, aby si zřídil přípojku, pomocí které se do sítě napojí.
Před koupí nezasíťovaného pozemku je třeba zjistit několik věcí. Předně je nutné vědět, jak daleko od hranice pozemku se nachází příslušná síť. A také zda se na síť lze přípojkou napojit, respektive jestli má stávající síť kapacitu pojmout další připojení. Pokud by tuto kapacitu již neměla, může provozovatel připojení stavebníka odmítnout.

Kolik může napojení stát a kdo ho platí?

Cena zasíťování je odvislá od vzdálenosti přípojného bodu od pozemku, a tedy délce výkopu, ale například i od vlastností půdy. Může se pohybovat v řádech desítek, ale také stovek tisíc korun. Náklady jdou k tíži stavebníka, který platí nejen výkop a montáž, ale i projektovou dokumentaci.
Jiná situace je u přípojky elektrické energie. Do délky 50 metrů ji buduje na své náklady distributor energie, stavebník hradí jen poplatek za připojení elektroměru.

Ochranná pásma inženýrských sítí

Může vás také nemile překvapit, že sítě na pozemku jsou. Přesněji řečeno, že jím procházejí. V takovém případě je třeba počítat s tím, že okolo sítí je ochranné pásmo, které omezuje umístění staveb v jeho blízkosti.
Podmínky pro práci v prostorách ochranných pásem a parametry jednotlivých ochranných pásem stanoví následující právní předpisy.

  • pro ochranná pásma elektrizační soustavy zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon) v ustanovení § 46,
  • pro ochranná pásma plynárenského zařízení zákon č. 458/2000 Sb., energetický zákon v ustanovení § 68,
  • pro vodní zdroje zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a změně některých zákonů (vodní zákon) v ustanovení § 30,
  • pro ochranná pásma vodovodních řadů a kanalizačních stok zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích v ustanovení § 23,
  • a pro ochranná pásma podzemního a nadzemního komunikačního vedení a rádiového zařízení a rádiového směrového spoje zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacíchv ustanovení § 102 a 103.

Výše zmíněná ochranná pásma sítí technické infrastruktury jsou zřízena proto, aby nedocházelo k poškozování sítí například výkopovými pracemi, anebo aby při provádění výkopů nebyl někdo zraněn.
Sdělení v realitním inzerátu, že se inženýrské sítě nacházejí v blízkosti pozemku, může znamenat ledacos. Proto je nutné informovat se o přesném umístění přípojných bodů. Podrobné podklady předá buď prodávající či realitní makléř, anebo je možné požádat o informaci jednotlivé distributory prostřednictvím webových formulářů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *