EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Stavebnictví pokračuje v růstu. Bytová krize se přesto prohlubuje

 

Pololetní údaje ukazují, že české stavebnictví pokračuje v růstu. Zdání ale může klamat. O budoucím vývoji bytové výstavby vypovídají především vydaná stavební povolení a počet zahájených bytů. A těm již statistiky příliš nelichotí. Developerský trh se blíží k vrcholu a bytová krize se nevyhnutelně blíží.

Loading



 


České stavebnictví podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostlo v červnu po vyloučení vlivu počtu pracovních dní meziročně o 8,9 procenta. Bez očištění se stavební produkce zvýšila o 7,5 procenta. Letos v červnu bylo totiž o jeden pracovní den méně než před rokem.

Světlejší zítřky nečekejme

Pokračující pozitivní trend je dobrou zprávou o dosavadním vývoji české stavebnictví. Je ale potřeba se dívat i do budoucnosti, která již tak růžově nevypadá. O té vypovídá počet stavebních povolení, kterých stavební úřady vydaly celkem 7 089, tedy meziročně o 1,9 procenta méně.
Další neradostnou zprávou je počet zahájených bytů, který sice meziročně vzrostl, ale pouze nepatrně o 0,6 procenta na 2 632 bytů. V bytových domech bylo zahájeno zhruba stejné množství bytů jako před rokem, v rodinných domech ale počet zahájených bytů vzrostl o 7,9 procenta.
„Zahájené byty v bytových domech poukazují na to, jaká bude úroveň dokončených bytů za rok a půl, až ty dnes zahájené budou dokončené. A to je velmi neradostná podívaná,“ vysvětluje Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.
Počet dokončených bytů klesl o 5,8 procenta na 2 353 bytů. Více se stavělo v rodinných domech, kde podle statistiků došlo k nárůstu o 10 procent, v bytových domech ale poklesl počet dokončených bytů o 20 procent.

Praha staví, přesto zaostává

V Praze bylo v prvním pololetí zahájeno 1 141 nových bytů v bytových domech. Meziročně došlo sice k nárůstu o 11,6 procenta, ale ani to hlavnímu městu nestačí. „Stavebnictví i bytová výstavba se na první pohled může chlubit meziročním nárůstem, stačí se ale podívat trochu pod povrch a je zřejmé, že dobře ještě není a dlouho nejspíše nebude,“ říká Michaela Tomášková.
Jen podle oficiálních statistik do Prahy zamíří každý rok 14 tisíc nových obyvatel. Za růstem bytové výstavby navíc stojí pouze jeden rezidenční projekt s 800 byty v Modřanech, který odstartoval v květnu. V červnu se pak začalo stavět pouze 78 nových bytů. Pokud by se tedy odečetl květnový projekt, zahájili developeři od začátku roku stavbu pouze 340 bytů v bytových domech.
V prvním pololetí bylo v Praze navíc vydáno jen 150 stavebních povolení na nové bytové domy, což představuje meziroční pokles o 40 procent. Developeři přitom během prvních šesti měsíců podle společných statistik Central Group, Skanska a Trigema prodali přes 2 700 nových bytů.
„Praha by proto potřebovala minimálně osm ale raději až 10 tisíc nových bytů ročně. A tomu se letos ani zdaleka nepřiblížíme. Navíc 800 bytů, tedy 70 procent z letos nově zahájených, připadá na jediný projekt, který statistika zaznamenala v květnu. Takových projektů by ale Praha potřebovala mnohem více. Jedině tak se totiž může zastavit současný nezdravý růst cen bytů,“ uvedla Michaela Tomášková.
Graf: Zahájené byty a stavební povolení v Praze

Zdroj: Central Group
„Místo vyřešení bytové krize, která dopadá na všechny zájemce o nové bydlení, tak dochází k jejímu prohlubování. Zájemci se stále více potýkají s nedostatkem vhodných volných nových bytů a těch posledních pár v cenících developerů má už tak vysokou cenu, že spousta domácností na ni ani nedosáhne,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu.
Lidem tak nezbývá nic jiného než se přesunout do Středočeského kraje, kde se v letošním roce začalo stavět dokonce o tisíc nových bytů více než v Praze. Hlavní město ale letos zaostává i za Jihomoravským krajem, který zahájil výstavbu 1 359 nových bytů.
„Developeři cítí vrchol trhu a postupně omezují produkci. V letošních číslech to ještě tolik nepocítíme, ale rok 2019 přinese změnu. Úrokové sazby budou vysoko a ochota (limity) půjčování nízko. Růst ekonomiky přibrzdí. Stavebnictví to pocítí více než jiná odvětví ekonomiky,“ uvedl Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *