19. 02. 2020

Subjekty:
Broker Consulting

Broker Consulting Index hypotéčních úvěrů: Na překvapivý krok ČNB zatím reagovala jen část trhu

Dle Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů sazby v měsíci lednu mírně zvedly a to v pásmech fixace úrokové sazby na 3 a 5 let, naopak pro 7- a 10letou fixaci průměrné sazby poklesly. Průměrná sazba úvěrů na bydlení nicméně lehce stoupla, a to na hodnotu z listopadu 2019. V lednu 2020 byl průměrný úrok 2,56 %, p. a., což znamená změnu o +0,05 procentního bodu oproti minulému měsíci.

„Úroková sazba u hypotečních úvěrů se v průměru v posledních třech měsících drží na stabilní úrovni. Přelom roku 2019 a 2020 tak není žádným překvapením. Naopak velkým překvapením bylo zasedání bankovní rady České národní banky. Na něm se minulý týden velmi nečekaně rozhodlo o dalším zvýšení základních úrokových sazeb, což prakticky znamená zvyšování úrokových sazeb a zvyšování průměrné úrokové sazby. Již nyní můžeme u některých bank sledovat velmi rychlou reakci a zvyšování úroků 0,2 p. b.,“ shrnuje aktuální situaci Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.

Nečekaný počin ze strany ČNB pro klienty znamená, že budou muset znovu přepočítat výši splátky úvěru a znovu se zamyslet, zda si mohou vlastní bydlení vůbec dovolit. Ti klienti, kteří již hypotéční úvěr mají, by měli být obezřetní a situaci na trhu sledovat s pečlivostí úměrnou blížícímu se konci fixace aktuální úrokové sazby.
„Jsme přesvědčeni, že postupně i ostatní banky budou nuceni své úrokové sazby opravit a to směrem vzhůru. Bude tak zajímavé sledovat, kdo vydrží v boji o zákazníka nejdéle a zvýší jako poslední. Menší banky budou nuceni reagovat rychleji než velké bankovní domy. Těm se může vyplatit chvilku podržet sazby a strhnout v půlce prvního kvartálu objem hypoték na svoji stranu a uzmout si tak větší podíl na trhu,“ přibližuje budoucí vývoj Novák a pokračuje: „Neočekáváme růst k 3 % p. a., u hlavní, tedy pětileté fixace, ale pokud ČNB znovu zasáhne, tak je i tento scénář možný. Určitě se klientům vyplatí situaci trochu sledovat a případné refinancování do jiné banky nebo zajištění sazby pro další roky řešit včas.“

Otázkou tedy zůstává, jak se zvyšujícími se úrokovými sazbami zamává obliba jednotlivých délek fixací u nových žadatelů a klientů, kteří refinancují.

„U fixací se ukazuje, že sice delší fixace úrokových sazeb jsou populárnější než před třemi lety, ale stále se nemohou „srovnávat“ s fixací na 5 let, která je stále nejpopulárnější. Nevypadá to také na nějaký zásadní trend, jelikož podíl pětiletých fixací dramaticky neklesá,“ vysvětluje hlavní analytik Broker Consulting.

Broker Consulting Index hypotéčních úvěrů je analytický nástroj, který ukazuje průměrnou úrokovou sazbu u hypotéčních úvěrů, jež zprostředkovali konzultanti Broker Consulting a pobočky OK POINT u kteréhokoli poskytovatele hypotečních úvěrů. Jedná se o vážený aritmetický průměr, kdy hlavní vahou je objem úvěru. Tedy čím vyšší úvěr, tím jeho sazba do indexu vstupuje větší vahou. Výhodou metody výpočtu je skutečnost, že se do statistiky dostávají pouze skutečně schválené úvěry a to bez výjimky všechny. Nemůže dojít ke zkreslení informací a index není závislý na dodávkách třetích stran. V principu se index počítá ze sazeb, které jsou v danou chvíli pro daného klienta nejnižší na trhu nebo se nejnižší hranici přibližují, neboť klient si vybírá z mnoha možností, které mu trh v danou chvíli nabízí. A většinou si vybírá právě nejnižší sazbu úvěru, který i v jiných parametrech splňuje jejich podmínky. Broker Consulting ročně zprostředkuje úvěry v objemu přesahující 11 miliard korun. FIXIndex sleduje procentuální podíl jednotlivých fixací úrokových sazeb (3, 5, 7 a 10 let) v celkovém objemu hypotéčních úvěrů.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek