EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Stavební produkce stoupá. Bytů je ale stále málo

 

České stavebnictví stále roste a zdá se, že jeho odraz ode dna jen tak neskončí. Stavební produkce podle Českého statistického úřadu v červenci meziročně vzrostla o 14,2 procenta.  Vzestupu pomohlo jak inženýrské, tak i pozemní stavitelství.

Loading



 


Ani horké počasí nezastavilo v červenci růst stavebnictví. Stavební produkce se zvýšila o téměř 16 procent. Rostla výstavba jak pozemních, tak inženýrských staveb, a to napříč celým spektrem podniků,“ řekla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.
V červenci podle ČSÚ rapidně vzrostl počet dokončených bytů. Meziroční nárůst činí 55,3 procenta. V přepočtu na byty se v sedmém měsíci letošního roku dokončilo 3 117 bytů. V rodinných domech jde dokonce o nárůst o 54,1 procenta a v bytových domech rostl počet dokončených bytů o 36,4 procenta.
Stavební úřady v červenci vydaly 6 746 stavebních povolení, což je sice meziročně o 2,2 procenta méně, ale podle ČSÚ meziroční pokles zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna z července minulého roku, kdy byly povoleny velké stavby dopravní infrastruktury.
To že se českému stavebnictví daří a dařit bude, dokazuje i srpnový průzkum důvěry v českou ekonomiku. Podle něho rostla nejvíce důvěra právě v oblasti stavebnictví. K rostoucímu optimismu v tomto sektoru vede výrazný převis poptávky nad nabídkou v tomto sektoru. Ta se pak odráží i v cenách stavebních prací, které již několik měsíců v řadě rostou,“ uvedla Jana Steckerová z Komerční banky a dodala, že za celý letošní rok podle jejich prognózy stavebnictví vzroste o 11 procent.
Po letech, kdy se stavebnictví moc nedařilo, překvapuje tento segment znovunabytou silou a jeho výsledky jsou stále velmi dobré. “Přesto ani konjunktura v tomto odvětví zatím nedokáže překlenout nesoulad mezi nabídkou a poptávkou na trhu s byty, nebo dohnat skluz ve výstavbě infrastruktury, který se za poslední léta útlumu opět rozšířil,“ podotkl Petr Dufek, analytik ČSOB.

Praha potřebuje víc bytů

Podle odhadů společnosti Central Group na tisíc Pražanů za celý letošní rok  připadne 2,5 bytu. Přitom před deseti lety to bylo jednou tolik.Odborníci tvrdí, že Praha by potřebovala pro své obyvatele minimálně osm ale spíše 10 tisíc nových bytů ročně, jenže tempo zahájených bytů tomu vůbec neodpovídá.
Vypadá to, že za celý rok se nezahájí ani 3 tisíce, tedy pouze třetina potřebných bytových jednotek. Za prvních 7 měsíců tohoto roku bylo v Praze zahájeno 1161 nových bytů v bytových domech. Navíc 800 bytů z letos nově zahájených připadá na jediný projekt, který statistika zaznamenala v květnu. Takových projektů by ale Praha potřebovala mnohem více. To je jediný lék, jak zastavit strmý růst cen pražského bydlení,“ řekla Marcela Fialková, tisková mluvčí Central Group.

Nové byty se nestaví

I když počet dokončených bytů vzrostl, počet zahájených staveb zatím pokulhává. Podle ČSÚ počet zahájených bytů v červenci 2018 meziročně klesl o 4,9 procent a dosáhl hodnoty 2 485 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu počtu bytů o 2,5 procent a v bytových domech statistický úřad zaznamenal pokles počtu zahájených bytů o 41,2 procent.
Hlavní město z hlediska rezidenční výstavby tak zcela zamrzlo. Zatímco v červnu ČSÚ evidoval začátek stavby 78 bytů v bytových domech, o měsíc později jich bylo ještě méně. Dvě desítky zahájených bytů nestojí ani za řeč, představuje to jeden velmi malý rezidenční projekt. Číslo za celý letošní rok sice nevypadá tak zle, protože podle statistiků se začalo v bytových domech stavět už celkem 1161 nových bytů. I to by bylo dost málo, vzhledem k tomu, že jen za prvních šest měsíců developeři podle našich dat prodali celkem 2452 nových bytů,“ vysvětluje Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol. Dále dodává, že od údajů ČSÚ o zahájených bytech však musíme odečíst osm stovek bytů započítaných v květnu v rámci jednoho projektu v Modřanech.

Zakázek je dost, ale nemá je kdo realizovat

Ve stavebnictví chybí lidi. Zájem o práci ve stavebnictví klesá již pět let. Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz se zájem o práci ve stavebnictví po vyrovnaných letech 2011-12 v roce 2013 zvýšil na úroveň roku 2010, a od té doby se stále snižuje. Loni byl počet zájemců o práci ve stavebnictví v porovnání s vlnou nejvyššího zájmu dokonce poloviční. Letos pravděpodobně zájem o práci v tomto oboru ještě klesne.

Na odvětví se podepsal dlouhodobý nedostatek pracovních sil a administrativní překážky, které realizaci výstavby předcházejí. Tím, že se nedaří pokrývat poptávku po bydlení ze strany spotřebitelů, vzniká další tlak na růst cen. V současné době tedy nelze očekávat, že by tempo zdražování nemovitostí zpomalilo,“ říká Petr Kymlička z poradenské společnosti BDO.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *