03. 11. 2016

Čechy vyjdou Vánoce v průměru na 8 000 korun, za dárky plánujeme utratit o něco méně než vloni

Vánoce jsou pro většinu Čechů finančně nejnáročnějším obdobím roku. Jídlo, pití, vánoční dekorace a samozřejmě dárky nás přijdou v průměru na 8 000 korun. „Nad tuto sumu se ale dostane více než třetina z nás, a každý desátý Čech má po Vánocích na účtu dokonce o 17 000 korun méně. Přesto plánujeme utratit míň peněz než vloni, kdy průměrná částka vydaná za dárky byla 4 800 korun,“ říká k výsledkům průzkumu marketingová ředitelka PROFI CREDIT Dana Hakavcová. Slováky vyjde příchod Ježíška ještě dráž, za dárky plánují utratit v přepočtu průměrně 5 000 korun, což je meziroční nárůst o 15 %. Čtvrtina Čechů nakupuje dárky na poslední chvíli, tedy poslední týden před Štědrým dnem. Last minute nákupy mají v oblibě především muži. Téměř dvě třetiny žen jsou raději v klidu a většinu dárků mají pohromadě do konce listopadu.

Třetí nejoblíbenější dárek jsou peníze a poukázky

Stále oblíbenější je pořizování dárků přes internet. „Nějaký dárek na internetu nakoupí podle našeho průzkumu tři čtvrtiny Čechů a dvě třetiny Slováků, lidé v e-shopech pořídí téměř polovinu všech věcí pod stromeček,“ říká Dana Hakavcová. Oblíbené jsou před Vánocemi slevové portály, na nich nakupuje 63 % lidí. V žebříčku dárků vedou hračky a vybavení pro děti (22 %), druhá příčka patří oblečení (19 %) a třetí obsadily překvapivě peníze a dárkové poukázky. Těmi chce vyřešit Štědrý večer každý šestý Čech. Vloni to bylo přitom o polovinu méně. Muži dávají častěji než ženy pod stromeček elektroniku, mladí lidé zase upřednostňují knihy a ručně vyrobené dárky.

Průměrná vánoční půjčka je 10 000 korun

Na dárky si někdy půjčil každý osmý Čech, třetina o tom podle průzkumu uvažuje. V Česku je průměrná výše vánoční půjčky 10 000 korun, podobné je to na Slovensku, 27 % Čechů v průzkumu uvedlo, že by si půjčku na nákup vánočních dárků klidně vzalo. Lidé totiž stále častěji využívají období kolem Vánoc k nákupu elektroniky, domácích spotřebičů a nábytku. „Už vloni jsme zaznamenali, že si lidé půjčovali vyšší sumy, protože využívají vánočních a povánočních slev k větším investicím do svých domácností,“ říká Dana Hakavcová z úvěrové společnosti PROFI CREDIT a varuje, aby lidé nepodlehli nákupnímu šílenství: „Půjčky by měly sloužit k nákupu věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok.“

Tisková zpráva: Profi Credit

Vývoj Swiss Life Hypoindexu