EUR 25.275

USD 23.761

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.275

USD 23.761

Z příběhu čtenáře: I kvůli obyčejné pokutě vám může exekutor obstavit účet

 


 

Něco podobného se stalo našemu čtenářovi Davidovi z Liberce. Kvůli tomu, že nezaplatil pokutu ve výši 1 000 korun, mu nakonec přišla exekuce na 6 263 korun. Došlo dokonce i k obestavení nejen jeho účtu, ale i manželky.

„V případě pokut se jedná většinou o peněžitý trest za jistý přestupek, který je ukládán rozhodnutím nějaké instituce (např. obce). Příslušné rozhodnutí je výsledkem určitého správního řízení, standardně dle zákona o přestupcích,“ vysvětluje Tomáš Vrána z exekutorského úřadu Přerov.

Jestliže pokutovaný se sankcí nesouhlasí, má možnost se k pokutě vyjádřit a případně její udělení rozporovat.

„V případě, že proti rozhodnutí o uložení pokuty není podáno odvolání, nabude následně rozhodnutí o uložení pokuty právní moci a může být podkladem pro exekuci. Následně po nabytí právní moci takového rozhodnutí bývá věřitelem (např. obec), ještě před samotným exekučním vymáháním, zaslána pokutovanému výzva k zaplacení,“ říká obecně k exekucím kvůli pokutám Tomáš Vrána z exekutorského úřadu Přerov.

David měl ale opravdu smůlu. I když na stejné adrese bydlí zhruba 20 let a práci nezměnil 10 let, byl o probíhající exekuci informován až dne 10.1.2014 a vyzván k úhradě částky ve výši 6 263,50 korun do 30 dnů od doručení. Teprve po neuhrazení této částky do 30 dnů by se jednalo o částku 10 190 korun, soudní exekutor nařídil exekuci srážkami z platu již 6.1.2014.

REKLAMA

Navíc nejprve zablokovali účet mojí manželce. Po telfonu jí řekli ať zaplaíim 6 263 korun ale melo to být 6 263,50. Začátkem roku pak zablokovali oba platy na zbývajícich 3 900 a teprve 10. mi dali moznost zaplatit jen těch 6 263 korun,“ popisuje David. Dále se svěřil, že se mu počínání exekutora nelíbilo a po zaplacení končné částky poslal stížnost na Exekutorskou komoru.

Když nezaplatíte pokutu, dluh se navýší

Problém je, že pokud se zaslaná výzva mine účinkem a nedojde k zaplacení pokuty, může věřitel, v případě pokuty za rychlou jízdu je to obec, podat exekuční návrh u soudu a nechá tak pověřit soudního exekutora k provedení exekuce.

Tato varianta je ovšem pro pokutovaného velmi nevýhodná, protože mu k samotné pokutě přibude ještě povinnost uhradit náklady na právní zastoupení věřitele, soudní poplatky a také náklady na samotnou exekuci. Proto je vždy rozumnější zaplatit pokutu ihned po jejím udělení,“ radí Tomáš Vrána.

Exekutoři v podobných případech postupují tak, že nejprve zablokují bankovní účty dlužníka a popřípadě zajistí srážky z jeho platu. Jen výjimečně se stává, že exekutor je nucen sáhnout k zabavení movitého majetku. To se stává hlavně tehdy, když dlužník nemá na osobním účtu žádné peníze a zároveň legálně nepracuje.

Davidův příběh tím ale nekončí. Se svým právníkem podal stížnost k Exekutorské komoře a momentálně čeká na vyjádření, zda došlo k pochybení exekutora, nebo nikoli.

Poznámka: O vyjádření, jak to běžně chodí v podobných případech, jsme požádali Exekutorský úřad v Přerově, který ale tento případ neřešil a nemá s ním nic společného.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

srážky ze mzdy 2023

Exekuční srážky ze mzdy v roce 2023

Na konci loňského roku schválila vláda na návrh Ministerstva spravedlnosti ČR novelizaci nařízení o nezabavitelných částkách. Od lednové výplaty budou exekuční srážky ze mzdy počítány opět jinak. Kolik dlužníkovi zbyde?

Text: Veronika Hejná

04. 01. 2023

paušální výdaje

Lidé v bytech si měsíčně připlatí tisíce, teplotu u nich nikdo kontrolovat nemůže

Nadcházející topná sezóna bude pro české domácnosti finančně náročnější než ty předchozí. Členům společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytových družstev (BD) se kromě nákladů na služby spojené s užíváním bytů, jako jsou teplo, teplá a studená voda, úklid, či osvětlení společných prostor, mohou navíc zvednou také dlouhodobé zálohy na opravy, tzv. fond oprav. To vše může […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

19. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *