20. 07. 2023

Ceny nových bytů v Praze začaly stagnovat. Prodeje rostou, přesto jsou stále stejné jako loni

Pražský trh s novými byty, který v loňském roce propadl nejhlouběji v historii, se letos odráží ode dna. Prodeje nových bytů v prvním letošním pololetí jsou prakticky stejné jako v první polovině loňského roku. Developeři v hlavním městě během prvních šesti měsíců letošního roku prodali celkem 1560 nových bytů, to je jen o 20 bytů více než ve stejném období loňského roku. Rezidenční trh v hlavním městě tak stále zůstává na nejnižších úrovních za poslední dvě dekády. Srovnání prvního a druhé čtvrtletí však ukazuje na oživení prodejů. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data následně zveřejňuje nejdéle ze všech subjektů na trhu.

Zatímco během prvního čtvrtletí letošního roku se v Praze prodalo 540 nových bytů, což byl třetí nejhorší výsledek v historii monitoringu, ve druhém čtvrtletí vzrostly prodeje na takřka dvojnásobek. „Zdá se, že se pražský realitní trh vzpamatovává z loňského nejhoršího roku v historii. Nejzásadnější vliv na to má návrat cenově dostupnějších bytů, který odstartoval projekt Výhledy Barrandov II. Jasně se ukázalo, že poptávka po bydlení je stále velmi velká, kupující však nechtějí akceptovat vysoké ceny nových bytů. Proto pochopitelně vyčkávali, a jakmile se na trhu objevil projekt s cenami výrazně pod celopražským průměrem, tak velmi rychle rozebrali většinu bytů,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Prodeje nových bytů drží nahoře hlavně drobní investoři, kteří v nemovitostech hledají bezpečné zajištění před stále velmi vysokou inflací. „Dlouhodobě se polovina nových bytů prodávala zájemcům o vlastní bydlení, kteří koupi financovali prostřednictvím hypotéky. Jejich nedostupnost a historicky vysoké úrokové sazby však způsobily, že se poměr změnil ve prospěch kupujících, kteří financují koupi bytu vlastními prostředky. Dokud centrální banka nesníží základní úrokové sazby, od kterých se mimo jiné odvíjí i hypoteční sazby, nic se na tom nezmění,“ doplňuje Korec.

Drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace v minulém roce pražský rezidenční trh zásadně zasáhly. Za celý loňský rok developeři v Praze prodali jen 2400 nových bytů, což je nejméně za posledních 20 let. To je takřka stejně, jako se prodalo v dosud nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2021. Meziročně se prodeje v hlavním městě loni propadly o 63 procent. Zájem o nové byty byl přitom v Praze ještě předloni velmi vysoký. Za celý rok 2021 developeři prodali celkem 6450 bytů, tedy dvaapůlkrát více než loni. Zároveň to je o 1540 prodaných bytů více než v roce 2020. Šlo o nejvyšší číslo od roku 2016. Zvláště silné bylo předloňské druhé čtvrtletí, kdy nového majitele nalezlo rekordních 2350 bytů. To je nejvíce za celou dobu, kdy Ekospol tyto statistiky zveřejňuje.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu