08. 09. 2022

Ceny bytů v Lipně nad Vltavou vzrostly za dva roky o téměř 80 %

Lipno nad Vltavou, dlouhodobě velmi oblíbená a vyhledávaná rekreační destinace ze strany českých i zahraničních turistů, stále nabízí velký potenciál v oblasti investování do realit. „Pokud se podíváme na data za poslední necelé tři roky, můžeme pozorovat, že například ceny standardních bytů v Lipně nad Vltavou vzrostly od roku 2020 téměř o 80 %. S ohledem na prémiovost lokality lze navíc očekávat, že si stále udrží svou hodnotu,“ uvádí Marek Unčovský, předseda dozorčí rady Nemomax investičního fondu s proměnným základním kapitálem, a.s., mezi jehož projekty je také projekt rodinného bydlení VIVA Lipno.

Lipno nad Vltavou je atraktivní lokalitou, která nabízí dostatek vyžití během letní i zimní sezóny a její přírodní krásy i zajímavé turistické cíle ročně přilákají desetitisíce turistů, což odráží i vývoj cen nemovitostí v posledních letech. „Ceny bytů v lokalitě byly v roce 2020 necelých 53 tisíc korun za m2. V roce 2022 už tato cena přesahuje 94 tisíc korun za m2. Ke konstantnímu nárůstu pak dochází i v případě rodinných domů. U prémiových projektů jako je VIVA Lipno se ovšem ceny od standardu výrazně liší a jejich průměr se dostal ke hranici 170 000 Kč za m2. V případě jednotek s výhledem na vodní hladinu se cena může vyšplhat i vysoko nad 200 000 Kč jako je tomu u podobných projektů v lokalitě Lipna nad Vltavou, kterých je v současnou chvíli nedostatek,“ vysvětluje Marek Unčovský.

Nemovitosti v lokalitě by si navíc měly i přes možný pokles cen udržet svou hodnotu. „Prémiovost lokality, o níž lze říci, že o ni bude stále obrovský zájem, i současné nedostatečné kapacity, tyto ukazatelé dokáží predikovat, že ceny nemovitostí v lokalitě nebudou klesat a udrží si svou hodnotu, navzdory tomu, že se v České republice očekává pokles cen nemovitostí,“ vysvětluje Marek Unčovský.

Příkladem prémiové nemovitosti je právě projekt VIVA Lipno investičního fondu Nemomax, který nabízí dlouhodobé investování do reálných hodnot se stabilním růstem a nadstandardním výkonem. „Lipno nad Vltavou se díky svému úspěšnému rozvoji stává prémiovou residenční lokalitou pro klientelu, která hledá únik před klasickým bydlením ve městech. Projekt VIVA Lipno právě na tento trend reaguje. Projekt rodinného bydlení vzniká na břehu lipenské přehrady přímo v první linii u vodní nádrže, což ještě podtrhuje jeho výjimečnost. Současně se jedná o výjimečný architektonický počin. Na délce 1,3 kilometru vznikne 10 dvoupodlažních bytových domů a 15 challetů. Zároveň bude maximálně respektovat stávající okolní přírodu, tedy jak porosty, tak vodní plochu,“ uvádí Marek Unčovský.

Projekt pracuje s moderní, udržitelnou architekturou, aby budovy funkčně i vizuálně propojily nadstandardní úroveň bydlení s místní krajinou.  „Už při zadání a zpracování architektonického návrhu byl prioritou citlivý přístup k místní přírodě. Nová zástavba bude maximálně respektovat její současnou podobu a nebude docházet k téměř žádným změnám. Důraz byl při realizaci architektonického návrhu VIVA Lipno kladen i na minimální zastavěnou plochu. Vybrali jsme proto design, který šetrně a šikovně využívá současný prostor pozemku a respektuje okolí,“ zakončuje Marek Unčovský. Výstavba by měla být dokončena v roce 2026.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu