EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

08. 04. 2022

0 komentářů

V Brně je v prodeji nejvíc nových bytů za posledních osm let

 

Poptávka po nových bytech v Brně zeslábla. Pandemie nákupní rozhodování zájemců o nové byty tolik nezasáhla, válka na Ukrajině je ale na zájmu kupujících znát. Hlavní zásluhu na realizovaných prodejích prvního čtvrtletí měly rozjednané transakce z konce minulého roku. Nových rezervací výrazně ubylo. Ceny ale přesto neklesají. Průměrná cena nabízeného nového bytu se blíží k hranici 130 000 Kč za čtvereční metr podlahové plochy. Data vyplývají z pravidelné analýzy společnosti IMPERA styl.

Loading



 

Na výběr přes tisícovku bytů

Aktuálně je v nabídkách brněnských developerů 1061 volných bytů. Jedná se o rekordní množství od počátku sledování statistik brněnských novostaveb – tedy od roku 2014. Ve stejnou dobu vloni mohli zájemci vybírat z méně než poloviční nabídky – k dispozici bylo 483 volných bytů.

„Nové výstavbě výrazně napomohlo prosazení balíku změn územního plánu na konci roku 2020. Po jeho prosazení developeři dlouhodobě volali a ukazuje se, že skutečně přineslo nové možnosti pro výstavbu bydlení v Brně,“ vysvětluje příčinu zlepšení situace v Brně František Šudřich, ředitel společnosti IMPERA styl. Aktuálně se v Brně nabízí přes 40 developerských projektů.

V Brně se navíc připravuje velké množství dalších projektů čítající dohromady stovky až tisíce nových bytů. Mezi těmito projekty jsou například dlouho očekávané projekty Jaselská kasárna, Obytná čtvrť Šedova, Čtvrť Pod Hády, revitalizace brownfieldu v ulici Rybářská, výstavba bydlení ve Vlněně, Jižní čtvrti, Zbrojovce či Motorárně Zetor a další. Výstavbu stovek bytů připravuje také město Brno.

Nejdražší byty se nabízejí v městské části Královo Pole a v Židenicích – s průměrnou cenou přes 133 000 Kč za čtvereční metr. Nejlevnější byty pak zájemci najdou v městské části Brno – jih s cenou 120 000 Kč za metr čtvereční.

REKLAMA

Zájemců o nové byty ubylo, kvůli válce i hypotékám

V prvním čtvrtletí letošního roku se v Brně prodalo celkem 404 nových bytů. Zájem kupujících přitom měsíc od měsíce klesal. Největší propad prodejů byl v březnu. Zatímco v lednu brněnští developeři evidovali necelých 200 prodaných bytů, za minulý měsíc to bylo už jen 70.

„Rychlé oslabení bylo znát především po vypuknutí války na Ukrajině. Prodeje se na několik dní téměř zastavily. Teď se situace stabilizuje, ale rekordní zájem kupujících letos neočekáváme,“ popisuje situaci František Šudřich.

Šok z války v Evropě není jediným důvodem, proč zájem kupujících opadá. Na vině jsou také rostoucí úrokové sazby, které se promítají především do cen hypotečních úroků. Ty dnes překračují 5 % a hypotéky jsou tak výrazně dražší, než byly v posledních letech. V kombinaci s vysokými cenami nových bytů ubývá zájemců o koupi větších rodinných bytů pro vlastní bydlení. Od 1. dubna 2022 navíc ČNB zpřísnila podmínky pro získání hypotéky.

Mezi kupujícími roste podíl investorů, kteří se koupí nemovitostí snaží chránit své úspory před inflací. Největší zájem je o menší byty. Jednopokojové a dvoupokojové byty v posledních měsících představovaly bezmála 80 % všech prodaných novostaveb. Mezi nejžádanější lokality dlouhodobě patří Brno-střed, kde se aktuálně staví řada velkých projektů, nebo Královo Pole. Nově se v hledáčku zájemců o bydlení objevuje také městská část Brno-jih a Řečkovice.

REKLAMA

Zájem o pronájmy roste, nabídka se tenčí

Spolu s růstem cen nemovitostí stoupají v posledních letech i ceny nájmů. Investoři se snaží zhodnocovat nakoupené nemovitosti a o pronájmy roste zájem také ze strany lidí, kteří si vlastní bydlení nemohou dovolit. Nájemní bydlení poptávají také váleční uprchlíci z Ukrajiny.

Ještě před rokem se v Brně nabízela necelá tisícovka bytů k pronájmu. Na začátku letošního roku mohli zájemci vybírat zhruba ze 750 inzerovaných bytů. Aktuálně čítá nabídka nájemních bytů v Brně necelou pětistovku. To se promítá také do cen nájmů, které stoupají vzhůru.

„Na začátku roku se byty k pronájmu nabízely v průměru za 310 Kč za metr čtvereční. Na začátku dubna průměrná cena vzrostla na 345 Kč za metr čtvereční. Vzhledem k nízké dostupnosti vlastnického bydlení zájem o nájmy nadále poroste,“ uzavírá František Šudřich ze společnosti IMPERA styl.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *