EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Výnos investic do nemovitostí klesá. Vyplatí se ještě?

 

Zdroj: Archiv Hypoindex.cz

Investice do nemovitostí jsou velmi oblíbené. A to ať už jde o běžného člověka, který například zděděné peníze vloží do koupi bytu na pronájem, až po velké investory, kteří skupují zajímavé domy a byty v lákavých lokalitách.

Loading



 

Jenže výnos z investice do nemovitostí už není takový, jako býval. „Dřívější trendy byly kolem 5 – 7 %, ale vzhledem ke změně poměru ceny a hladiny nájmů klesáme k výnosnosti 2 – 3 %. Klíčovou vlastností je lokalita. Historicky byly trendem malometrážní byty, ale s rostoucím významem nájemního bydlení se do popředí dostávají i střední a velké byty,“ popisuje Petr Míka, výkonný ředitel společnosti Boutiq Real Estate.

Investice do nemovitostí byla vždy spíš jistotou a je pravda, že se vyplatí takřka v každé době. Ovšem vzhledem k vysokým a stále rostoucím cenám nemovitostí se prodlužuje návratnost vložených finančních prostředků.

I dnešní doba přeje investicím do nemovitostí, ale velmi záleží na strategii a nastavení investičních příležitostí. Na trhu je v současné době mnohem méně ziskových příležitostí do nemovitostí než před rokem. Je to způsobeno především prudším nárůstem cenové hladiny na trhu. Návratnost se tedy prodlužuje. Zároveň, a to především v Praze, probíhá tlak na ceny pronájmů směrem dolu, což snižuje návratnost investic do nemovitostí,“ vysvětluje Jakub Veverka, partner pro strategii portálu Videobydlení.cz.

Zájem o hypotéky roste i přes jejich zdražování

Letos jsme dočkali rekordního půl roku, co se týče objemu poskytnutých hypoték. Podle souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex se v prvním pololetí sjednaly hypotéky za rekordních 224 miliard korun. Průměrná úroková sazba hypoték v červnu meziměsíčně vzrostla o sedm bazických bodů na 2,13 % p. a.

REKLAMA

Zásadním jevem posledního půlroku je stálý růst cen nemovitostí. Z dostupných analýz je navíc zřejmé, že zpětný pokles cen je velice nepravděpodobný. To ještě posiluje časový tlak na realizaci investic. Dnešní tendenci k těmto investicím ale posiluje obava z rostoucí inflace. Ta motivuje lidi s volnými prostředky na účtu k jejich umístění do realit ještě výrazněji,“ upřesňuje motivy k investicím do nemovitostí Petr Míka.

Investice do nemovitostí má i svá rizika

Koupit nemovitost kvůli finančnímu zajištění na stáří určitě není špatný nápad. Je třeba ale myslet i na ostatní náležitosti a vše často není tak růžové, jak by se mohlo zdát. Tato investice má špatnou likviditu, vcelku vysoké vstupní náklady a pomalý výnos. Na peníze si investoři opravdu musí počkat, takže je dobré použít peníze, které vyloženě nejsou potřeba. Takovou investici je určitě dobré pořádně si promyslet.

Problémem může být i pokles cen nemovitostí, výše inflace, pokles příjmů i snížení hustoty obyvatelstva v lokalitě, kde se nemovitost nachází.  A v neposlední řadě starosti mohou přidělat nájemníci. Nejlepší variantou, jak zhodnotit svou investici je, koupit nemovitost, zvýšit její cenu například rekonstrukcí, dlouhodobě ji pronajímat a v nejvhodnější okamžik se ziskem prodat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *