25. 05. 2020

CENTURY 21: Pád cen nájemního bydlení v souvislosti s koronavirovou krizí nečekáme

Praha 25. května 2020 – Realitní trh se s postupným uvolňováním opatření vrací do normálu. Z pohledu nájemního bydlení je zajímavým fenoménem nárůst nabídky v Praze kvůli uvolnění bytů, které se běžně využívají pro krátkodobé ubytování turistů. Nejvíce bytů se v důsledku poklesu zájmu o krátkodobý nájem formou Airbnb uvolnilo v Praze 1, 2 a 3 a dále se to týká zajímavých bytů u metra.

Po Airbnb se uvolnilo velké množství bytů zejména v centru Prahy, které jsou navíc specifické tím, že jsou plně vybaveny k okamžitému nastěhování. Jejich ceny překvapivě klesly na úroveň, která je srovnatelná například s panelákovým bytem. Nevýhodou těchto zajímavých bytů je ale fakt, že není možné zajistit nájemní smlouvu na dobu delší než zhruba tři měsíce. Ukazuje se, že majitelé, typicky investoři, spekulují na znovuobnovení krátkodobých nájmů, pokud dojde k otevření hranic a do Prahy se vrátí turisté. „Krátkodobé nájmy, jak je známe z minulosti, byly pro investory velmi výhodné. V současné době tedy výhodné nabídky nájmů v atraktivních lokalitách znamenají jen dočasné překlenutí výpadku příjmů, a proto není možné získat byt 3+1 na dvanáct měsíců a více v okolí Staroměstského náměstí za 20 000 korun, jak se právě teď v inzerci občas objevuje,“ říká realitní makléřka Lucie Chourová z kanceláře CENTURY 21 Harmony.
Zájem o nájmy poklesl, ale bytů je stále nedostatek
Zájem poklesl v souvislosti s omezením pohybu lidí během krize, nyní se postupně vrací na původní hodnoty. Kromě nárazového uvolnění bytů z Airbnb je ovšem bytů nadále nedostatek a ceny v Praze a okolí tak neklesly. „Zkušený makléř pronajímateli nebude tlačit jakéhokoliv nájemníka i za cenu nižšího nájmu, ale bude se snažit chránit jeho investici tak, že mu bude hledat dobrého klienta s tím, že se vyplatí na něj počkat. Zatím jsme nezaznamenali změnu na trhu, která by měla takový dopad na majitele, že by nerozvážně pronajímali své nemovitosti,“ říká k tomu Lucie Chourová.
Pandemie přinesla v souvislosti s obecným vnímáním vážnosti situace nové části smluvních ujednání: „Ve své praxi jsem se už dvakrát potkala s úpravou nájemní smlouvy, kdy si majitel vyžádal potvrzení ve formě prohlášení, že nový nájemník nebyl z pohledu ekonomického ani zdravotního epidemií zasažen, že ho stávající situace neomezuje a že je schopen dodržet závazky z nájemní smlouvy na následujících dvanáct měsíců,“ uvádí příklad Chourová.
V souvislosti s krizí zatím nedošlo ke změně preferencí ohledně požadovaného bydlení. „Nejvíce stále táhnou byty o velikosti 1+kk, 2+kk, a to z důvodu celkových výdajů nájemníka, i když cena za čtvereční metr je logicky vyšší oproti větším bytům ve stejné lokalitě a kvalitě,“ uzavírá Lucie Chourová z realitní kanceláře CENTURY 21 Harmony.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek