Pátek 19. července. Svátek má Čeněk.

ČAV: Reakce na schválení oddlužovací novely

22.01.2019 07:01 Tisková zpráva:

Za věřitele velmi vítáme, že se poslanecká sněmovna vrátila ke své původní verzi oddlužovací novely a nepřijala změny navržené senátem. Oddlužovací novela dostála v průběhu svého projednávání celé řady úprav, které ve velké míře reflektovaly racionální názory odborné veřejnosti, a dospěla tak do relativně vyvážené výsledné podoby, kterou lze vnímat jako poměrně dobrý a přijatelný kompromis pro dlužníky i věřitele.

Z pohledu věřitelů vnímáme jako nejzásadnější, že nebyla přijata tzv. nulová varianta, která by dlužníkům automaticky odpouštěla dluhy bez ohledu na jejich snahu a výši splacené částky. Za daleko vhodnější považujeme schválené řešení, kdy dlužník na jednu stranu již nebude muset při vstupu do oddlužení prokazovat, že v horizontu 5 let zvládne splatit 30 procent dluhu, díky čemuž na oddlužení dosáhne větší množství osob, na druhou stranu však od nich stále požaduje alespoň určité minimální plnění, a především pak maximální úsilí splácet.

Za zbytečnou a nespravedlivou naopak považujeme schválenou zkrácenou variantu oddlužení, kdy bude dlužník oddlužen již za 3 roky, pakliže věřitelům splatí alespoň 60 procent dluhu. Je zřejmé, že takový dlužník by byl v rámci pětiletého oddlužení věřitelům pravděpodobně bez problémů schopen splatit i celý dluh, a jeho odpuštění je tak zcela zbytečným krácením práv věřitelů.

Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů