EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Vybíráte hypotéku? Nekoukejte jen na úrokovou sazbu

 

Rozhodujete-li se u jaké banky si zřídíte hypoteční úvěr, nehleďte jen na úrokovou sazbu. Důležité je plno dalších aspektů, jako například délka fixace, podmínka sjednání pojištění nebo zasílání výplaty na účet u dané banky. Zvážit je třeba všechno.

Loading



 

Například velmi důležité je, obezřetně volit fixační období u hypotečního úvěru. Podle mě ten, kdo si nyní zvolil fixaci na pět let, bude mít v budoucnu problémy. Nemovitostní trh má cyklus cca 10 let. Respektive dle historických dat cca 10 let roste, následně zkoriguje během roku, dvou. Pak následuje například stagnace, nebo opětovný růst. Nic neroste do nebe a korekce je běžnou součástí na téměř všech trzích,“ vysvětluje Jakub Veverka, ředitel pro strategii Videobydleni.cz.

Nezapomínejte na poplatky

Ani fixace však není všechno. Zohlednit se musí i celkové reálné náklady na hypoteční úvěr. „Vždy je potřeba se soustředit na reálné náklady, které s hypotečním úvěrem souvisí, a to ať už se jedná celkovou měsíční splátku včetně všech souvisejících plateb, anebo o poplatky, které se váží k poskytnutí úvěru. Klienta by měla zajímat celková měsíční splátka úvěru včetně pojištění proti případnému nesplácení úvěru. V jednorázových poplatcích souvisejících s poskytnutím úvěrů je potřeba si ohlídat náklady na ocenění nemovitosti a poplatky za další služby k úvěru jako je například možnost čerpat úvěr již po podání zástavních smluv do Katastru nemovitostí a nečekat s čerpáním až na zápis zástavního práva,“ uvádí Radek Vachulka, CEO RX FINANCE a dodává, že ale i při stejných úrokových sazbách i všech ostatních parametrech úvěrů se může měsíční splátka hypotéky lišit. Důvodem je podle něj zvolená úroková konvence, kterou příslušná banka používá, zjednodušeně jde o počet dnů v měsíci a roce kdy je úvěr úročen.

Podle Jakuba Veverky je důležité zvažovat fixaci hypotéky s ohledem na budoucí vývoj. Hypotéky získané v letech 2020-2021 v úrovni sazeb 2-3 procent a určitou splátkou, po konci fixace budou mít možná dvojnásobnou výši oproti současnému stavu.

Proto je dobré v dnešní době, zvolit fixační období na 10 let i za cenu o něco vyšší úrokové sazby. Řešením na tento problém je určitě volit nákup nemovitosti skrze úvěr ze stavebního spoření, který nepodléhá fixačním trendům a úroková sazba není závislá na intervencích národní banky,“ říká Veverka.

REKLAMA

Hypoteční úvěr je běh na dlouhou trať

V průběhu splácení hypotéky se může přihodit leckterá krizová situace. Problémům se dá předejít optimálním nastavením doby splatnosti a výše splátek.

Pokud klient preferuje co nejdelší jistotu stejně vysoké měsíční splátky bude volit dlouhé fixace např. na 10 a více let. Dlouhodobě fixované sazby bývají většinou o několik desetin dražší než sazby krátkodobé, i když to nemusí vždy platit. Dlouhodobě fixována sazba je spíše konzervativním přístupem k tématu úrokových sazeb oproti spekulativnějšímu přístupu u krátkodobých fixací,“ uzavírá Radek Vachulka, CEO RX FINANCE

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *