18. 01. 2022

Ceny nových bytů v Praze vzrostly za posledních pět let o polovinu, nabídka je nejnižší za 15 let

Růst cen nových bytů v Praze nezastavila ani koronavirová pandemie, naopak ho ještě akcelerovala. Nový byt se na pražském trhu na konci loňského roku prodával průměrně za 128 399 korun za metr čtvereční, což představuje meziroční nárůst o 14,2 procenta. Za průměrný pětapadesátimetrový byt si tak nyní zájemce připlatí o takřka 900 tisíc korun více než o rok dříve, vyjde ho totiž na 7,062 milionu korun. Ještě na konci roku 2017 by za stejný byt zaplatil 4,71 milionu korun. Za posledních pět let tak nové byty na pražském trhu zdražily dokonce o 50 procent. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data následně zveřejňuje už více než 15 let, což je nejdéle ze všech subjektů na trhu.

Situace na pražské realitním trhu zůstává stále stejná. Vysokou poptávku po novém bydlení nedokáží developeři uspokojit, protože schvalování nových projektů trvá neúměrně dlouho. Kromě nedostatku vhodných stavebních pozemků kvůli zastaralému územnímu plánu stále přetrvává i neuvěřitelně složitá stavební legislativa. Vliv nového loni přijatého stavebního zákona se totiž ještě nestačil projevit,“ komentuje růst cen generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec a dodává, že nezanedbatelný vliv mají také rostoucí náklady na výstavbu. „Zásadním způsobem zdražují stavební materiály i práce, u některých profesí pozorujeme meziroční růst cen ve vyšších desítkách procent,“ doplňuje Korec.

Zájem o nové byty přitom v Praze zůstává velmi vysoký. Za loňský rok developeři prodali celkem 6450 bytů. To je o 1540 prodaných bytů více než v roce 2020. Jde o nejvyšší číslo od roku 2016. Zvláště silné bylo loňské druhé čtvrtletí, kdy nového majitele nalezlo rekordních 2350 bytů. To je nejvíce za celých 15 let, kdy Ekospol tyto statistiky zveřejňuje.

Lidé s výběrem bydlení nemohou příliš otálet, řeší ho podle své aktuální potřeby. Musí mít kde bydlet bez ohledu na probíhající ekonomický cyklus. Nekončící koronavirová krize navíc mnoha lidem ukázala, že nemovitosti patří k nejlepším investicím odolným vůči riziku. Vzrostl tak zájem investorů, kteří v nemovitosti vidí ideální možnost uložení volných peněz. Jejich podíl na prodejích v nejbližší době ještě poroste,“ tvrdí Korec z Ekospolu.

Dostupných bytů je nejméně za 15 let

REKLAMA

Vysoký zájem o nové byty společně s pomalým uváděním nových projektů na trh způsobil výrazné prořídnutí ceníků developerů. Počet dostupných nových bytů na pražském trhu propadl hluboko pod třítisícovou hranici a pomalu atakuje dokonce dva tisíce. Na konci loňského roku si zájemci mohli vybírat jen z 2300 bytů, přičemž o rok dříve jich bylo skoro o dva tisíce více.

Nedostatečná nabídka velmi negativně působí nejen na ceny, ale výrazně omezuje možnost výběru. Kupující tak musí častěji dělat ústupky a místo svého vysněného bytu zvolit takový, který se mu alespoň co nejvíce podobá. Jinak by se vlastního bydlení dočkat nemusel,“ podotýká Korec, podle nějž se současný tristní stav nejspíš jen tak nezmění.

Developeři připravují jen v Praze desítky tisíc bytů, ale brzdí je neuvěřitelné průtahy s jejich povolováním. Dokud se nepodaří byrokratickým peklem protáhnout plánované velké rezidenční projekty a dostat tak na trh tisíce bytů, nic zásadního se nezmění,“ uzavírá Korec.