EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

23. 05. 2023

0 komentářů

Z opuštěných nemovitostí po České poště byty pro mladé. Praha usiluje o převzetí některých objektů

 

Nedostatek nájemních bytů trápí obyvatele nejen v hlavním městě. Rychlému vybudování bytů by mohlo pomoci převzetí objektů opuštěných Českou poštou, myslí si vedení Prahy. Aktuálně podniká kroky k převzetí některých objektů pro účely městského nájemního bydlení. Jen v Praze Česká pošta zruší 35 ze stávajících 106 poboček. 

Loading



 

Zrušená e-aukce nemovitosti v Moravské ulici na Vinohradech

První vlaštovkou může být odkup části nemovitosti v Moravské ulici na Praze 2, kde lze vybudovat několik bytů. Jedná se o prostor, kde se nyní nachází pobočka a ubytovna. Ubytovnu pošta nabídla k prodeji přibližně za 63 milionů korun, aukce se měla uskutečnit v polovině května.

Na popud představitelů hlavního města Prahy se podařilo on-line dražbu části objektu v Moravské ulici zrušit. Do budoucna má být hlavní město o prodejích informováno s předstihem, aby se mohlo aukcí účastnit.

„Ministr vnitra Vít Rakušan po mé telefonické intervenci vyzval ředitele České pošty Miroslava Štěpána, aby zrušil e-aukci objektu na Vinohradech. Jsem rád, že nynější Rada hlavního města Prahy vznikla na stejném půdorysu jako je současná vláda. Díky součinnosti zúčastněných stran jsme mohli tuto záležitost vyřídit ještě před samotným začátkem e-aukce,“ vysvětluje  primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

„Praha nyní společně s Českou poštou analyzuje další vhodné nemovitosti k odkupu a připravuje jejich seznam,“ uvádí tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman. Již v minulosti se podařilo Praze odkoupit budovy v Durychově ulici a na Sofijském náměstí. „Z mého pohledu je to win-win. Pošta získá peníze, které potřebuje, a město na oplátku budovy, které může dál rozvinout ve prospěch Pražanů. Jsem rád, že ve spolupráci pokraučujeme,“ říká radní pro majetek Adam Zábranský.

REKLAMA

Malometrážní byty v centru jako startovací bydlení

Podle náměstkyně primátora pro bydlení Alexandry Udženiji jsou nemovitosti s malometrážními byty – jako je ten v ulici Moravská na Vinohradech – ideální pro startovací bydlení. Typický je tento trend i v dalších evropských metropolích jako Amsterdam nebo Berlín.

„Získání pražských objektů, kterých se chce Česká pošta v rámci své restrukturalizace zbavit které jsou vhodné pro bydlení, by Praze významně pomohlo s kapacitami nájemního bydlení. Nedopustím, aby se tyto prostory proměnily v další kanceláře či krátkodobé bydlení a hostely. Chci, aby město žilo a mladí lidé měli kde bydlet,“ říká Alexandra Udženija s tím, že určitě nejde o samosprávné řešení. „Jsme však v situaci, kdy se každý byt počítá,“ dodává náměstkyně.

Nájemní byty chybí, výstavba je zdlouhavá

Výstavbu zbrusu nových objektů brzdí zdlouhavý schvalovací proces. Jedním z programů, který má pomoci výstavbě nových nájemních bytů je program Nájemní bydlení administrovaný Státním fondem pro podporu investice. Do roku 2025 mají jí z rozpočtu toho programu do výstavby nájemních bytů celkem tři miliardy korun. V aktuálním období je z 800 milionů určena částka 500 milionů výhradně pro obce.

Obce ale mohou profitovat z programu i tehdy, je-li příjemcem podpory soukromá osoba. „V takovém případě budou moci samosprávy určit, komu se pronajme nejméně čtvrtina bytů. Podobnou spolupráci obcí a soukromého sektoru chceme do budoucna výrazně posílit,“ říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Zájem o pronájmy je nejvyšší za 10 let. Snů o vlastním bydlení se ale lidé nevzdávají

Snížení cen nemovitostí v dohledné době nelze očekávat. Důvodem je zdražování stavebního materiálu, energií a nedostatek pracovní síly, která se promítá do růstu mzdových nákladů. Celkové stavební náklady výrazně vzrostly a jejich pokles s největší pravděpodobností do konce roku nenastane. Nejpravděpodobnějším scénářem je jejich stabilizace na současné úrovni.

Text: František Veselý

16. 06. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *