EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Zpřísnění hypoték nahrává stavebním spořitelnám. Žně ale mohou brzy skončit

 

Stavební spořitelny mají letos našlápnuto k lepším výsledkům, než se čekalo. Úvěry by měly růst dvojciferným tempem a nové smlouvy ještě rychleji. Stavebním spořitelnám nahrává i zpřísnění hypoték. Další omezení, které naplánovala ČNB na říjen, ale již tak štědré pro stavební spořitelny být nemusí.

Loading



 


Stavebním spořitelnám se v prvních šesti měsících letošního roku nadmíru dařilo poskytovat úvěry i uzavírat nové smlouvy. Objem poskytnutých úvěrů se zvýšil oproti loňskému prvnímu pololetí o pětinu na 36,6 miliard korun. Nových smluv uzavřely stavební spořitelny 234 tisíc, což představuje meziroční nárůst o 23 procent.

Nejvíce rostla Raiffeisen stavební spořitelna

Největší nárůst objemu poskytnutých úvěrů zaznamenala Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS), a to o 63 procent. Přesto se s rozpůjčovanými osmi miliardami korun zařadila za Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS), která sice poskytla „jen“ o 12 procent úvěrů více, ale s objemem úvěrů ve výši 13,8 miliard korun je stále jedničkou mezi stavebními spořitelnami.
Rychleji než ČMSS rostla v úvěrech v prvním pololetí i Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS), která poskytla úvěry za 6,9 miliard korun, což je o 31 procent úvěrů více než před rokem. Na třetí příčku přesto nedosáhla. Tu si drží Modrá pyramida stavební spořitelna (MPSS) s poskytnutými úvěry za sedm miliard korun, a to i přes meziroční jednoprocentní pokles.
Ještě větší pokles zaznamenala v prvním pololetí Wüstenrot stavební spořitelna (WSTS), která poskytla o 12 procent úvěrů méně než před rokem. S objemem 900 milionů korun je na pátém a posledním místě.

Hranice 100 tisíc smluv nepokořena

Hranici 100 tisíc nově uzavřených smluv se ČMSS sice pokořit nepodařilo, přesto se může pochlubit meziročním nárůstem o 43 procent na 96 266 nových smluv. Uzavírat nové smlouvy se v prvním pololetí dařilo i ostatním stavebním spořitelnám.
Svůj díl na tom měla i ČNB, která v loňském roce zvýšila požadavky na vlastní finanční prostředky zájemce o hypotéku. „Aby si dnes člověk mohl pořídit vlastní bydlení, musí mít dopředu naspořeno. Stavební spoření je ideální a navíc bezpečná cesta, jak ukládat peníze,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Důvodem je i nárůst zájmu o dětské stavební spoření, které některé stavební spořitelny zvýhodňují až do 26 let. „V prvním pololetí se stavebko navíc stalo atraktivnější pro mladé lidi, kteří si uvědomují, že dostupnost vlastního bydlení bude v budoucnu ztížená a že bude nutné mít naspořené vlastní peníze,“ komentoval vývoj v prvním pololetí místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.

Růžově vidí stavební spořitelny i druhé pololetí

Vývoj počtu nových smluv i objemu úvěrů předčil mnohá očekávání. Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) proto upravila svou prognózu pro letošní rok. „Vývoj v prvním pololetí ukazuje, že lidé chtějí naspořit alespoň nějakou částku. Děje se tak i v důsledku zvýšených požadavků na vlastní prostředky při financování bydlení. Proto navyšujeme svou prognózu na letošní rok. Růst zájmu ukazuje, že stavební spoření je stále v kurzu jak na straně úvěrové, tak i vkladové,“ uvedl Jiří Šedivý, tajemník AČSS.
Původně měly stavební spořitelny poskytnout stejný objem úvěrů jako v loňském roce, kdy podle údajů ministerstva financí poskytly úvěry za 55,3 miliardy korun. Nová prognóza asociace však hovoří o dvojciferném nárůstu, a to na více než 60 miliard korun.
„Vracíme se do rekordních hodnot z dob útlumu nemovitostního trhu. Stavebko tím potvrzuje, že je univerzálním nástrojem financování bydlení – jak v dobách krize, tak konjunktury. Současná situace mu navíc svědčí – úvěry zajištěné nemovitostí jsou teď u stavebních spořitelen nejvýhodnější na trhu,“ upozorňuje Jiří Šedivý.

Půl milionu smluv na dosah

Ještě dynamičtěji než úvěry by přitom měl růst počet nových smluv. Každoročně uzavřou stavební spořitelny kolem 450 tisíc nových smluv. V loňském roce to bylo 426 tisíc. Vzhledem k dosavadnímu vývoji proto asociace odhaduje, že by počet nových smluv mohl dosáhnout na metu půl milionů kusů. To představuje meziroční nárůst o 17 procent.
Pozitivně vidí výhled pro letošní druhé čtvrtletí a celý rok i stavební spořitelny. „Vzhledem k loňským slušným prodejům ve 2. pololetí a tím vyšší srovnávací základně už asi nebudou nárůsty takové jako v prvním pololetí. Nicméně očekáváme, že celkově by za celý rok měl trh posílit zhruba o 20 procent, naší ambicí přitom je růst rychleji,“ dodal Jochen Maier z ČMSS. Podle něj by stavební spořitelny měly letos uzavřít mezi 450 a 500 tisíci nových smluv.

REKLAMA

Kdy skončí stavebním spořitelnám žně?

Letošní zájem o stavební spoření rostl podle stavebních spořitelen především kvůli potřebě naspořených vlastních prostředků. Mnoho zájemců o hypotéku ale dosud vyplňovalo nedostatek vlastních peněz i úvěry od stavebních spořitelen, a to se ČNB nelíbilo.
Zřejmě i proto se ČNB rozhodla opět zchladit hypoteční trh a zavést nová doporučení s platností od října. Nových smluv by se tato nová opatření dotknout neměla, hůře na tom ale budou úvěry stavebních spořitelen.
Celkový dluh žadatele o hypotéku totiž nebude smět překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu (DTI) a zároveň měsíční splátka dluhu bude muset být nižší než 45 procent jeho čistého měsíčního příjmu (DSTI).
Důležitý tedy bude při posuzování žadatele nejen jeho příjem, ale i výše jeho celkových dluhů, do kterých se bude započítávat kromě hypotéky či jiného úvěru na bydlení i například leasing, kontokorent nebo kreditní karty. Zavedení dluhových ukazatelů by tak mohlo přistřihnout stavebním spořitelnám křídla.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Banky v červnu poskytly nejvíce hypoték v letošním roce

Objem poskytnutých hypotečních úvěru dosáhl v červnu 24,2 miliardy Kč, z toho skutečně nové úvěry činily 20,2 miliardy Kč. Červnový objem nově poskytnutých hypoték je tak nejvyšší v letošním roce a společně s květnem se poprvé po více než dvou letech nachází nad hranicí 20 miliard Kč.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 07. 2024

Swiss Life Hypoindex červenec 2024: Banky hypotéky opět nezlevnily

Česká národní banka na konci června počtvrté v řadě snížila základní sazbu o 50 bazických bodů na 4,75 % p. a. A jak na to zareagovaly banky s úrokovými sazbami u svých hypoték? Jedno velké nic. Dokládá to aktuální hodnota červencové průměrné nabídkové sazby podle Swiss Life Hypoindexu, která se v porovnání s červnem prakticky nezměnila. Stagnace úrkokových […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

10. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *