11. 10. 2023

Bezrealitky nově umožní sledovat cenu vlastněných nemovitostí měsíc po měsíci

Sledovat vývoj prodejní ceny svých nemovitostí v čase. Kontrolovat, jestli nepronajímám pod cenou. Anebo si na modelovém příkladu neexistujícího domu či bytu hlídat cenu svého vysněného bydlení. To umožní největší digitální realitní služba Bezrealitky, která přichází zdarma s novinkou nazvanou „Moje odhady“. Podle jejich představitelů má totiž správnou představu o hodnotě svého nemovitého majetku jen zlomek českých domácností.

Nová funkce pro zpracování dat využívá vlastní prediktivní model, který Bezrealitky vyvíjí a zpřesňují do roku 2019. Pracuje s komplexním profilem nemovitosti: tedy od lokality a stavebně technického stavu po nadstandardní výbavu. Na jeho základě pak odhadují její cenu. A to jak aktuální prodejní, tak v případě bytů i potenciální nájemní. Pokud klient bude chtít, hodnoty bude portál sledovat dlouhodobě a přehledně je vypisovat měsíc po měsíci do přehledného grafu.

Funkce je nově zdarma zpřístupněna všem klientům v jejich zákaznickém účtu. Zde mohou založit profil všem svým rezidenčním nemovitostem, které vlastní nebo si vytvořit modelové. Zároveň mohou využít profily nemovitostí z aktivních nebo v minulosti publikovaných inzerátů a na jedno kliknutí je do svého portfolia přiřadit také. V jednoduchém přehledu pak vidí kompletní aktuální hodnotu celého zadaného majetku a potenciální výnosy z pronájmu.

Podle Bezrealitky novinka poslouží především běžným domácnostem, které tak rychle získají informace o měnících se cenách svých bytů, domů, ale třeba také druhých domovů. Pro řadu z nich to bude důležité vodítko, jak se orientovat v dobách překotných změn na realitním trhu. A aby byla práce s cenami co nejjednodušší, je možné si ceny prohlížet nejen v profilu na Bezrealitky, ale také si je nechat zasílat v rámci pravidelných personalizovaných měsíčních newsletterů.

Zájemci o koupi nemovitosti zase mohou sledovat ceny svých vysněných nemovitostí a získat tak výrazně lepší povědomí o zcela konkrétních cenových hladinách na úrovni jednotlivých lokalit. Dlouhodobá znalost vývoje cen jim pak může pomoci při vyjednávání s majiteli, kvůli kterým jsou v současnosti Bezrealitky tak oblíbené.

REKLAMA

„Denně se setkáváme s tím, že lidé neznají pravou hodnotu svého bydlení. Ceny se na trhu mění tak překotně, že se v nich běžná domácnost nemá šanci vyznat. A tak se běžně stává, že zájemce o bydlení zbytečně propásne vhodnou příležitost pro prodej své nemovitosti nebo nechává ladem byt, přestože by si mohl pronájmem v klidu vydělávat na generální rekonstrukci,“ zmiňuje Hendrik Meyer, šéf EHS a Bezrealitky.cz. „A to bychom rádi změnili. Pro řadu lidí bude myslím ve výsledku poslem dobrých zpráv, až zjistí, jak jejich nemovitosti stouply v letech na hodnotě.“

Role Bezrealitky v době měnících se cenových map posiluje. Aktuálně měsíčně nabídnou přes 8500 nemovitostí k prodeji a skoro 10 tisíc k pronájmu. Již v minulosti reagovali na změny na trhu zprovozněním sekce „Akční nemovitosti“, kam řadí domy a byty, kterým byla zásadně snížena nabídková cena. Aktuálně zde nabízí skoro 3 000 nemovitostí.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu