EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Čas na státní podporu se přiblížil

 

Vánoční shon je v plném proudu a konec roku se neúprosně blíží. Pro získání státní podpory stavebního spoření je nutné zaslat peníze včas. Kolik a kdy nejpozději vložit na účet a dosáhnout na maximální podporu?

Loading



 


Stavební spoření je státem podporováno od svého vzniku v roce 1993. Státní podpora ale již není, co bývala. Postupně klesala z původních 4 500 korun na 3 000 korun až na současných 2 000 korun.
Přes pokles státní podpory je stavební spoření stále populárním produktem. Stavební spoření si zakládají lidé v různých etapách života. „Ukazuje se, že stavební spoření klienty provází celý život – od dětského spoření přes úspory na první vlastní bydlení až po zajištění na stáří,“ uvedl místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Manfred Koller.
Průzkum ČMSS ukázal, že mladí do 35 let si pořizují stavební spoření především pro možnost vytvoření prvních úspor na bydlení nebo kvůli jeho rekonstrukci. Důvodem bývá také vyšší zhodnocení než na běžných účtech. Pro střední generaci od 35 do 55 let je v popředí zájmu rekonstrukce a modernizace bydlení. Střední generace začíná ale také myslet na své děti a ve stavebním spoření vidí vhodný nástroj pro úspory dětem. Starší generace vnímá stavební spoření jako vhodný produkt pro zajištění na stáří.

Úvěry předhání spoření

V posledních letech se pozornost přesunula od spoření spíše k úvěrům. Stavební spořitelny si nad zisky, které v loňském roce přineslo navýšení úvěrových obchodů o 22 procent, mnou ruce. Letošní rok zatím tak slavný nebyl. Na úvěrovém poli se stavebním spořitelnám dařilo především na začátku roku, pak ale přišel útlum. V listopadu objem poskytnutých úvěrů ale opět vzrostl, a to meziročně o téměř pět procent.
Ke svému životu a udržení finanční stability potřebují stavební spořitelny i nové smlouvy. Přestože objem nových smluv vzrostl letos ke konci listopadu o 10 procent, celkový objem naspořených prostředků na účtech stavebních spořitelen dlouhodobě klesá.

Jednorázově či průběžně?

Stát přispívá na stavební spoření 10 procent z vložených prostředků, maximálně však 2 000 korun ročně. Výpočet státní podpory je založen na výši naspořené částky od 1. ledna do 31. prosince. Pro získání nejvyšší možné podpory je nutné v příslušném kalendářním roce vložit na účet stavebního spoření 20 000 korun.
„Výši příspěvku můžete ovlivnit jednorázovým vkladem. Není totiž rozhodující, zda peníze vkládáte průběžně během jednotlivých měsíců či zda učiníte jednorázový vklad,“ uvádí Andrea Kleinová, daňová poradkně ze společnosti Baker Tilly.
Podporu v plné výši můžete získat i v případě, že do konce roku stihnete uzavřít novou smlouvu a vložit vklad na účet v dostatečné výši. Nezapomínejte ale, že jde o závazek na několik let, proto je potřeba si takový krok řádně rozmyslet a uzavření smlouvy kvůli státnímu příspěvku neuspěchat.

Stavební spořitelny v omezeném provozu

Konec roku letos připadá na sobotu. Bezhotovostní platbu je proto potřeba zadat nejpozději do 29. prosince, aby peníze dorazily na účet do pátku 30. prosince. Dejte si ovšem pozor na omezený provoz některých bank na konci roku.
Pokud dáváte přednost platbě poštovní poukázkou, doručení peněz může trvat i několik dní, proto si raději na poštu zajděte s předstihem.
Další možností je vklad v hotovosti. Většina stavebních spořitelen má otevřeno naposledy v letošním roce 30. prosince. Otvírací doba poboček ČMSS končí v pátek úderem 16 hodiny, u Raiffeisen stavební spořitelny ve 14 hodin, u Modré pyramidy dokonce ve 12:30. Do centrály Wüstenrot stavební spořitelny můžete přijít do 14:30. Úspory na účet u Wüstenrot je ale také možné vložit na pobočkách Expobank, Oberbank a Moneta Money Bank.
Stavební spořitelna České spořitelny díky některým pobočkám České spořitelny umožňuje vkládat peníze i poslední den v roce v sobotu dopoledne a prostřednictvím vkladomatů až do jedenácti hodin večer. Běžné pobočky ale zavřou své dveře v pátek v 16 hodin. Pro jistotu vklady nenechávejte na poslední chvíli a do banky jděte s předstihem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *