EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Jana Poncarová

14. 12. 2020

0 komentářů

Zemní plyn zlevňuje. Domácnosti v roce 2021 ušetří na vytápění

 

Zatímco některé potraviny a služby zdražují, energie se drží zkrátka a dokonce zlevňují. Dolů jde cena elektřiny i cena zemního plynu. Zejména domácnosti, které plynem vytápí, tak mohou za topnou sezónu ušetřit tisíce korun ročně. V Praze ale zdraží distribuce.

Loading



 


Lidé i firmy, které spotřebovávají zemní plyn, se mohou těšit na další snížení svých nákladů za energie. Dodavatelé právě teď vyhlašují své ceníky na rok 2021. „Řada obchodníků se zemním plynem už zlevnila, ostatní se přidají ke konci roku,“ říká Jiří Gavor, analytik společnosti ENA.

O stovky levnější vytápění

Dodavatelé nakupují zemní plyn na velkoobchodních burzách, kde komodita meziročně zlevnila, a to zhruba o 20 procent. Tento pokles se pak se zpožděním promítá do aktuálních ceníků, které energetické společnosti většinou chystají na podzim nebo začátkem nového roku.
Zlevnění se týká obchodní složky ceny plynu, která tvoří zhruba dvě třetiny celkových nákladů. „V průměru by se úspora na této obchodní části ceny měla pohybovat kolem 10 procent,“ dodává Jiří Gavor.
Petr Woff, analytik portálu CenyEnergie.cz, předpokládá meziroční pokles cen zemního plynu o 3 až 12 procent. „Vytápění může v průměru domácnostem zlevnit o 700 až 2 100 korun. Záleží na konkrétních dodavatelích. Někteří samozřejmě mohou veškerou úsporu, které dosáhnout nákupem energií na burze, zahrnout do svého zisku,“ dodává. Poukazuje tím na to, že každá energetická společnost má svoji cenovou i nákupní strategii. I proto jsou mezi cenami dodavatelů zemního plynu značné rozdíly.

V Praze zdraží distribuce plynu

Do celkové ceny zemního plynu promlouvá i regulovaná složka, v níž je zahrnuta například i distribuce. Ceny regulovaných položek určuje ve svém cenovém rozhodnutí každoročně Energetický regulační úřad na konci listopadu. „U maloodběratelů včetně domácností předpokládáme v roce 2021 průměrný pokles regulované složky ceny o 1,6 procent,“ sdělil úřad na svých webových stránkách.
Ceny regulovaných položek se liší podle jednotlivých distribučních území, které jsou v České republice tři. „Nejvýrazněji ceny klesnou na distribučním území GasNET, a to o 2,76 procent, na území E.ON Distribuce zlevní o 0,43 procent. V Praze, kde působí Pražská plynárenská Distribuce, ceny vzrostou o 4,74 procent,“ konstatuje Stanislav Trávníček z Energetického regulačního úřadu.
Regulované ceny zemního plynu klesají i přes investice do plynárenských soustav, a to především díky snížení míry výnosnosti. „Výjimku tvoří Praha, kde probíhá nutná obměna plynovodů v nebývalém rozsahu. Jde o specifický problém této distribuční soustavy, jejíž jednotlivé části jsou velmi staré. Modernizace je zde nevyhnutelná. Není jen otázkou zavádění nových technologií, ale zejména zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti soustavy,“ doplňuje Stanislav Trávníček.

Fixace ano, ale opatrná

S ohledem na současný pokles obchodních cen a na možný růst zemního plynu v následujícím období, které předpokládají odborníci, mohou dodavatelé přicházet s nabídkami fixovaných produktů.
Znamená to, že domácnosti si mohou zafixovat obchodní složku ceny zemního plynu na dva nebo tři roky. Pokud by se zdražovalo, nárůst cen zemního plynu se jich nedotkne. Podle odborníků je ale třeba takovou nabídku vždy pořádně prostudovat a pročíst si obchodní podmínky. Lidé by se měli zajímat především o možnost výpovědi nebo odstoupení od takové smlouvy.
Kolik domácnosti s novými cenami zemního plynu nakonec ušetří, bude záležet na velikosti spotřeby i na cenách, které u svého dodavatele dostanou. „Pokud domácnost zůstane u svého stávajícího dodavatele, nebo opatrně, tedy bez deaktivačního poplatku, přejde k nějakému výhodnějšímu obchodníkovi, cena zemního plynu jí pravděpodobně v následujícím období nestoupne,“ uzavírá Petr Woff.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ceny energií 2023

Jak moc nízko můžou ještě klesnout ceny energií?

Cena elektřiny a s ní také cena plynu a ropy jsou hodně žhavým tématem už déle než rok. Jak to ale vypadá, tak situace se začíná obracet a energie v současné době výrazně zlevňují. Už před pár měsíci začali dodavatelé elektřiny zlevňovat a cenou se dostali dokonce pod vládní zastropování. Bude to takto vypadat celý […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 05. 2023

Eva Hingarová: Hypotéky budou zdražovat, dostupnost bydlení ale ovlivní i ceny energií

Vyšší hypoteční sazby zatím dostupnost bydlení tolik nezhoršily. „Nesmíme ale zapomínat také na růst cen energií, potravin, služeb či stále rostoucích cen bytů,“ říká v rozhovoru Eva Hingarová, Head of Finance SFG holding a.s. s tím, že se i díky těmto nákladům může vlastní bydlení stát nedostupné i pro střední třídu.

Text: Jana Zámečníková

Foto: SFG holding a.s.

03. 11. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *