EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Pojišťovny mají napilno. Hrozbou pro domácnosti jsou svíčky i rozdováděné děti

 

Nejen oslavy nového roku, ale i vánočních svátku mohou přinést škodní události. Pojišťovny mají plné ruce práce a některé příhody jsou k zasmání, jiné mohou zkazit i celý následující rok.

Loading



 


Největším nebezpečím jsou v těchto dnech svíčky, prskavky, purpura atd. Veškeré i pramalé ohýnky byste měli mít stále na očích. Stačí chvilka nepozornosti a plánovaná vánoční idylka je zkažená. Lidé okouzleni vánoční atmosférou vyrazí na procházku a zapomenou sfouknout svíčky, což je celkem obvyklý problém, který může způsobit škodu i několik stovek tisíc.
Dobré je, mít uzavřené kvalitní pojištění domácnosti. Poškození pak uvítají před časem sjednané kvalitní pojištění domácnosti, které umožní obnovit vybavení domácnosti takřka okamžitě. “Drahá pojistka nemusí být nutně kvalitní. Kvalitní pojištění domácnosti a budov poznáte mimo jiného podle dobře nastavených limitů. Pojistná částka by tak měla odpovídat pojistné hodnotě všech věcí se zohledněním jejich stáří, míry opotřebení anebo jejich umělecké hodnoty, jinak se v případě pojistné události vystavujete riziku podpojištění, radí Marek Orawski z První klubové pojišťovny.
Během Vánoc může pomoci pojištění domácnosti a na Silvestra pro změnu pojištění odpovědnosti za škodu. Zábavnou pyrotechnikou lze totiž poškodit nejen vlastní majetek a zdraví, ale i cizí dům a přihlížející. Způsobit škodu mohou i malé děti, které lezou kolem vánočního stromečku. Malý nezbeda může ublížit i sobě. Rozbitou vázu v první chvíli řeší málo kdo, hlavně, že je batole v pořádku. Celkově jsou děti o Vánocích více rozjeté, takže mohou ublížit sobě i poničit třeba elektroniku, či talíře po babičce.
Pojištění odpovědnosti, nebo také takzvané „pojištění na blbost“ často volí rodiče malých dětí, které častěji ať už svojí neopatrností, nebo nešikovností, mohou způsobit někomu zranění odpálenou rachejtlí, nebezpečnou jízdou na sáňkách. Pojištění se vztahuje i na škody způsobené zvířetem,” přibližuje Marek Orawski z První klubové pojišťovny.

Perličky z pojišťoven z celého roku

Některým pojistným událostem, které dobře dopadnou, se dá po čase i zasmát a provázejí klienty pojišťoven po celý rok. Příkladem je žárlivá manželka, která náraz do stromu v protisměru vysvětlovala pojišťovně UNIQA řidička takto: „Já za nic nemůžu. Je to kvůli Josefovi, mému muži a spolujezdci. On si nedá pokoj a otáčí se za každou sukní. Předjížděla jsem pomalé auto před sebou, ale to bohužel řídila mladá blondýna. Josef si mohl hlavu ukroutit. Snažila jsem se tomu zabránit a špatně jsem otočila volantem. Takže by tu škodu vlastně měli platit oni dva, né pojištění. Pokutu teda Josef zaplatil.“
I pro pojišťovny jsou některé pojistné události nové a řeší jejich plnění úplně poprvé. „Vzpomínám si na případ pojištěného rodinného domku na Třebíčsku,“ říká mluvčí Allianz Václav Bálek. Tehdy šlo o unikátní likvidaci. „Do jeho střechy vletěl velký kus ledu, který prorazil krytinu a rozbil v místnosti část sádrokartonu. Všechny informace vedly k tomu, že led odpadl z letadla, které zrovna prolétalo nad touto oblastí. S podobnou likvidací se doposud Allianz ještě nikdy předtím nesetkala a likvidátoři tak nejprve museli vyřešit, z jakého rizika vlastně náhrada škody proběhne. Nakonec pojistnou událost zaplatili jako „krupobití“, i když nejspíš jediné svého druhu a také první v historii českého pojišťovnictví,“ dodává Bálek.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Pokles cen nemovitostí podpojištění majetku v Česku nevyřešil

Podpojištění je vlastnost pojištění, která může lidi snadno připravit o peníze z plnění. V případě pojistné události může totiž pojišťovna, je-li majetek podpojištěn, krátit vyplacené pojistné plnění ve stejném poměru, o kolik je hodnota pojištěné věci vyšší než pojistná částka. Jak podpojištění vzniká, jak mu předcházet?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

Průzkum: Více než polovina nemovitostí nemá dostatečné pojištění

V průzkumu společnosti FinGO, který reprezentoval více než 3000 klientů z celé České republiky, se ukázalo, že více než polovina (53,5 %) smluv na pojištění nemovitosti, které klienti v minulosti uzavřeli, je v současné době podpojištěna. K tomu dochází nejen u hlavních budov, ale také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023

Kvůli vysoké inflaci se rozmáhá takový nešvar – podpojištěni

Dopady inflace se promítají rovněž do majetkového pojištění. Rostoucí ceny totiž vyžadují navýšení pojistných částek. Tím sice zdražuje pojištění, odborníci přesto doporučují pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat. V opačném případě hrozí podpojištění, což při potenciální pojistné události znamená krácení náhrady vzniklých škod a ztrátu klidně ve výši statisíců korun. Jak nastavit správnou pojistnou částku u pojištění […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *