EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Stavebnictví se daří, jen bytová výstavba pokulhává. Hrozí Praze kolaps?

 

Stavební produkce v dubnu reálně meziročně vzrostla o 4,8 procenta, bez očištění se zvýšila o 7,7 procenta. Rostl i počet stavebních povolení, kterých stavební úřady vydaly meziročně o 5,3 procenta více. Nejvíc vzrostla hodnota stavebních povolení, a to o 20,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

Loading



 


Stavebnictví se tedy konečně úplně odrazilo ode dna. Co ale stále pokulhává je bytová výstavba. Meziročně bylo zahájeno o 5,3 procent bytů méně. Dokončeno bylo o 1,9 procent bytů méně.
Stavařům se letos daří, stavební produkce vzrostla i v dubnu především díky pozemnímu stavitelství, které roste už 21. měsíc za sebou. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení vzrostla, pokles jsme zaznamenali u bytové výstavby,“ uvádí Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Pozemní stavitelství roste, bytová výstavba klesá

V dubnu se dařilo hlavně pozemnímu stavitelství, naopak bytová výstavba dále klesá. Nejhorší situace je podle společnosti Ekospol v hlavním městě. Míří sem nejvyšší počet zaměstnanců. Každoročně počet obyvatel Prahy vzroste o více než deset tisíc lidí, kteří ale nejspíš nebudou mít kde bydlet. Byty totiž prostě nejsou.
Během dubna se v hlavním městě začalo v bytových domech stavět pouhých 13 nových bytů! Toto číslo netřeba příliš komentovat. Jen dodám statistiku od začátku roku – za první čtyři měsíce začala stavba 262 bytů v bytových domech. Praha tak sdílí se Středočeským krajem až dělené třetí až čtvrté místo. Bytovou výstavbu v bytových domech letos překvapivě táhne Olomoucký kraj (481 zahájených bytů) následovaný Jihomoravským krajem (274 zahájených bytů),“ uvádí Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.

Byty jsou drahé i v mezinárodním srovnání

Ceny bytů stále rostou. Od začátku letošního roku vzrostly dokonce o sedm procent a na snižování cen to v tuhle chvíli nevypadá. Právě naopak. Podle odborníků však tempo růstu bude ale zpomalovat.
Pro nás jsou zásadní dlouhodobé trendy. Podle nich se trh nemovitostí dostal do vrcholné fáze. Developeři se snaží na poslední chvíli uspokojit poptávku, která už nemá kam růst. Byty jsou velmi drahé nejen na domácí, ale i na mezinárodní poměry (porovnání ceny k průměrné mzdě v různých zemích). Navíc úrokové sazby rostou a ochota půjčovat klesá. Navíc další zpřísnění úvěrových pravidel ze strany České národní banky je za dveřmi. Výše úvěrů může být už v příštích dnech omezena výší ročního příjmu žadatele,“ vysvětlila ekonomka a ředitelka poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Prodeje jsou vyšší než výstavba

Bytů se prodává víc, než se jich staví. Konkrétně jsou prodeje 4,5 vyšší, než je nová výstavba. Od začátku letošního roku se v Praze podle Ekospolu začalo stavět jen 492 nových bytů. Mezi kraji tak Praha zaujímá šesté místo.
Jen za první čtvrtletí se totiž v Praze prodalo 1160 nových bytů. A to se bavíme pouze o bytových domech. Prodeje jsou tak čtyřiapůlkrát vyšší než nová výstavba. Kam tenhle trend povede, pokud bude pokračovat i v příštích měsících, není nutné příliš napovídat. Byty dojdou, vícegenerační rodiny se budou tísnit v nevyhovujících malých bytech a stále více pracovníků bude do hlavního města dojíždět z okolních regionů. Už tak přetížená doprava dostane další tvrdý zásah. Výsledkem bude totální kolaps hlavního města,“ uzavírá Korec.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *