EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

23. 12. 2021

0 komentářů

V Praze se připravuje 130 tisíc nových bytů

 

V hlavním městě se nyní připravuje 129.440 nových bytů. Jen necelých 50 tisíc ale vstoupilo do některé z fází schvalovacího procesu. Více než polovina bytů v přípravě připadá na Prahu 9, 5 a 4, kde je velké množství brownfieldů. Ty jsou budoucností rozvoje Prahy.

Loading



 

Nejvíce bytů se dlouhodobě povoluje a staví na Praze 9, kde jsou díky větší nabídce a konkurenci ceny bytů nejnižší. Hlavním důvodem současné bytové krize v metropoli je zcela nedostačující počet schválených bytů a kvůli tomu velmi omezená nabídka s vysokými cenami. Vyplývá to z analýzy největšího rezidenčního stavitele Central Group.


Zdroj : Analýza Central Group, data k 1. 12. 2021

Počet připravovaných nových bytů v Praze dlouhodobě stále roste, letos se vyšplhal téměř na 130 tisíc. Z nich přibližně čtvrtinu připravuje Central Group. Oproti minulému pololetí se počet nových bytů v přípravě zvýšil o více než šest tisíc. V porovnání se situací před pěti lety jde o nárůst více než 50 procent.

Celkový počet bytů v přípravě roste především proto, že se byty nedaří povolovat do výstavby. Sítem povolování prošlo v posledních 10 letech v průměru ročně jen zhruba 2900bytů v bytových domech. Letos úřady povolily zatím rekordních 5952 bytů, což je nejvíce od roku 2007. Pro zlepšení dostupnosti bydlení je ale potřeba povolovat ročně minimálně 10 tisíc bytů.

REKLAMA

„V současné době dosahuje celková hodnota všech připravovaných projektů téměř 1,2 milionu korun. Kdyby dostaly zelenou, státu by připadlo jen na DPH minimálně 155 miliard Kč. Zrychlení povolování by tedy nejen pomohlo řešit současnou bytovou krizi, ale je to i ve velkém ekonomickém zájmu státu,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Díky brownfieldům zažívají rozvoj tři městské obvody

Největší stavební rozvoj nového bydlení zažívá Praha 9, Praha 5 a Praha 4. Na tyto tři městské obvody připadá více než polovina bytů v přípravě. V současnosti se na Praze 9 připravuje přes 31 tisíc nových bytů, na Praze 5 přes 26 tisíc a na „čtyřce“ více než 17tisíc.


Zdroj : Analýza Central Group, data k 1. 12. 2021

Důvodem je, že se v těchto městských částech nachází velké množství průmyslových areálů a rozvojových ploch, na kterých po přeměně vzniknou nové čtvrti. Na projekty plánované na brownfieldech připadají dvě třetiny ze všech připravovaných bytů. Jedná se o zhruba 80 tisíc bytů, které mohou nabídnout bydlení více než 200 tisícům lidí.

REKLAMA

„Výstavba na těchto dnes většinou zanedbaných plochách obvykle nevyžaduje vysoké náklady na novou infrastrukturu. Proto je pro město výrazně výhodnější než nová výstavba na nezastavěných plochách na okraji města,“ říká Kunovský a dodává: „Nové bytové domy na brownfieldech mohou přinést cenově dostupné bydlení. Stát a metropole by proto měly výrazně podpořit jejich dekontaminaci a revitalizaci.“

Praha 9 je tahounem rezidenční výstavby

Nejvíce bytů se dlouhodobě povoluje a staví na Praze 9. V letech 2011-2020 v tomto městském obvodu úřady povolily přes 8 tisíc bytů. Na opačném konci žebříčku stojí Praha 1 a Praha 2. Celkem se v Praze za posledních 10 let povolilo necelých 29 tisíc bytů.

Právě díky většímu počtu povolených bytů zůstávají na Praze 9 nabídkové i prodejní ceny bytů nejnižší v porovnání s cenovými hladinami v ostatních městských obvodech. Na Praze 9 jako jediné zůstává průměrná nabídková cena pod hranicí 130 tisíc Kč za metr čtvereční. Průměrná prodejní cena bytu se zde pohybuje kolem 115 tisíc Kč za metr čtvereční, zatímco celopražský průměr činí přes 126 tisíc Kč na čtvereční metr.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *