EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Roman Klein

Foto: Shutterstock

13. 06. 2022

1 komentář

Vyplatí se nákup nemovitosti s využitím hypotéky při současné inflaci

 

Nemovitosti jsou stále více aktuální téma, především kvůli jejich samotným cenám a cenovému nadhodnocení spojující se s velikým nedostatkem na trhu, kdy poptávka vysoce převyšuje nabídku. Zde nastává u spotřebitelů otázka, zda se stále vyplatí uvažovat o vlastní nemovitosti nebo již nastala doba, kdy je pro spotřebitele vhodnější bydlet v podnájmu.

Loading



 

Zároveň je vzhledem k tématu důležité si vymezit místo nákupu nemovitosti a momentální inflaci a určit si možnosti, zda se spotřebitelům hypotéka vyplatí či nevyplatí.

Vývoj úrokové sazby od května 2021 do května 2022 (aktuálně 5,71 % p. a.)


Zdroj : Fincentrum Hypoindex

Hypoteční úvěr x nájemné

Představme si následující praktickou situaci, kdy jako spotřebitel řešíme, zda si nemovitost, nacházející se na žádané lokalitě Praha 2 – Vinohrady pořídit skrze hypoteční úvěr nebo zůstat u bydlení v podnájmu. Zároveň máme našetřené finanční prostředky ve výši 2.000.000 Kč

REKLAMA

Nemovitost bude mít tyto parametry:

  • Byt 2+kk
  • Výměra: 54 m²
  • Možnost parkování
  • Kupní cena: 7.850.000 Kč. X nájem: 29.000 Kč/měsíc. (bez energií)

Spotřebitel musí počítat se skutečností, že banky a hypoteční centra vycházejí z bonitnosti klienta a jeho schopnosti splácet závazky. Další ovlivňující faktor nastává v tom, že banky nabízejí možnost půjčit si maximálně 80 % resp. 90 % z kupní ceny nemovitosti. V tomto případě zde hraje majoritní faktor výše našetřených finančních prostředků a konečná výše, kterou si spotřebitel požaduje půjčit.

Po zadání údajů do hypoteční kalkulačky nám vyplynou tyto hodnoty:

  • Úrok: 5,71 % p. a. (Fincentrum Hypoindex, červen 2022)
  • Inflace: 16 % p. a.
  • RPSN od: 5.91 % p. a.
  • Splatnost: 30 let
  • Měsíční splátka: 31.807 Kč X nájem: 29.000 Kč/měsíc. (bez energií)

Rozdíl mezi hypotečním úvěrem a měsíčním nájemném činí 2.807 Kč, což při současných cenách a nákladech nečiní markantní rozdíl a je důležité si zde uvědomit skutečnost, že po splacení hypotečního úvěru, připadne nemovitost do 100 % vlastnictví spotřebitele.

Výhodnost hypotečního úvěru s ohledem na inflaci

I když úrokové sazby stále stoupají, je třeba se ohlédnout také na další důležitý faktor. Tím je inflace, která v České republice v květnu byla 16 % hranici. Současný stav s nemovitostmi v České republice je velice nedostatečný, inflace zároveň stále více zdražuje život Českých spotřebitelů a s ohledem na nemovitosti nebudou dále stoupat pouze energie, ale budou muset reagovat také majitelé nemovitostí, kteří budou nuceni zvyšovat také nájmy. S ohledem na skutečnost, že momentální úroková sazba u hypotečních úvěrů je kolem 5,7 % a s přihlédnutím na potencionální bonitnost a výši našetřených peněžních prostředků žadatele, se hypoteční úvěr v této době ukazuje stále jako dobrá volba pro spotřebitele s ohledem na inflaci a současné ceny.

Hypoteční úvěr by se v současné době nevyplatil primárně žadatelům, kteří by nebyli schopni, jak dostát závazkům, tak také těm, kteří mají více napnutý rozpočet domácnosti a již by si nemohli dovolit vyšší potencionální náklady.

Zde je ale důležité si uvědomit nejen současný stav s nemovitostmi a inflaci, ale také potencionální budoucí stav. V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by se ceny nemovitostí měly snižovat či se jakýmkoli výrazným způsobem měnit celková situace s nimi. Proto se právě teď může jednat o stále dobrou dobu uvažovat o hypotečním úvěru s přihlédnutím k faktům, že při vhodné fixaci i případné možnosti refinancování oproti současné výši inflace se do budoucna může jednat o kvalitní investici, kterou beze sporu investice do nemovitosti stále je.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • jenda

    13 června, 2022

    Bonitnost vs bonita !

    Jako hezké, ale proboha, do nákladů hypotéky počítejte hlavně zaplacené úroky, až to srovnávejte s nájmem, kde házíte do kanálu všechno. Když si půlku splátky nechám ve formě bytu, tak nemůžu přece říct, že mi vychází líp nájem.

    Sorryjako.

    Odpovědět