EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 10. 2022

0 komentářů

Za rok se objem poskytnutých hypoték snížil o 82 %

 

Propad hypoteční aktivity nebere konce. Banky a stavební spořitelny poskytly v září domácnostem hypotéky v celkovém objemu 7,16 miliardy Kč, což je o 2,9 miliardy Kč méně než v srpnu. Hypoteční trh tak dále slábne, což je patrné i z meziroční dynamiky. Objemy jsou menší o 82 %. Vyplývá to za aktuálních statistik ČBA Hypomonitoru.

Loading



 

Pokles objemu poskytnutých hypoték je citelný nejen vůči silnému roku 2021, ale i ve srovnání s rokem 2020 je zářijový objem poskytnutých hypoték téměř o tři čtvrtiny nižší. Za celý letošní rok, tj. od ledna do září, propadla aktivita na hypotečním trhu téměř o 60 %.

Pokles hypoték způsobený zejména vysokými úrokovými sazbami a nejistotou v podobě vysokých cen energií přinesl na realitní trh několik nových trendů. Tím prvním je výrazně vyšší poptávka po energeticky úsporných nemovitostech. Naše data ukazují, že stoupl zájem o všechny typy úvěrových produktů pomáhajících tento typ nemovitostí či přímo úsporné technologie financovat,“ říká Vlastimil Nigrin, místopředseda představenstva Hypoteční banky a člen představenstva ČSOB Stavební spořitelny. „Druhým trendem je rostoucí nabídka rekreačních nemovitostí na trhu. Začínají se tak projevovat vysoké ceny energií, které dopadají na vlastníky více nemovitostí. Větší nabídka rekreačních objektů se také může projevit poklesem jejich cen“, doplňuje.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték (bez refinancování) v září klesl na 6 mld. Kč ze srpnových 8,2 mld. Kč. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) dosáhl v září 1,2 mld. Kč. Také počet nově poskytnutých hypoték meziměsíčně klesl téměř o třetinu na 2054, přitom průměrný měsíční počet v první polovině letošního roku byl 6 tisíc, loni dosahoval 9,5 tisíce. Meziroční propad i v případě skutečně nových hypoték v září zesílil, a to na 80 % v případě objemu a 77 % v případě počtu hypoték. Od začátku letošního roku byl objem i počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o 48 %.

„Objem i počet poskytnutých hypoték v září dále meziměsíčně výrazně poklesl, přitom měsíc září býval v mnoha dřívějších letech z pohledu hypoteční aktivity obdobný nebo spíše i mírně silnější než srpen. Výrazný útlum aktivity na hypotečním trhu ilustruje i skutečnost, že se objem nově poskytnutých hypoték v září dostal na nejslabší úroveň od začátku roku 2014. Hypoteční trh v posledních měsících výrazně propadl následkem vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel, růstu obav z vývoje ekonomiky a obecně vysokých cen nemovitostí,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *