EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Získejte státní podporu. Nezapomeňte včas zaplatit stavebko

 

Vánoce a konec roku se kvapem blíží. Přestože stát již není štědrý jako dříve, stále na stavební spoření přispívá až dva tisíce korun. Na získání státní podpory za letošní rok však zbývá již jen několik posledních dní. Kolik, kdy a kam je potřeba nejpozději zaplatit, aby vám neutekl státní příspěvek?

Loading



 


V roce 1993, kdy stavební spoření vzniklo, přispíval stát až 4,5 tisíce korun. Státní příspěvek se počítal z 25 % ročně uspořené částky, nejvýše však z 18 tisíc korun. Od roku 2004 klesla maximální státní podpora na tři tisíce korun a počítala se jako 15 % z ročně naspořené částky do 20 tisíc korun.

Dva tisíce na ulici jen tak nenajdete

K poslednímu snížení státní podpory stavebního spoření došlo v roce 2010 s účinností od roku 2011, kdy stát začal spořícím klientům vyplácet 10 % z nových úspor, nejvýše však z 20 tisíc korun. Maximální státní příspěvek tak činí v současné době dva tisíce korun.
„Pro získání státní podpory je důležité, kolik peněz uložíte v daném roce. Jestliže částka nedorazí na váš účet ve stavební spořitelně do konce roku, státní podpora se nepřipíše. Pokud netušíte, zda jste peníze poslali, nebo ne, volejte svému poradci,“ říká tajemník AČSS Jiří Šedivý.
Největší nával tak zažívají stavební spořitelny v prosinci, kdy se klienti snaží dohnat platby za celý rok, případně si založit novou smlouvu o stavebním spoření a získat ještě plnou státní podporu za příslušný rok.
„Na výši státní podpory nemá vliv, jestli peníze převádíte jednou ročně, nebo třeba pravidelným měsíčním příkazem. Nezáleží ani na momentu, kdy prostředky na účet vložíte. Státní podporu za rok 2017 získáte, i když smlouvu o stavebním spořením uzavřete těsně před jeho koncem a v příslušném termínu si na účet stihnete dát odpovídající sumu. Vyplatí se ale seznámit se s podmínkami dané stavební spořitelny,“ doporučuje Jiří Šedivý.

Bezhotovostní platby

Bezhotovostní platba a platba složenkou musí být připsána na účet stavební spořitelny nejpozději v pátek 29. prosince. Odeslání platby ale záleží na konkrétní bance plátce a jejích zúčtovacích termínech. Nevyplácí se ale vždy čekat na poslední chvíli, protože expresní platby bývají zpoplatněné.

Vklady v hotovosti

Další možností platby stavebního spoření je vklad v hotovosti. Přestože je poslední pracovní a zúčtovací den letošního roku pátek 29. prosince, některé stavební spořitelny umožňují vklady i o víkendu.
Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) nabízí vklad hotovosti skrze vkladový bankomat až do 31. prosince do 23 hodin. Na pobočkách České spořitelny je ale možné provést vklad pouze do 29. prosince do konce pokladních hodin a ve víkendových pobočkách do 31. prosince do 12 hodin.
Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) umožňuje vložit peníze v hotovosti v pobočkách některých bank naposledy 29. prosince do konce pracovní doby. Vkládat peníze prostřednictvím obchodních zástupců není u ČMSS možné.
Vklad v hotovosti u Wüstenrot – stavební spořitelna (WSTS) je možné provést v pokladně na centrále na Praze 4 do 29. prosince do 15 hodin a dále v pobočkách Expobank a Moneta Money Bank také nejdéle do 29. prosince do konce pracovní doby.
Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) přijímá platby v hotovosti na všech pobočkách dle jejích otvíracích dob. Na centrále RSTS na Praze 3 je možné vložit hotovost nejpozději 29. prosince do 14 hodin.
Nejkratší termíny nabízí MPSS. Standardní vklady v hotovosti u Komerční banky v korunách se splatností do 28. prosince se zúčtováním v jiné bance do konce roku musí být předány prostřednictvím samoobslužného boxu nejdéle ve středu 27. prosince, na přepážce pak ve čtvrtek 28. prosince.

Uzavření nové smlouvy

Nejzazší možný termín pro uzavření smlouvy s ČMSS je 29. prosince do 16 hodin, a to přímo na centrále na Praze 10.
Pokud nejste ochotni jezdit na centrálu MPSS na Praze 2, kde je možné uzavřít smlouvu do pátku do 12 hodin, můžete zajít na pobočky, kde ale uzavřete novou smlouvu pouze do čtvrtka 28. prosince. Komerční banka také nabízí možnost uzavřít novou smlouvu o stavebním spoření online v internetovém bankovnictví MojeBanka.
V případě, že podepíšete novou smlouvu, nezapomeňte, že pro získání plné státní podpory pro letošní rok musíte provést platbu ve výši 20 tisíc korun nejpozději do konce roku.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *