Úterý 16. října. Svátek má Havel.

V Brně je nedostatek nových bytů, jejich ceny nadále rostou

10.01.2018 05:01 Tisková zpráva:

V Brně se velmi málo staví, mimo jiné proto, že není schválen nový územní plán.  Co se postaví, se téměř okamžitě prodá. Poptávka po novém bydlení je stále veliká a ceny bytů i v letošním roce porostou. Tak shrnuje situaci v moravské metropoli Jarmila Odehnalová, oblastní manažerka pro Jihomoravský kraj společnosti M&M reality.

„V letošním roce očekáváme mírný růst cen brněnských bytů s ohledem na zatím ne příliš výrazné zvýšení úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Pokud zůstanou na současné úrovni, bude nárůst cen dále pokračovat, a to zhruba o 5 až 7 % za rok,“ předpovídá Jarmila Odehnalová. Mezi faktory, které ovlivňují poptávku po novém bydlení, podle ní obecně patří stoupající životní úroveň, nízká nezaměstnanost a relativně vysoké mzdy.

Ceny bytů v Brně navíc ovlivňuje skutečnost, že se ve městě téměř nestaví, přičemž se sem ale stěhuje stále více lidí za prací a studiem.  „Poptávka po novostavbách značně převyšuje jejich aktuální nabídku. Cokoliv developeři postaví, se téměř okamžitě prodá,“ říká k tomu Odehnalová.

Ceny bytů v Brně přitom v poslední době rychle rostly. Například u dvoupokojových bytů došlo během jednoho roku ke zdražení až o půl milionu korun. Průměrné ceny těchto bytů se tak přehouply přes hranici tří milionů.

Nedostatek novostaveb logicky ovlivňuje také ceny bytů ve starší zástavbě. „Poptávka po starých bytech stoupá, a to především po těch kompletně zrekonstruovaných. Na ceny v tomto segmentu má vliv například také to, zda je v místě možné parkovat. Parkovací místo navýší cenu bytu zhruba o 250 až 300 tisíc korun,“ konstatuje Odehnalová.

Pokles cen nelze očekávat ani u nájmů. „Zmíněný velký příliv lidí do města znamená i zvýšenou poptávku po pronájmech. Nově příchozí se nejprve rozkoukají v pronajatém bytě, následně si pak chtějí koupit vlastní bydlení,“ říká Odehnalová.  Speciální skupinou zájemců o pronájmy jsou studenti původem odjinud, kterých je ve městě okolo 70 tisíc. Velká část z nich preferuje pohodlnější bydlení v privátu před kolejemi.  „Na jeden inzerovaný byt v Brně je v průměru dvanáct poptávajících. Největší poptávku v současné době evidujeme u malých bytů s cenami nájmů do 10 tisíc korun,“ dodává Odehnalová.

Tisková zpráva: M&M reality