EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

18. 08. 2022

0 komentářů

V září začíná další „milostivé léto“. Jak se zbavit exekuce?

 

Od prvního září do posledního listopadu se dlužníci opět mohou zbavit exekucí. Poběží totiž další milostivé léto. Je to však naposledy, upozorňují zákonodárci. Jak postupovat, pokud se dlužník chce zbavit exekuce?

Loading



 

Kdo se může zbavit exekucí?

Akce se týká dlužníků fyzických osob, proti kterým byla nařízena exekuce k vymožení pohledávky veřejné instituce. Naproti tomu nepomůže dlužníkům, kteří se již ocitli v insolvenci. Dlužníci dostanou opět tři měsíce na to, aby splatili celou jistinu a paušální náhradu nákladů exekuce. Pokud tak učiní v rámci milostivého léta, stát jim odpustí příslušenství dluhu.

Akce se týká exekučních sporů s veřejnými institucemi. Milostivé léto se tedy vztahuje například na dluhy vůči dopravním podnikům, nemocnicím, energetikám v rukách státu, na nezaplacené poplatky České televizi, Českému rozhlasu a také vůči zdravotním pojišťovnám,“ vysvětluje tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Podmínky milostivého léta

Zákon o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce přesně vymezuje podmínky druhého milostivého léta.

Jsou to tyto:

  • dlužník je fyzickou osobou
  • byla proti němu zahájena exekuce k vymožení pohledávky veřejné instituce (konkrétní přehled věřitelů naleznete v ustanovení § 1 odst. 2 zákona č. 214/2022 Sb., o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce)
  • exekuce byla zahájena před datem 28. října 2021
  • dlužník během milostivého léta (1. září 2022 – 30. listopadu 2022) uhradí celou jistinu pohledávky (naráz či ve více splátkách)
  • dlužník uhradí paušální náhradu nákladů exekuce, která byla navýšena na 1500 korun (plus DPH, je-li exekutor plátcem DPH)
  • dlužník exekutorovi písemně oznámí, a to nejpozději do 30. listopadu 2022, že žádá o zahájení postupu podle zákona o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce

Novinky druhého milostivého léta

Podle § 2 zákona o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce může povinný exekutora písemně požádat o sdělení výše částky, kterou má zaplatit (anebo sdělení, že byla splněna podmínka pro ukončení exekuce díky vymožení jistiny a paušální náhrady nákladů exekuce do 31. srpna 2022).

REKLAMA

„Soudní exekutor na žádost povinného odpoví do 15 dnů od jejího doručení. V odpovědi soudní exekutor uvee den, v němž mu byla žádost doručena, a den, v němž odeslal odpověď,“ stojí v zákoně.

To je důležité proto, že požádá-li povinný o toto sdělení nejpozději do 15. listopadu a exekutor se zpozdí se svou odpovědí, prodlouží se tomuto povinnému milostivé léto o stejný počet dnů, o který exekutor překročil lhůtu na odpověď.

Aby se zamezilo pochybnostem, které se objevily při výkladu prvního milostivého léta, zákon přímo v ustanovení § 1 odst. 4 uvádí, že „penále a smluvní pokuta se pro účely tohoto zákona považují za příslušenství.“ Nejasnosti v minulosti panovaly zejména v otázce, zda lze penále k pojistnému na veřejné zdravotní pojištění považovat za příslušenství.

„Pro dlužníka se ještě jednou a skutečně naposledy otevírá možnost zbavit se exekucí u dluhů vůči státu. V době, kdy dramaticky rostou náklady na energie a základní životní potřeby, je to tak mimořádná jednorázová příležitost, jak se zbavit historické zátěže dluhů, u kterých příslušenství mnohdy nepochopitelně mnohonásobně překročilo výši jistiny samotné. Pro dlužníky, kteří uvázli v této dluhové pasti, se tak otevírá prostor pro nový životní restart,“ uvádí poslanec Marek Výborný.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

Investici do energetických úspor sníží výdaje i zhodnotí dům

Banky se stále více zaměřují na financování energeticky úsporného bydlení. Kromě výhodnější úrokové sazby lze takto umořit část úvěru z vyplacené dotace bez sankcí. Hypotéky jsou sice stále drahé, úrokové sazby však mohou být s další refixací již o dost nižší, což se ale nedá říci o cenách. Bonusem je výrazné zhodnocení nemovitosti.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 12. 2023

Český realitní trh dusí i absence pobídek pro zahraniční investory

Trh s nemovitostmi napjatě vyhlíží první výraznější snížení úrokových sazeb. Nové kanceláře se nestaví, prodeje bytů rostou zatím pozvolna a většímu rozvoji nájemního bydlení brání kromě drahého financování i současná legislativa. Nejen na tom se shodují realitní odborníci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *