18. 11. 2021

Ceny stavebních prací rostou a téměř polovina Čechů neví, zda má dostatečně pojištěný svůj dům

Bohužel i přes rostoucí ceny stavebních prací stále existuje až 40 % nemovitostí, které nejsou vůbec pojištěny. Kooperativa spolu s agenturou IPSOS v září zkoumala, jak k těmto alarmujícím skutečnostem přistupuje česká veřejnost.

Z výzkumu vyplývá, že řada smluv neodpovídá potřebám klientů, tedy především dostatečnou výší pojistné částky. Asi nejvýraznější zjištěnou skutečností je, že 41 % populace České republiky neví, na jakou hodnotu má pojištěnou svou nemovitost. Méně než polovina respondentů (42 %) si navíc v posledních 5 letech aktualizovala svou pojistnou smlouvu. Přitom intuitivně tady veřejnost problém tuší, protože jen 23 % dotázaných se domnívá, že by se jejich nemovitost dala dnes znovu vybudovat za stejnou částku. „Naše zkušenosti ukazují, že někteří klienti nemají svůj majetek pojištěním dostatečně chráněn a svou smlouvu o pojištění nemovitosti řadu let neaktualizují. Nevyužívají bohužel ani nabídku tzv. automatické „indexace“, tedy valorizace pojistné částky nemovitosti a pojistného v závislosti na skutečném inflačním vývoji,“ osvětluje situaci člen představenstva Kooperativy Filip Král.

Nárůst cen ve stavebnictví potvrdili i odborníci z oboru, které jsme oslovili. „Meziroční růst cen materiálových vstupů stavební výroby se po několika letech kolísání mezi stagnací a 5 % letos postupně zrychlil až na srpnových 16 %. U cen stavebních prací došlo letos taktéž k urychlení,“ uvedl Michal Skořepa, ekonom České spořitelny. „Ze závěrů naší kvartální analýzy českého stavebnictví Q3/2021 vyplývá, že meziroční zdražení staveb je v průměru až o 19 % vlivem dražšího stavebního materiálu,“ potvrzuje Michal Vacek, ředitel společnosti CEEC Research, která zpracovává datové analýzy týkající se stavebnictví, projekce a developerského trhu. Josef Beneš, jednatel společnosti Stavario doplňuje, že nestoupla jen cena stavebních materiálů, ale ruku v ruce s tím roste i cena práce a dopravy. „Komodity opravdu někde stouply i na čtyřnásobek, někde ,,jen“ v řádu desítek procent. Meziroční růst cen za rok 2021 pak odhaduji určitě kolem 20 %.“

Tento růst by měli klienti promítnout i do svého pojištění majetku. Rád jim v tom pomůže jejich pojišťovací poradce. „Většina pojišťoven a jejich partnerů je nyní velmi aktivní. Není-li si ale klient jistý, měl by kontaktovat svoji pojišťovnu − mailem, telefonicky, na pobočce, prostě jakkoli. Je důležité věnovat pojištění trochu času, a mít tak do budoucna klid a jistotu, že mají majetek dostatečně pojištěný. Navíc mohou získat zcela nový a moderní produkt pojištění majetku, který přináší řadu výhod, u Kooperativy především kvalitnější rozsah pojistné ochrany, nová pojistná nebezpečí a vyšší limity plnění, nebo cykloasistence,“ zdůrazňuje Filip Král.